Ţările europene se pregătesc pentru reluarea turismului. Ce măsuri vor fi luate pentru protejarea turiştilor

Ţările europene au început să anunţe ridicarea restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus şi se pregătesc pentru reluarea turismului, transmite Agerpres. Între timp, Comisia Europeană lucrează la elaborarea unei liste de măsuri omogene pentru protejarea turiştilor şi a angajaţilor, care se preconizează a fi gata până la jumătatea lunii mai. 
Romania TV
05 mai 2020, 19:56
Ţările europene se pregătesc pentru reluarea turismului. Ce măsuri vor fi luate pentru protejarea turiştilor

Turismul reprezintă peste 10% din PIB-ul Uniunii Europene şi circa 12% din locurile de muncă. La nivel mondial, ţările Uniunii Europene se află pe primul loc ca destinaţii turistice, cu peste 40% din piaţă şi 562 milioane de sosiri internaţionale, cu nouă ani consecutivi de creştere susţinută, conform Ministerului spaniol al Turismului.

La Reuniunea miniştrilor Turismului care a avut loc pe 27 aprilie, miniştrii de resort din Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Grecia, Malta, Cipru, România şi Bulgaria au solicitat Uniunii Europene un Plan de Recuperare, destinat atenuării impactului negativ provocat de COVID-19 şi relansării sectorului turistic european.

Citeşte şi UE pregăteşte un plan de relansare a turismului. Vor exista norme clare, care le vor oferi turiştilor protecţie

Miniştrii Turismului din ţările UE au discutat şi despre modul în care pot ajuta acest sector atât de grav afectat de pandemia de coronavirus şi au căzut de acord să introducă „paşapoartele COVID-19” precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii.

Bulgaria vrea să deschidă sezonul turistic pe 1 iulie

Autorităţile bulgare preconizează să deschidă sezonul turistic la 1 iulie, a anunţat ministrul turismului bulgar, Nikolina Anghelkova, potrivit sursei citate: „Din 15 iunie, şi posibil chiar mai devreme, vor începe pregătirile, iar de pe 1 iulie intenţionăm să deschidem sezonul turistic estival […] Se discută problema înlesnirii regimului de vize pentru oaspeţii tradiţionali din Turcia şi Rusia”.

Hotelurile, restaurantele şi cafenelele din staţiunile Bulgariei vor institui măsuri antiepidemice.

Activitatea turistică din Bulgaria a fost suspendată pe 17 martie, iar de pe 19 martie ţara şi-a închis graniţele pentru cetăţenii ţărilor afectate de coronavirus, inclusiv statele din UE, în afara celor care tranzitează teritoriul Bulgariei.

Turiștii străini, încurajați să-şi petreacă vacanţa în Italia

Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a încurajat turiştii străini să-şi petreacă vacanţa în Italia. Acesta a precizat că guvernul italian lucrează deja la un plan de măsuri pentru revenirea turiştilor străini în peninsulă. Franceschini a subliniat importanţa aplicării aceloraşi protocoale şi norme de protecţie în domeniul sănătăţii peste tot în Europa, astfel încât cetăţenii Uniunii Europene să poată circula liber. El a mai spus că, la acest capitol, Italia va conlucra în special cu Germania, „ţară din care provine cel mai mare număr de turişti care vizitează Italia”.

Citeşte şi Ministrul Finanţelor, veste bună pentru vacanţele românilor

Ministrul a adăugat că poartă discuţii cu comitetul ştiinţific care consiliază Guvernul pe perioada pandemiei în legătură cu „criteriile de securitate pentru deschiderea progresivă a tuturor domeniilor de competenţă ale ministerului său, de la unităţi balneare la teatre, dar şi muzee, cinematografe, platouri de filmare”.

Obiectivul autorităţilor italiene este redeschiderea muzeelor şi parcurilor arheologice, începând cu 18 mai, cu respectarea anumitor măsuri de siguranţă, cum ar fi păstrarea unei anumite distanţe între persoane, purtarea măştilor de protecţie şi intrări decalate.

