Costel Alexe a prezentat, marţi, într-o declaraţie de presă, o statistică a acţiunilor întreprinse de inspectorii silvici, în perioada 4 – 26 aprilie.
„După cum bine ştim cu toţii, hoţii nu dorm niciodată şi, în astfel de perioade, când atenţia publică este orientată către alte şi alte subiecte, pot apărea tentative de încălcarea legii. În perioada 4-26 aprilie au fost verificate peste 3.600 de transporturi de material lemnos. Misiunea a fost verificarea legalităţii. În această perioadă au fost verificate în medie peste 163 de camioane pe zi. Pentru perioada analizată, au fost identificaţi 1.000 de m cubi de material lemnos transportat ilegat. Avem 150 de camioane pentru toată această perioadă”, a declarat Costel Alexe.
Acesta a precizat că au fost acordate sancţiuni în valoare de 415.000 de lei.
„Mi se pare puţin”, a spus ministrul Mediului, precizând că se caută soluţii legale astfel încât să poată fi confiscate camioanele cu care se transportă ilegal lemn, deşi o astfel de măsură a fost declarată neconstituţională de către CCR.
„În această perioadă ar fi fost mult mai bine dacă, pe lângă materialul confiscat şi sancţiuni, am fi avut şi aceste 150 de camioane confiscate”, a mai spus Alexe.
Potrivit acestuia, cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Suceava, Timiş Dâmboviţa şi Prahova.
„Dragi români, lupta noastră cu hoţii de lemne nu se opreşte aici. Bă sigur ca acest proiect care a fost întârziat, sabotat, operaţionalizarea SUMAL-ului a intrat în linie dreaptă, l-am finalizat, l-am dat un test şi odată cu operaţionalizarea lui, începând cu luna iunie, vom reuşi împreună să punem capăt tăierilor ilegale de lemn din România”, a mai afirmat ministrul Meiului.
Din 4 aprilie, Garda Forestieră participă la acţiunile de control, alături de Poliţie, Jandarmerie şi Armată.