OMS explică de ce sunt retestate pozitiv unele persoane vindecate de covid-19

Potrivit OMS, pacienții cu Covid-19 declarați vindecați și apoi retestati pozitiv nu s-au reinfectat ci este vorba de un proces legat de prezența "celulelor moarte" care au persistat în plămâni după vindecare.
Filip Stan
06 mai 2020, 18:36
OMS explică de ce sunt retestate pozitiv unele persoane vindecate de covid-19

Cu câteva săptămâni în urmă, zeci de cazuri de pacienți sud-coreeni vindecați, apoi testați din nou pozitiv, au ridicat multe semne de întrebare și îngrijorări.

„Din ceea ce știm astăzi, pe baza unor date foarte recente, se pare că acești pacienți expulzează material care a persistat în plămâni ca parte a fazei de recuperare”, a spus organizația pentru AFP, citat de Hotnews.ro.

„Trebuie să colectăm în mod sistematic eșantioane pentru a înțelege mai bine cât timp au adăpostit virusul viu”, spune OMS, adăugând că doar pentru că virusul este viu nu înseamnă că poate fi transmis cuiva.

Într-un interviu acordat BBC cu câteva zile în urmă, Maria Van Kerkhove, unul dintre liderii managementului pandemiei de la OMS, dădea asigurări că erau „celule moarte” în plămâni care au urcat și au condus la testul pozitiv.

„A fi imunizat înseamă că ai dezvoltat un răspuns imunitar împotriva virusului care îți permite să-l elimini. Și cum răspunsul imunitar are o memorie, acest lucru nu vă permite să fiți reinfectați de același virus mai târziu”, explică Eric Vivier, profesor de imunologie în Marsilia.

În general, pentru virușii ARN precum Sars-Cov-2 sunt necesare „circa trei săptămâni pentru a avea o cantitate suficientă de anticorpi protectori” și această protecție durează mai multe luni, continuă el.

Un studiu realizat pe 175 de pacienți vindecați în Shanghai, publicat la începutul lui aprilie fără evaluare, arată că majoritatea dintre ei au dezvoltat anticorpi în 10 până la 15 zile de la începutul bolii, în diverse concentrații.

Dar „a ști dacă prezența anticorpilor înseamnă imunitate este o întrebare diferită”, a notat Maria Van Kerkhove, unul dintre responsabilii cu gestionarea epidemiei de la OMS.

„Nu știm dacă anticorpii dezvoltați împotriva virusului nu sunt un risc de a agrava boala”, subliniază Frédéric Tangy, care arată că simptomele cele mai grave ale Covid-19 vin târziu, în momentul în care pacientul a dezvoltat anticorpi.

Nu există nici elemente concludente pentru a spune cine dezvoltă anticorpii cei mai eficienți: bolnavii cel mai grav afectați sau cei cu forme ușoare, persoane în vârstă sau tinerii …

În fața acestor incertitudini, unii se întrebă asupra pertinenței de a aștepta atingerea unei imunități colective (când epidemia se stinge în lipsă de noi persoane care să fie contaminate) prin intermediul infectărilor.

„Singura soluție veritabilă este un vaccin”, estimează și Archie Clements, epidemiolog la universitatea australiană Curtin.

Citeşte şi Directorul general al OMS: Riscăm să revenim la izolare dacă relaxăm prematur restricţiile

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul în care tot mai mulți români au început să-și cumpere apartamente, mulțumiți de prețurile de aici: “Se extinde”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Rețetă de weekend. Papricaș cu găluște și afumătură. Cel mai gustos preparat din Ardeal
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Copil de 14 ani din Mehedinți a provocat un incendiu la școală după ce a fost lăsat repetent
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!