Clinicile private din România au început să facă teste pentru depistarea anticorpilor COVID-19

Clinicile și laboratoarele private din România au început să facă teste contra cost pentru depistarea anticorpilor COVID-19. Aceste teste identifică anticorpii în cazul celor care au avut deja virusul. 
Alina Costache
11 mai 2020, 08:08
Clinicile private din România au început să facă teste pentru depistarea anticorpilor COVID-19

MedLife a început să facă testări IgG – anticorpi COVID-19 la cerere, începând din data de 6 mai. Pentru un astfel de test nu este necesară trimitere de la medicul de familie, iar costul unei analize este de 120 RON.

Această analiză nu se supune niciunei reguli de urgență, așadar nu se va percepe nicio taxă suplimentară, precizează MedLife. Condițiile de recoltare: dimineața, înainte de a servi micul dejun.

Și alte laboratoare de analize private din România au început să facă astfel de teste. Spre exemplu, la Synevo, testarea pentru anticorpi este disponibilă începând de astăzi.

„Synevo Romania și-a asumat un rol activ în lupta împortriva SARS-CoV-2, urmând să asigure disponibilitatea acestor teste pentru pacienți din întreaga țară. Testele serologice sunt esențiale în înțelegerea epidemiologiei virale și identificarea retrospectivă a cazurilor asimptomatice, putând contribui la conturarea unui tablou corect al epidemiologiei infecției cu noul coronavirus. Ele ajută profesioniștii din domeniul sănătății să identifice persoanele expuse la virusul SARS-CoV-2 care au dezvoltat un răspuns imun. Pe baza acestor teste se poate stabili și cine poate dona plasmă convalescentă, un posibil tratament pentru cei cu forme severe de COVID-19”, a declarat Dr. Antoanela Curici, director medical Synevo România.

În contextul epidemiologic actual, Synevo a implementat în centrele de recoltare și în laboratoarele sale măsuri stricte pentru protecție a pacienților și angajaților, cu respectarea reglementarilor în vigoare emise de autoritățile în domeniu.

Ministerul Sănătății ar putea face testare la nivel național după 1 iunie

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, duminică, o testare la nivel național, pentru a verifica nivelul de imunizare a populației, dar și de răspândire a coronavirusului. Aceasta ar urma să înceapă după 1 iunie.

Nelu Tătaru a precizat că poate fi o testare doar pentru anticorpi, adică să fie folosite teste serologice, sau o testare combinată cu cele moleculare care se fac în prezent.

„Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termina pandemia, sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde de cum o solicităm. Dacă o solicităm doar din teste serologice sau o dublăm și cu cele moleculare. În funcție și de cazuri, pe zone de focar mare, pe zone de focar mic. O să testăm voluntarii, dar voluntarii pe care îi căutam în anumite focare”, a explicat ministrul Sănătății, la Europa FM.

Teste pentru anticorpi se fac în țări afectate de coronavirus precum SUA, Spania, Marea Britanie și Germania. În România, o campanie de acest tip a fost anunțată până acum de Primăria Capitalei în parteneriat cu Institutul Matei Balș, însă este blocată pentru moment.

Ce sunt testele serologice pentru anticorpi

Testele serologice evidențiază anticorpii specifici SARS-CoV-2 de tip IgM si IgG. Prezența anticorpilor specifici de tip IgM sau titrul de anticorpi specifici tip IgG din faza de covalescență de ≥4 ori mai mare comparativ cu titrul identificat în faza acută pot fi utilizate drept criteriu de diagnostic pentru pacienții suspecți de infecție SARS-CoV-2 cu rezultate negative la testele de detecție a acizilor nucleici virali, potrivit Comisiei de Microbiologie Medicală a Ministreului Sănătății.

Detecția anticorpilor specifici anti SARS CoV2 de tip IgM (suportul răspunsului imun primar) va permite evidențierea infecțiilor acute, însă cu un interval timp de latență (minim 7 zile postinfecție), față de detecția acidului nucleic viral.

Testele serologice trebuie realizate numai cu teste validate, cu sensibilitate și specificitate foarte ridicată, care să limiteze rezultatele fals negative și fals pozitive.

Testele serologice vor avea relevanță în special post-epidemic pentru evaluarea seroprevalenței infecției în populația generală (IgG) și a infecțiilor asimptomatice, ca și pentru evaluarea persistenței imunității postinfecție naturală. În context pandemic, testele serologice s-ar putea utiliza la externarea pacienților considerați vindecați, eventual după autoizolare/carantinare, în paralel cu testele de detecție ale ARN viral, testare care ar completa profilul epidemiologic, detectând seroconversia în paralel cu clearence-ul viral, se mai arată în document.

Înlocuirea testelor de diagnostic molecular cu teste rapide de detecție a anticorpilor nu este recomandată, deoarece un test negativ poate induce o falsă senzație de siguranță la pacienți infectați datorită apariției tardive a seroconversiei. De asemenea, testele pozitive care indică prezența IgM ar trebui confirmate cu testele de RT-PCR; un test IgM pozitiv poate apare și la persoane vindecate, ceea ce limitează foarte mult utilitatea acestei metode pentru diagnosticul infecției și limitarea transmiterii.

Citeşte şi Gabriela Firea, anunţ despre testarea în masă a bucureştenilor: Testele vor fi performante, de tip PCR

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
După atacul ursului din Bucegi, un alt animal SĂLBATIC a luat cu ASALT LITORALUL. Turiștii de la Marea Neagra au fost îngroziți VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'