Peste 20 de membri ai PPMT s-au adunat, luni, în faţa sediului Direcţiei Arhivelor Naţionale Cluj având pancarte pe care scria, în limbile română şi maghiară, „Restituiţi proprietăţile”, „Nu fura” şi „Proprietate furată”.
Preşedintele PPMT Cluj, Szasz Peter, a declarat că arhivele care au aparţinut comunităţii maghiare au fost dispersate în diverse instituţii care nu vor să le restituie foştilor proprietari.
„Protestăm faţă de neretrocedarea arhivelor care au aparţinut comunităţii maghiare din Transilvania, în special ale bisericilor tradiţionale maghiare şi ale unor asociaţii civice şi şcoli maghiare, care au fost confiscate de regimul comunist. Aceste arhive au fost dispersate în diverse instituţii ale statului, cum este Muzeul de Istorie, Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Academiei sau Arhivele Naţionale. Toţi foştii proprietari cer înapoi arhivele, dar nu le primesc şi ne întrebăm cine are interes să le ascundă şi să ţină sub şapte lacăte arhivele care conţin istoria maghiarimii din Transilvania”, a spus Szasz.
El a explicat că reprezentanţii Arhivelor Naţionale şi ai instituţiilor unde sunt depozitate documentele refuză să restituie arhivele invocând faptul că aceia care le cer nu ar fi urmaşi ai foştilor proprietari.
„A mers cineva de la Societatea Muzeului Ardelean şi a cerut arhiva, dar li s-a transmis că nu o pot primi pentru că această societate a fost desfiinţată de regimul comunist. Degeaba li s-a explicat că societatea a fost reînfiinţată după 1990 şi are aceeaşi denumire, tot nu au primit actele cerute, deşi ei sunt proprietari de drept”, a subliniat Szasz Peter.
Potrivit acestuia, nici cercetătorii şi istoricii maghiari nu au acces la arhivele comunităţii maghiare.
„De fiecare dată când cercetătorii maghiari vor să aibă acces la documente li se spune, invariabil, că acestea sunt într-o stare avansată de degradare şi nu pot fi consultate. Dar nimeni nu poate verifica dacă acest lucru este real”, a spus liderul PPMT Cluj.
Reprezentanţii PPMT cer modificarea Legii nr. 16/ 1996, a arhivelor, astfel încât să se stipuleze clar că se permite retrocedarea arhivelor către proprietarii de drept, pentru că şi aceştia „le pot administra şi proteja la fel de bine ca Arhivele Naţionale”.
„Vrem prin acest protest să îi îndemnăm pe proprietarii de drept ai arhivelor să continue lupta, pentru că este dreptul lor”, a spus preşedintele PPMT Cluj.
Szasz Peter a precizat că cele mai vechi documente cuprinse în arhive care au aparţinut comunităţii maghiare din Transilvania sunt din secolul al XIII-lea, majoritatea fiind, însă, din secolele XVII-XX.