Traian Băsescu, semnal de alarmă pentru Joe Biden. „Putin poate să-şi amplaseze rachetele în Crimeea. E un pericol major pentru Europa”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat, după ce Joe Biden a depus jurământul pentru a deveni al 46-lea preşedinte al Statelor Unite. Europarlamentarul a subliniat că Biden va avea "cea mai mare problemă" de a reunifica poporul american deoarece "naţiunea este extrem de divizată, însă trebuie să consolideze politica externă cu Europa, deoarece, în lipsa unui acord cu Rusia, "Putin poate să-şi amplaseze rachetele cu rază medie de acţiune în Crimeea, spre exemplu, ceea ce înseamnă un pericol de securitate major pentru Europa".
Razvan Mihalascu
20 ian. 2021, 22:20
Traian Băsescu, semnal de alarmă pentru Joe Biden.

Traian Băsescu a comentat, în direct, la România TV, discursul rostit de Joe Biden la depunerea jurământului de preşedinte.

„Biden are cea mai mare problemă la el acasă, adică trebuie să reunifice poporul american. Va fi greu, enorm, pentru că a fost ales cu 81 de milioane de voturi, dar Donald Trump a obţinut 75 de milioane de voturi. Naţiunea este extrem de divizată, de aceea şi discursul lui Trump a vizat strict problematica împăcării celor două tabere – republicani şi democraţi.

America nu poate să fie puternică dacă nu e puternică în interior în primul rând. În ceea ce ne priveşte, ştiu foarte bine cum gândeşte politica externă preşedintele Biden. Am discutat-o de multe ori în cele două mandate”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Citeşte şi: Cadourile primite de Joe Biden şi Kamala Harris la ceremonia de învestire. Vaze de câte 15 kg, tablouri şi steaguri VIDEO

Traian Băsescu, despre politica externă a lui Joe Biden faţă de România. „Nu vor exista surprize”

„Înţeleg foarte bine şi înţeleg foarte bine ce va face. Nu se va mai interesa sau nu va mai prezenta interes deosebit Asia Centrală. Este de văzut dacă va reveni în Orientul Mijlociu, în condiţiile în care se pare că Turcia a avut un mandat de la Trump să intre în Siria să fie un jucător major în Orientul Mijlociu.

În ceea ce ne priveşte, în mod cert va continua politica de consolidare a flancului estic pentru că dânsul a lansat această politică pe care susţinut-o preşedintele Obama în summitul NATO din Ţara Galilor din 2014.

În ceea ce ne priveşte, nu vor exista surprize. Avem însă probleme extrem de acute pe care doar America poate rezolva pentru noi şi pentru Europa”, a explicat Băsescu.

Citeşte şi: Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden. Ce mesaj i-a transmis președintele României

Băsescu: „Europenii vor cere preşedintelui Biden să reintre în negociere SUA – Federaţia Rusă”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a amintit că Donald Trump „nu a dorit să mai negocieze prelungirea acordului pentru rachetele nucleare cu rază medie de acţiune, ceea ce înseamnă rachetele cu rază de acţiune de 5.500 de kilometri”.

„Până la expirarea acestui acord, care s-a întâmplat în octombrie anul trecut, Federaţia Rusă trebuia să-şi ţină rachetele cu rază medie de acţiune dincolo de Urali. În momentul de faţă nu mai există un acord americano-rus şi Putin poate să-şi amplaseze rachetele cu rază medie de acţiune în Crimeea, spre exemplu, ceea ce înseamnă un pericol de securitate major pentru Europa”, a avertizat europarlamentarul.

Băsescu consideră că diplomaţii din UE îi vor cere preşedintelui SUA să negocieze cu Rusia.

„În mod cert, europenii vor cere preşedintelui Biden să reintre în negociere SUA – Federaţia Rusă pentru rachetele cu rază medie de acţiune cu încărcătură nucleară”, a afirmat fostul preşedinte.

Citeşte şi: Joe Biden, înţepături la adresa lui Donald Trump în primul discurs în calitate de preşedinte al SUA: „Democraţia a învins. Avem multe de reparat, de vindecat”

Traian Băsescu: „Politica preşedintelui Trump a fost una de izolare”

„Un alt exemplu care de asemenea ne afectează. În luna februarie expiră aşa numitul acord START. Este vorba despre acordul pentru rachete balistice intercontinentale, tot cu încărcături nucleare. Biden nu a vrut să accepte prelungirea acestui acord până la negocierea unui alt acord, propunere pe care Moscova a făcut-o. Preşedintele Trump a refuzat această prelungire.

Revenirea SUA la acordul climatic de la Paris. Este vitală din punct de vedere al competitivităţii. O Americă care n-ar respecta condiţiile de reducere a emisiilor de carbon şi n-ar trebui să facă investiţii pentru ca producţia ei să nu mai genereze emisii de carbon ar fi o Americă ce ar putea veni pe piaţa europeană cu preţuri mult mai scăzute decât preţurile la produsele europene care vor avea inclus şi costul eliminării emisiilor de carbon până în 2030.

Sunt exemple în care Europa este dependentă de SUA şi SUA trebuie să revină în acordurile pe care le-au avut”, a subliniat Băsescu.

„Politica preşedintelui Trump a fost una de izolare. Preşedintele Trump şi China au refuzat în principiu multilateralismul. Asta a lăsat Uniunea Europeană în afara jocurilor politice la nivel global pentru că faptul că nu suntem o putere nucleară majoră a făcut din UE o structură care nu mai era băgată în seamă.

Revenirea la deciziile multilaterale alături de SUA, în politici concertate, va da din nou Europei posibilitatea să se pronunţe şi să influenţeze deciziile la nivel global”, a explicat fostul preşedinte.

Băsescu: „Capitalismul care a ajuns aproape la o globalizare generalizată trebuie remodelat”

„Ceva este în neregulă cu sistemul nostru. Am afirmat în Parlamentul European că semnalul dat prin intrarea în Capitoliu este doar semnalul decisiv prin care trebuie să înţelegem că trebuie să găsim soluţii de gestionare, de modelare a globalizării care a dus la concentrare a 95% din avuţia planetei în mâna a 1% din populaţia planetei.

Capitalismul care a ajuns aproape la o globalizare generalizată trebuie remodelat. Statele, oamenii politici nu mai pot spune că e decizia multinaţionalelor şi să facă ce vor pentru că nu managerii, directorii, proprietarii de multinaţionale sunt aleşi, ci politicienii.

Politicienii trebuie să aibă curaj să modeleze procesul de globalizare pentru că altfel societăţile democratice vor fi absolut deschise la populismul ieftin.

De asta a fost posibil ca 75 de milioane de american să-l voteze pe Trump. De asta a fost posibil ca la noi să apară AUR, de asta e posibil ca în Italia să fie forţe de extremă dreapta, extrem de puternice, de asta înfloresc forţele de extremă dreapta în Germania.

Populismul extremist începe să prindă rădăcini pe fondul faptului că politicienii nu modelează drumul procesului de globalizare, iar America este prima responsabilă pentru că este cea mai mare putere economică. Este prima responsabilă să se aşeze alături de UE şi să treacă prin reglementări la o modelare a procesului de globalizare”, a conchis Traian Băsescu.

Citeşte şi: Joe Biden a devenit oficial al 46-lea preşedinte al SUA. El a depus jurământul, LIVE VIDEO de la ceremonie

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Beyoncé Permite Folosirea Melodiei ‘Freedom’ în Campania Lui Kamala Harris
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!