Florin Cîţu, atac la adresa PSD: Sunteţi nişte criminali. Nişte ţepari. Ne împrumutăm ca să plătim cheltuielile făcute de PSD

Florin Cîţu a declarat, luni, că "ne împrumutăm pentru a plăti facturi şi cheltuieli făcute de PSD". Ministrul Finanţelor susţine că "dacă PSD ar fi fost un partid responsabil nu ar fi trecut prin Parlament legi fără sursa de finanţare".
Romania TV
11 mai 2020, 17:25
Florin Cîţu, atac la adresa PSD: Sunteţi nişte criminali. Nişte ţepari. Ne împrumutăm ca să plătim cheltuielile făcute de PSD

„Am lăsat la final discuţia despre împrumuturi, o ciorbă reîncălzită de semnatarii acestei moţiuni. Este momentul să vă dau o lecţie de economie. Şi trebuie să ascultaţi cu atenţie, pentru că nu ştiu dacă mai vin să vorbesc despre împrumuturi din nou. Am văzut că aţi prezentat ieri jumătate dintr-un program faraonic. Este clar ca Dragnea încă conduce acest partid.

Trebuie să înţelegeţi cum se finanţează un deficit bugetar pentru că România are de mai mult timp deficit bugetar. Ce înseamnă deficit bugetar? Înseamnă că avem cheltuieli mai mari decât venituri şi diferenţa trebuie acoperită de undeva.

O să vă dau cele trei variante de a acoperi aceste deficit, pentru că ştiu că nu tăiaţi cheltuieli că nu sunteţi în stare. Ştiţi doar să le creşteţi. În primul rând ce a făcut PSD ani de zile: nu a plătit facturi. Nu plăteşti facturi reduci deficitul bugetar. Noi nu facem asta. Nu suntem ţepari. Noi suntem un partener onest al sectorului privat. Poţi să creşti taxele. Noi iarăşi nu facem acest lucru, nu creştem taxele dar ar trebui să fiţi cinstiţi cu romnii şi să le spuneţi că veţi creşte taxele pentru că programul pe care l-aţi prezentat ieri asta înseamnă. A treia variantă: împrumuturile. Ne împrumutăm pentru a plăti facturi şi cheltuieli făcute de PSD”, a afirmat Florin Cîţu, la dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor a moţiunii simple depusă de PSD, conform Agerpres.

Florin Cîţu, despre creşterea pensiilor şi salariilor în 2020

Ministrul Finanţelor a arătat că în 2020 vor fi plătite salarii mai mari în sectorul bugetar, pensii crescute în septembrie anul trecut cu 15%, indexarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor cu rata inflaţiei, iar toate acestea sunt cheltuieli suplimentare.

„Dacă PSD ar fi fost un partid responsabil, nu ar fi trecut prin Parlament legi fără sursă de finanţare În ceea ce mă priveşte, la începutul anului am îngheţat salariile demnitarilor şi aleşilor locali. Da, sunt un ministru responsabil şi precaut. Şi pentru că sunt precaut, pe lângă împrumuturile care acoperă cheltuielile curente am construit şi un buffer semnificativ. Acest buffer s-a dovedit o plasă de salvare în momentul în care pieţele financiare peste tot în lume au îngheţat”, a subliniat şeful de la Finanţe.

Cum sunt cheltuiţi banii împrumutaţi de România în aprilie

Florin Cîţu a explicat că împrumuturile efectuate în luna aprilie au fost alocate pentru: cheltuieli de personal – 8,8 miliarde de lei, mai puţin cu 60 de milioane de lei faţă de luna martie pentru că s-a folosit telemunca; pensii – 6,4 miliarde de lei; indemnizaţii acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului (şomaj tehnic)- 312 milioane de lei; plată şomaj – 61,6 milioane de lei; indemnizaţii acordate pentru alţi profesionişti precum şi pentru persoanele care au încheiate convenţii – 96 milioane de lei.

„În total, peste 400 de milioane de lei pentru cei afectaţi de criză doar în aprilie”, a menţionat Florin Cîţu.

Indemnizaţiile acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităţilor de învăţământ s-au ridicat la 200.000 lei şi stocuri de urgenţă medicală (MAI) aproximativ 200 de milioane de lei.

Pentru concedii medicale, în aprilie s-au plătit 366 milioane de lei.

„Ne-am împrumutat să plătim pensii mărite, salarii mărite, şomaj tehnic, în condiţiile unei crize nemaîntâlnite şi aici este ceea ce vă doare cel mai tare. M-am împrumutat mai ieftin decât vă împrumutaţi voi anul trecut. Cu un punct procentual mai ieftin. Asta arată încrederea investitorilor străini în România. Sunt singurul ministru din istorie care a reuşit să se împrumute la dobânzi negative, adică dăm înapoi mai puţin decât am împrumutat. Acesta este indicatorul care arată că investitorii, toţi, au încredere în Guvernul României şi în măsurile implementate de noi. Dobânzi mai mici, dobânzi negative, aşa se măsoară în lumea financiară încrederea”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Florin Cîţu, despre scăderea ratingului României: „Nu pot să nu remarc şi o mare doză de masochism, sau e prostie, în rândul PSD”

Referitor la ratingul de ţară, Cîţu a precizat că toate agenţiile de profil vorbesc despre dezastrul bugetar din ultimii ani şi de legile cu tot felul de cheltuieli a căror sursa nu a fost indicată niciodată.

„Nu pot să nu remarc şi o mare doză de masochism, sau e prostie, în rândul PSD, care aduce în discuţie ratingul de ţară, în condiţiile în care toate agenţiile vorbesc despre dezastrul bugetar din ultimii ani şi de legile cu tot felul de cheltuieli a căror sursă nu a fost indicată niciodată. Vă garantez că nu mă opresc aici. Oricâte moţiuni simple, înjurături şi ameninţări primesc de la socialişti. Voi continua să administrez la fel de profesionist şi precaut finanţele României”, a arătat Florin Cîţu.

Moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, intitulată „Virusul Cîţu a infectat economia naţională” a fost dezbătută luni în plenul Camerei Deputaţilor.

Ordonanţa militară 11, emisă de Guvern. Măsurile de carantină din Ţăndărei au fost ridicate

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
România, lovită de furtuni. După o lună de caniculă, ANM anunță temperaturi scăzute, vijelie și grindină
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Jurnalista Alsu Kurmasheva, condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru „răspândirea de informații false”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!