CCR: Starea de alertă este CONSTITUŢIONALĂ, dar nu poate restrânge drepturile şi libertăţile cetăţenilor

Starea de alertă este constituţională, dar nu poate să restrângă drepturi și libertăți ale cetățenilor, a decis Curtea Constituţională. Judecătorii constituţionali au decis că restrângerea de drepturi și libertăți fundamentale se poate face doar prin lege, nu prin ordonanță de urgență.
Romania TV
13 mai 2020, 03:49
CCR: Starea de alertă este CONSTITUŢIONALĂ, dar nu poate restrânge drepturile şi libertăţile cetăţenilor

STARE DE ALERTA 15 MAI. Curtea Constituțională (CCR) a decis miercuri că ordonanța de urgență 21/2004, cea care reglementează regimul stării de alertă, este constituțională „în măsura în care nu restrânge drepturi și libertăți cetățenești”.

„Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale.

În motivarea soluției pronunțate, Curtea, în mod similar considerentelor pe care s-a întemeiat Decizia nr.152 din 6 mai 2020 privind starea de urgență, a statuat că actul normativ care restrânge/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor sau instituții fundamentale ale statului cade în sfera interdicției prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituție, astfel că, respectând cadrul constituțional rezultat ca urmare a revizuirii Legii fundamentale din anul 2003, o reglementare cu un atare obiect nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului”, se arată în comunicatul dat publicității de CCR.

Şedinţa Curții Constituționale de miercuri dimineață s-a desfăşurat în sistem videoconferinţă. În sală au fost prezenţi doar preşedintele CCR, Valer Dorneanu, un magistrat asistent, precum şi reprezentanţii Avocatului Poporului şi ai Ministerului Public.

Decizia vine după ce Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la legislaţia existentă care reglementează starea de alertă. Avocatul Poporului consideră că se încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile legale constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării. Tot miercuri, Camera Deputaţilor are pe ordinea de zi proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Legea trimisă de Guvern a fost modificată semnificativ de senatori, iar şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a afirmat că la Camera Deputaţilor speră că legea va fi ”reîntregită” la varianta propusă de iniţiatori.

STARE DE ALERTA 15 MAI. ”Este vorba despre o situaţie cu care nu ne-am mai întâlnit niciodată pentru că într-adevăr suntem în următoarea situaţie: mâine, pe rolul Curţii Constituţionale se află sesizarea pe care noi am trimis-o acum o săptămână cu privire la Ordonanţa 21 din 2004 care reglementează starea de alertă. Am dat publicităţii că am trimis această sesizare, deci se ştia oricum că urmează să fie analizată, astăzi toată ziua am stat şi m-am uitat la ceea ce a ajuns la mine, eu nu am de unde să stiu care este forma votată de Senat astăzi, dar m-am uitat şi pe varianta de proiect de lege trimis de Guvern şi pe amendamente care au venit aşa în valuri, au fost, într-adevăr, foarte multe amendamente şi în opinia mea, fără să ştiu rezultatul votului de la Senat, adică forma care a plecat de la Senat, dar în opinia mea, aceste amendamente au făcut foarte bine”, a declarat Renate Weber, la TVR, marţi seara.

Avocatul Poporului susţine că proiectul Guvernului privind starea de alertă este neconstituţional. „Nu există o definiţie” 

Avocatul Poporului explică şi care sunt problemele sesizate.

”Principalele două lucruri pe care noi le-am sesizat la Curtea Constituţională pe ordonanţa care încă este în vigoare se referă la faptul că nu există o definiţie a stării de alertă şi pe faptul că nu exist o limită în timp pentru starea de alertă. Deci, pe actuala ordonanţă care este în vigoare am fi în situaţia în care Guvernul ar  putea declara starea de alertă, ar restricţiona o grămadă de drepturi şi libertăţi, dar asta ar fi pe un termen nelimitat. Constituţia noastră este foarte clară, nu ai voie să aduci atingere substanţei drepturilor şi libertăţilor. Nu ştiu ce va decide Curtea mâine, dar vreau să vă spun că proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament avea exact aceleaşi două mari probleme. Din câte am văzut astăzi, la un moment dat, prin o multitudine de amendamente aduse, şi am văzut că au fost aduse amendamente de toate partidele politice, deci prin acele amendamente s-a dat o definiţie stării de alertă, s-a spus clar că nu poate să fie decât pe 30 de zile,  cu posibilitatea să fie prelungită încă o dată cu maximum 30 de zile”, a declarat Renate Weber.