Grecia va introduce „paşapoarte de sănătate”

Ministrul grec al turismului, Charis Theocharis, a anunţat că ţara sa se pregăteşte să-i întâmpine pe turiştii străini în luna iulie, dar deschiderea graniţelor se va face gradual. Concret, nu vor fi primiţi turişti din roice destinaţie.

Deschiderea frontierelor este ceva ce trebuie discutat cu experţii din sănătate şi sperăm că vor fi de acord cu o deschidere graduală. Avem ca obiectiv luna iulie pentru primirea turiştilor, dar ei nu vor putea veni din orice destinaţie”, a explicat Theocharis.

Recent, Charis Theocharis a anunţat că autorităţile elene vor să introducă „un paşaport de sănătate”, care va dovedi faptul că persoana care intră pe teritoriul Greciei nu este infectată cu coronavirus.

Sezonul turistic din acest an va dura doar trei luni, în perioada iulie-septembrie. Ministrul a adăugat că, dacă evoluţiile sunt pozitive, în perioada octombrie-noiembrie s-ar putea înregistra o creştere a numărului de turişti. 

Turoperatorii români speră să-şi reia activitatea începând cu 15 mai

Odată cu încetarea stării de urgenţă, turoperatorii români speră să-şi poată relua activitatea, altfel business-urile din domeniu riscă să moară, spune preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, Adi Voican, potrivit Agerpres.

Să sperăm că 15 mai este o dată de la care chiar pornim să ne reluăm activitatea pentru sezonul 2020, altfel intrăm într-o zonă extrem de periculoasă. Business-urile riscă să moară, ele nu vor mai reporni, chiar dacă peste încă două săptămâni sau trei săptămâni cineva zice: reluaţi activitatea. Nu se mai pot porni. Cu cât ne apropiem de vară, fiecare zi este absolut vitală pentru industria turismului din România”, a declarat, pentru Agerpres, Adi Voican.

Citeşte şi Turiştii ar putea fi testaţi pentru coronavirus la intrarea în staţiunile de pe litoral. Propunerea prefectului de Constanţa

Anca Nedea Pavel, director executiv al Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, a precizat că pentru vârful de sezon organizaţiile patronale discută măsuri pentru protejarea angajaţilor, dar şi a turiştilor, fiind avută în vedere, printre altele, achiziţionarea de termoscanere pentru turişti, pentru a mări gradul de siguranţă.

Cei care fac parte din personalul administrativ vor trece printr-o poartă de dezinfecţie, se îmbracă cu toţii în uniformele dedicate. Dacă vorbim de cameriste, vor purta măşti, mănuşi, vor lucra cu detergenţi avizaţi specifici industriei noastre, ne îndreptăm şi către partea de bio. La recepţie vrem să avem linii de demarcaţie pentru aşteptare, ne îndreptăm către check-in online şi o comunicare online cu clienţii cât mai proactivă, astfel încât, atunci când ajunge la proprietate (…) să i se dea cardurile, cheile şi să se poată duce în cameră. La recepţie, dacă va fi nevoie, deşi se păstrează măsurile de distanţare socială, putem pune şi panouri de protecţie. La fel ne gândim să achiziţionăm termoscanere pentru turişti pentru a mări gradul de siguranţă”, a explicat Anca Nedea Pavel.

Ea a precizat că pe partea de alimentaţie publică litoralul românesc are avantajul că majoritatea hotelurilor au terase generoase. Pavel are în vedere renunţarea la bufetul suedez şi folosirea tacâmurilor de unică folosinţă: „La hoteluri ne bazăm în primul rând pe terase, cu respectare măsurilor de distanţare socială. Avem şi terase generoase, vom rări numărul de mese, vom aloca masa pe familie. Pentru cei care nu au spaţii atât de largi se poate organiza masa în serii. O variantă este alegerea unui meniu din mai multe, pregătită cu o zi înainte, şi se serveşte la farfurie şi nu mai accesăm bufetul. Putem folosi tot ce înseamnă parte de tacâmuri, veselă de unică folosinţă”.

