Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, la începutul şedinţei de Guvern că în cadrul acesteia va fi discutat proiectul de lege privind măsurile care vor fi luate după data de 15 mai în cadrul stării de alertă. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că în acest proiect sunt trecute măsurile care au fost prezentate populaţiei la sfârşitul săptămânii trecute.
De asemenea, premierul l-a atenţionat pe ministrul de Interne că Avocatul Poporului a sesizat CCR şi privind reglementările care afectează starea de alertă.
„CCR s-a pronuntat asupra unei sesizari a Avocatului Poporului, iar acum suntem in situatia in care aceasta institutie a lipsit autoritatile de instrumentele pentru a lupta cu raspandirea COVID 19.
Pe data de 15 se va incheia starea de urgenta si trebuie sa avem garantia ca vom avea instrumentele necesare pentru a continua activitatea pe care am desfasurat-o in ultimele 3 luni.
Am ales soluția unui proiect de lege pentru decizia CCR ne limitează foarte mult marja de mișcare. Pentru a avea deplina legitimitate am decis să elaborăm un proiect de lege.
Îi mulțumesc ministrului Justiției pentru elaborarea rapidă a proiectului.”, a spus premierul Orban.
Cătălin Predoiu despre proiectul de lege:
„Scopul acestei legi e protejarea vieții și sănătății cetățenilor în contextul pandemiei.
Proiectul cuprinde o serie de măsuri ce pot fi luate pe durata stării de alertă, care să organzeze activitatea economic-socială și a instituțiilor statului, lăsând libertatea de a se desfășura aceste activități în contextul dat.
Proiectul se adresează duratei de stare de alertă.
Partea substanțială a proiectului vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte.
Sunt în general măsuri care se cunosc, au fost publicate pe site-ul MAI.
Dispozițiile finale reglementează faptul că organizarea în detaliu revine ministerelor, IGSU și instituțiilor, prin hotărâri și ordine de ministru, dar strict în cadrul stabilit de lege”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
„Vom cere Parlamentului dezbatere de urgență a proiectului de lege. Avocatul Poporului a sesizat CCR și în privința reglementării stării de alertă, să fim pregătiți pentru că termenul la CCR e pe 13 mai”, a mai atenţionat primul ministru.
Citeşte şi: Câte persoane vor putea participa la slujbele de cununie, botez şi înmormântare după 15 mai
Prim-ministrul Ludovic Orban a cerut, în şedinţa de Guvern de joia trecută, tuturor ministerelor, să prezinte până vineri propuneri pentru actul normativ privind trecerea de la starea de urgenţă la cea de alertă.
Citeşte şi: CORONAVIRUS ROMÂNIA. Ministrul Sănătăţii anunţă testare naţională pentru COVID-19, după 1 iunie
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că România pregăteşte o testare a populaţiei după data de 1 iunie, aceasta urmând să fie realizată prin Institutul Naţional pentru Sănătate Publică. Testarea va avea rolul de a verifica nivelul de imunizare a populaţiei, dar şi de răspândire a virusului, la trei luni de la debutul pandemiei în România.
Citeşte şi: STARE DE ALERTĂ 15 MAI 2020. Cum se va circula pe mijlocele de transport în comun. Ce este interzis de săptămâna viitoare
„Noi avem o testare pe care o facem, prin Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Centrul pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile pe care o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei tocmai pentru a evalua starea atât a imunizării populaţiei, cât şi a evoluţiei ulterioare pe care o avem în colaborare cu OMS şi o facem la trei luni„, a spus ministrul Sănătăţii.
El a menţionat că această campanie va începe după data de 1 iunie. „Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când se termină pandemia sau prima etapă a pandemiei, fiindcă noi nu coborâm. Astăzi avem 231 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost o zi de sâmbătă în care testările sunt un pic mai puţine decât în timpul săptămânii„, a transmis Nelu Tătaru.