Renate Weber afirmă că, cel mai probabil, va exista o perioadă de câteva zile în care nicio stare de urgenţă sau de alertă nu va fi în vigoare.

”Să presupunem că mâine Camera Deputaţilor adoptă această lege. Obligatoriu trebuie să aşteptăm termenul în care se poate sesiza Curtea  Constituţională, adică două zile. Fiind o lege adoptată de Parlament, sunt mai mulţi actori care au dreptul să sesizeze, nu doar Avocatul Poporului, ci şi  preşedinţii Camerelor, un grup de senatori şi deputaţi. Trebuie să treacă acele două zile. Dacă nimeni nu sesizează, pentru că am auzit voci care spun că forma adoptată e neconstituţională, dar s-ar putea să ne trezim că cineva din Parlament poate sesiza Curtea Constituţională. Dacă nu o trimite la Curtea Constituţională, preşedintele o promulgă. Sunt convinsă că în următoarea oră este şi publicată în Monitorul Oficial, dar avem iarăşi text constituţional care spune că o lege intră în vigoare la trei zile după ce a fost publicată. S-ar putea să mai fie un text pe care eu nu l-am văzut, s-ar putea să mai fie un text care să spună că starea de alertă declarată de Guvern trebuie aprobată de Parlament şi dacă e aşa, ne mai trezim cu încă 24 de ore. Mi se pare că de când a fost primit acest proiect şi cred că el a fost primit aseară la Senat şi până astăzi, Parlamentul chiar cred că a lucrat foc continuu şi asta arată pe de o parte că atunci când se mobilizează, reuşeşte şi arată cât este de important. Forma trimisă de Guvern nu avea nicio contravenţie. Din punctul de vedere al persoanelor individuale sper să respectăm acea distanţare fizică, să existe panourile de avertizare”, a declarat Weber.

Avocatul Poporului spune că preşedintele Klaus Iohannis poate să îşi asume prelungirea stării de urgenţă cu câteva zile, dar că şi aceasta ar trebui adoptată tot de Parlament.

”Este decizia pe care preşedintele îşi asumă, dar şi prelungirea stării de urgenţă trebuie aprobată de Parlament”, a spus Weber.

Senatul a adoptat, marţi, legea privind starea de alertă, cu modificări propuse de PSD. 

Camera Deputaţilor va dezbate miercuri aceeaşi lege, iar CCR dezbate sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului. 

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 1 ianuarie 2025. Berbecul e ambițios. Capitol nou pentru Săgetător
Capital.ro
Călin Georgescu are interzis la prezidențiale. Cine vrea să-l elimine: Sunt persoane foarte puternice
Playtech.ro
Ce s-a întâmplat în noaptea de Revelion în stația de metrou Titan din Capitală. Imaginile au devenit virale
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Ion Țiriac, numit reprezentant al vechilor securiști. Magnatul, învins în instanță în ultimele ore din 2024
wowbiz.ro
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când și-au văzut băiatul fără viață și s-au prăbușit pe asfalt, lângă trupul neînsuflețit al acestuia. Scene dramatice după tragedie
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, mai sexy ca niciodată. Cum s-a afișat de Revelion
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
El este Lucian, polițistul în vârstă de 42 de ani, decedat după ce șalupa IPJ Tulcea s-a ciocnit pe brațul Sfântu Gheorghe! Bărbatul era considerat un erou după ce salvase un copil de la înec
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: În București ninge 8 zile, în ianuarie!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Bomba anului despre Călin Georgescu. S-a aflat planul lui Donald Trump în România: Are nevoie de el
StirileBZI
Cum se impozitează pensiile românilor în 2025: Milioane de pensionari sunt vizați de decizia Curții Constituționale
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei, devastați în cimitir
substantial.ro
Elon Musk își schimbă numele pe platforma X și adaugă o imagine controversată
MediaFlux
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ultimul mesaj de An Nou al lui Nicolae Ceaușescu: imagini de arhivă (VIDEO)