Germania a prelungit până pe 14 iunie avertizarea privind călătoriile în afara țării

Guvernul german a prelungit până cel puţin la data de 14 iunie avertizările de călătorie în afara ţării: ”Nu ne aflăm încă în punctul în care să putem recomanda fără îngrijorare călătorii în străinătate, de aceea este necesar să prelungim avertizarea privind călătoriile în lume până la mijlocul lui iunie. (…) Ulterior, totul va depinde de evoluţia pandemiei în Europa şi în restul lumii”, a declarat, luna trecută, ministrul de externe Heiko Maas.

Rogojini impregnate cu gel dezinfectant, verificarea temperaturii turiştilor, distribuirea de măşti – măsurile luate de hotelierii din Spania 

A patra cea mai afectată ţară din lume de Covid-19, dar şi a doua destinaţie turistică mondială, Spania intenţionează să deschidă progresiv barurile, hotelurile şi restaurantele începând din 11 mai. 

Ţara mizează mult pe scoaterea din carantină a turismului, care reprezintă 12% din PIB şi 13% din locurile de muncă, în condiţiile în care sectorul ar putea pierde 60% din cifra de afaceri anuală, potrivit organizaţiei patronale Exceltur.

La Almunecar, care se vrea un fel de oraş pilot, cluburile de scufundări lucrează la un protocol specific pentru a evita contaminările. De asemenea, auorităţile locale intenţionează să controleze „afluenţa pe plaje cu ajutorul poliţiei municipale şi a protecţiei civile”, spune Daniel Barbero, responsabil de turism la staţiunea balneară andaluză din Almunecar.

Autorităţile din oraşul Gandia intenţionează să recruteze un număr suplimentar de persoane care să supravegheze plajele pentru a se asigura că turiştii nu se aşază la mai puţin de doi metri unul de altul. În plus, accesul pe anumite plaje ar putea fi interzis pentru copii în anumite ore pentru a evita întâlnirea cu persoane în vârstă mai vulnerabile.

Nu avem în vedere bariere fizice. Nu putem delimita un spaţiu deschis cum este o plajă. Alegem să informăm să avem încredere în responsabilitatea fiecăruia”, a subliniat Vicent Mascarell, responsabil cu turismul la primărie, care intenţionează să instaleze distribuitoare de gel dezinfectat la marginea plajelor.

Patronii barurilor şi restaurantelor se gândesc şi ei la reorganizare, încurajaţi de organizaţiile patronale care îi sfătuiesc să nu instaleze panouri separatoare foarte costisitoare. În cazul restaurantelor, meniurile vor putea fi consultate digital pe telefonul mobil, evitându-se astfel un contact direct.

Igiena va fi extinsă în hoteluri, în special la Madrid, cel mai mare focar de infecţie, care lucrează la o etichetă „Hotel fără Covid”. În hotelurile din lanţul RoomMate Hotels, clientul va fi întâmpinat cu rogojini impregnate cu gel dezinfectant pentru igienizarea roţilor trolerelor. Apoi, clientului îi va fi verificată temperatura şi va primi mască de protecţie, mănuşi şi gel dezinfectant.

Hotel Plaza de Espana, din Madrid, va impune la intrare efectuarea unui test rapid de COVID-19. În cazul în care turistul este depistat pozitiv, va fi izolat într-o cameră, apoi vor fi anunţate autorităţile sanitare.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
România, lovită de furtuni. După o lună de caniculă, ANM anunță temperaturi scăzute, vijelie și grindină
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Jurnalista Alsu Kurmasheva, condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru „răspândirea de informații false”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!