Virusul mutant din Africa de Sud scade eficacitatea vaccinului anticovid

O mutaţie a unor variante de covid-19 - denumită E484K - care a apărut în Africa de Sud, iar mai recent în Brazilia şi Japonia, este ”cea mai îngrijorătoare” în privinţa răspunsului imunitar, avertizează un profesor de microbiologie de la Universitatea Cambridge, Ravi Gupta, relatează AFP.
Filip Stan
21 ian. 2021, 09:20
Virusul mutant din Africa de Sud scade eficacitatea vaccinului anticovid

Virusul mutant din Africa de Sud poate evita anticorpii care o atacă prin intermediul tratamentelor care folosesc plasmă de la pacienţi recuperaţi după Covid-19 şi ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor actuale, au declarat, miercuri, cercetători citaţi de Reuters.

Cercetătorii studiază dacă vaccinurile care sunt distribuite în prezent la nivel mondial sunt eficace pentru varianta de coronavirus 501Y.V2, identificată de experţi în genomică la sfârşitul anului trecut, în Nelson Mandela Bay.

”Virusul mutant din Africa de Sud  evită în totalitate anticorpii monoclonali relevanţi în trei clase de terapie” au scris echipe de cercetători de la trei universităţi din Africa de Sud care colaborează cu Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile (National Institute for Communicable Diseases-NICD) într-o lucrare publicată în revista bioRxiv.

”Mai mult decât atât, 501Y.V2 arată că scapă în totalitate şi substanţial de anticorpii neutralizanţi din plasma convalescenţilor de Covid-19”, au scris aceştia, adăugând că concluziile lor  ”scot în evidenţă perspectiva reinfectării…şi ar putea umbri eficacitatea actualelor vaccinuri bazate pe proteina cu ţepi”, au scris cercetătorii.

Varianta 501Y.V2 este cu 50% mai infecţioasă faţă de cele precedente, au afirmat cercetătorii sud-africani, în această săptămână. Această tulpină s-a răspândit în cel puţin 20 de ţări, de când a fost anunţată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la sfârşitul lunii decembrie.

Aceasta este una dintre câteva variante descoperite în ultimele luni, inclusiv altele descoperite prima oară în Anglia şi Brazilia.

Varianta 501Y.V2 este cauza principală a celui de-al doilea val al infecţiilor de Covid-19, care a atins un nou vârf zilnic de peste 21.000 de cazuri la începutul lunii ianuarie, înainte de a scădea la circa 12.000 de cazuri.

Potrivit lucrării, rămâne de văzut cât de eficace sunt actualele vaccinuri împotriva 501Y.V2, prin intermediul unor studii clinice pe scară largă. Dar rezultatele au arătat necesitatea dezvoltării unor vaccinuri noi pentru a combate pericolul în desfăşurare.

Vlad Voiculescu, despre românii care cred că vaccinul anti-COVID conţine un cip. „Nu ne deranjează să avem discuţii”

Virusul mutant din Marea Britanie a ajuns în 60 de ţări, anunţă OMS. Un britanic se infectează la fiecare 30 de secunde
O mutaţie a noului coronavirus a fost descoperită la 35 de pacienţi infectaţi recent, într-un spital din Garmisch-Partenkirchen, în sudul Germaniei – diferită de varianta descoperită în Marea Britanie, însă medicii nu ştiu deocamdată dacă este puternic contagioasă, relatează Deutsche Welle (DW).

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Obiceiul la care e bine să renunți dacă ai peste 50 de ani. Efectul se poate vedea și într-o lună de zile
Capital.ro
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Playtech.ro
Mihai Bendeac, UMILIT după ce l-a parodiat pe Andrei Versace. Ce a postat după MOARTEA lui
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Israel rămâne cel mai puternic aliat al SUA în Orientul Mijlociu, afirmă Netanyahu înaintea vizitei în Washington
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!