Majoritatea pacientilor români tratati anul trecut la Wiener Privatklinik, unul dintre cele mai mari spitale private din Austria, au prezentat afectiuni agravate, care au necesitat investigatii si ingrijiri medicale complexe acordate de medicii austrieci.
In anul 2020, spitalul WPK a primit peste 950 de pacienti români, comparativ cu 1.100 anul precedent. Desi numarul pacientilor a fost in usoara scadere, cazurile medicale au fost mai complexe decat anul precedent. Cauzele care au agravat starea de sanatate a pacientilor au fost atat intreruperile generate de pandemie in sistemul medical din tara, dar si reticenta de a accesa asistenta medicala in aceasta perioada.
Per ansamblu, cele mai solicitate servicii medicale in cadrul spitalului WPK in 2020 au fost cele de diagnostic si tratament oncologic, chirurgia sarcoamelor, chirurgia toracala, interventiile de chirurgie cardiovasculara si interventiile de chirurgie ortopedica.
”Unul dintre efectele pandemiei il reprezinta perturbarile la nivelul serviciilor de sanatate pentru pacientii cu afectiuni netransmisibile si, in consecinta, amanarea tratamentelor medicale necesare. Insa pe masura ce diagnosticul este intarziat si problemele progreseaza, tratamentul devine mai complex, mai scump, iar in unele cazuri sansele unei recuperari complete sunt reduse. De aceea, mesajul nostru pentru pacientii români este sa nu amane gestionarea sanatatii din cauza pandemiei. In timpul crizei de sanatate COVID-19, spitalul WPK a ramas deschis si am implementat toate masurile necesare pentru ca pacientii sa aiba acces in siguranta la serviciile noastre performante de diagnostic si tratament. Totodata, am venit in intampinarea nevoilor pacientilor care nu au putut parasi tara prin lansarea platformei noastre inovatoare de telemedicina. In continuare, persoanele care nu se pot deplasa la Viena, pot interactiona usor si rapid cu medicii austrieci de talie internationala, prin intermediul acestei platforme de consultatii online”, a declarat Ema Hafner, Directorul Departamentului de Marketing si Pacienti Internationali al Wiener Privatklinik.
La inceputul pandemiei, spitalul a lansat centrul medical virtual WPK Online Healthcare Center, unde persoanele doritoare pot beneficia de consultatii video acordate de medicii asociati WPK in peste 20 de specialitati medicale si de manageri de caz vorbitori de limba romana, astfel incat intregul proces sa fie unul facil. Cele mai accesate servicii medicale online, anul trecut, au fost cele de reumatologie, psihiatrie, chirurgie, ginecologie, medicina interna, ortopedie, ORL, oncologie, second opinion radiologie.
Anual, Wiener Privatklinik primeste aproximativ 4.000 de pacienti internationali. Dintre acestia, circa 40% sunt pacienti români, fiind urmati de cei rusi si ucrainieni. In centrele de competenta ale spitalului, pacientii au acces la servicii medicale de inalta performanta, prin imbinarea solutiilor de diagnostic si tratament de ultima generatie, cu expertiza unei echipe interdisciplinare de elita si conditiile de spitalizare de 5 stele.
Mai mult de jumatate dintre pacienti se adreseaza WPK Central European Academy Cancer Center, cel mai mare centru privat de diagnostic si tratament ultra-specializat al cancerului din Europa Centrala si de Est. Centrul ofera tratamente de ultima ora, supraspecializate in opt clase de afectiuni oncologice, alaturi de un pachet complet de servicii care include diagnosticare, tumor board (consultare interdisciplinara pe diagnostic si schema de tratament), pregatire, terapie si monitorizarea pacientului.
Cel mai nou tratament disponibil se adreseaza pacientilor cu cancer metastatic de prostata care nu au raspuns la tratamentul clasic. Acesta consta in terapia cu Lutetium, o procedura care se bazeaza pe radioterapie interna. Concluziile studiilor intreprinse pana in prezent demonstreaza o reducere cu peste 50% a nivelurilor serice de PSA (antigen specific prostatei) la aproximativ 70% dintre pacientii care au urmat acest tratament revolutionar.