Dr. Rafila demontează cele mai frecvente mituri despre COVID. De ce gargara cu bicarbonat sau clorul din apa potabilă nu îl distrug

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a demontat, într-o intervenţie la Antena 3, cele mai frecvente mituri despre coronavirus. Aflăm, printre altele, de ce nu este eficientă gargara cu bicarbonat de sodiu împotriva coronavirusului, de ce clorul cu care este tratată apa de la robinet nu îl distruge sau ce se va întâmpla cu el atunci când temperaturile vor creşte.
Romania TV
12 mai 2020, 05:09
Dr. Rafila demontează cele mai frecvente mituri despre COVID. De ce gargara cu bicarbonat sau clorul din apa potabilă nu îl distrug

1. Razele ultraviolete ucid virusul, deci dacă stăm la soare, coronavirusul dispare.

Razele ultraviolete ucid virusul, dar doar dacă acesta se află pe o suprafață care e expusă acestei radiații ultraviolete. Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în cabinete medicale, în laboratoare, cabinete stomatologice ca să decontamineze o anumită suprafață. La oameni, COVID se transmite prin picăturile eliminate, indiferent dacă stăm sau nu la soare.

2. Specialiștii au descoperit că vitamina D ajută la combaterea COVID-19. Dacă luăm vitamina D, suntem imuni la coronavirus.

Nu devenim imuni la coronavirus dacă ne administrăm vitamina D, dar e nevoie să luăm vitamina D dacă stăm mult în casă şi nu ne expunem la lumina solară. La vârstnici, e foarte importantă administrarea vitaminei D în această perioadă. Efectul nu e legat de infecția cu coronavirus, ci de sinteza vitaminei D și de metabolismul calciului, care e deficitar la o anumită vârstă. Aproape toate vitamintele, dacă sunt în concentrație normală, eficientizează funcţionarea sistemului imunitar.

Citeşte şi Recomandarea OMS după ieşirea din izolare. Cum ar trebui ridicate restricțiile anti-COVID

3. Coronavirusul cirulă în aer, peste tot, deci este imposibil să ne ferim de el

Nu circulă peste tot. Am văzut multă lume care merge cu bicicleta sau care e singură în mașină și utilizează masca de protecție. Nu e necesar, virusul nu circulă peste tot prin aer. Transmiterea virusului prin aer trebuie să fie condiționată de apropierea de o persoană infectată, care elimină prin vorbire, tuse, strănut picături care pot fi inhalate de alte persoane. Dacă mergem în aer liber, acest pericol nu există.

4. Dacă purtăm toți mască, coronavirusul o să dispară

Acesta nu este chiar un mit. A apărut un studiu care demonstrează că dacă 90% din populație utilizează masca și o utilizează corect, transmiterea scade și epidemia se oprește. 90% e pragul care duce spre scădere. Masca trebuie să protejeze și gura și nasul în același timp. E important ca în părțile laterale să nu existe o cale de comunicare foarte mare. Tocmai de aceea măștile chirurgicale nici nu protejează perfect.

5. Dacă facem gargară cu sare/bicarbonat, eliminăm virusul din gât și nu mai ajunge în plămâni

Virusul nu se multiplică în gât. El e prezent acolo pentru că, în organism, există o infecție pulmonară. Mult mai eficient decât să facem gargară cu sare e să ne spălăm pe dinți. Acesta e un mare câștig, care s-ar putea alătura spălatului pe mâini.

Citeşte şi Simptomul „tăcut” al infecţiei cu coronavirus. Apare în stadiul incipient al bolii

6. Coronavirusul se depune pe orice suprafață și rămâne acolo mai multe zile

Depunerea virusului pe suprafeţe nu reprezintă o problemă. Viabilitatea lui e variabilă, dar un virus nu trebuie doar să fie viabil, ci și infectant. Concret, cantitatea de virus pe care ar trebui să o preiei de pe suprafața respectivă, să o duci la gură sau la ochi și să producă și infecție este foarte greu să fie atinsă prin preluarea de pe o suprafață. Se poate să existe această cale dacă suprafața a fost contaminată pentru că cineva a strănutat pe o astfel de suprafață. Virusul trăiește pe aceste suprafețe de la câteva ore la câteva zile. 

7. Dacă bem apă din rețeaua urbană, tratată cu clor, suntem mai feriți de coronavirus

În apa de băut nu există o cantitate suficientă de clor care să distrugă microbii. Apa e tratată cu clor în România și în alte țări pentru că acesta este un dezinfectant, dar până ajunge la robinet acest clor e utilizat și rămâne o cantitate de clor rezidual foarte mică. Acea cantitate e un fel de indicator al calității apei. Dacă apa nu mai are deloc clor e posibil să aibă micro-organisme.

8. Coronavirusul iubește praful și mizeria, se cuibărește pe bulevarde, străzi, trotuare, case murdare

Toate microorganismele iubesc praful și mizeria. De aceea, cele mai importante recomandări pentru combaterea pericolului reprezentat de mediul ambiant au vizat curăţenia. Curățarea străzilor, a spațiilor publice cu apă și detergent.

Citeşte şi Alexandru Rafila nu recomandă purtarea mănuşilor de protecţie: „Creează un fals sentiment de siguranță”

9. Coronavirusul o să dispară odată cu creşterea temperaturilor

Cel mai probabl, virusul nu va dispărea, dar transmisibilitatea lui va fi mult redusă.

10. Săpunul este cel sigur dezinfectant, mai eficient decât clorul și soluțiile alcoolice

Este corect. Săpunul afectează acest virus foarte rapid pentru că el are un înveliș care e distrus de săpun. E mai bun decât alcoolul. E mai bine să ne spălăm pe mâini decât să purtăm mănuși. Oricum, înainte să punem mănușile și după ce le scoatem, trebuie să ne spălăm pe mâini.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Nicu Ceaușescu. De ce nu-l accepta nomenclatura. Marea problemă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...