Întreruperea globală a intervențiilor esențiale pentru sănătatea mamei și a copilului – cum ar fi planificarea familială, nașterea și îngrijirea postnatală, nașterea și vaccinarea copilului – ar putea duce la 1,2 milioane de decese suplimentare de copii sub cinci ani în doar șase luni, potrivit analizei Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, publicat în Lancet Global Health Journal.
Această cifră proiectată se adaugă celor 2,5 milioane de copii care mor la nivel mondial la fiecare șase luni înainte de a cincea zi de naștere și amenință că va inversa aproape un deceniu de progrese în ceea ce privește încetarea deceselor preventive ale copiilor, a declarat miercuri agenția ONU pentru copii, Unicef.
„Această pandemie are consecințe de amploare pentru toți, dar este, fără îndoială, cea mai mare și cea mai urgentă criză globală cu care s-au confruntat copiii de la cel de-al doilea război mondial”, a declarat directorul executiv al Unicef, Sacha Deshmukh.
Vizitele la centrele de asistență medicală sunt în scădere din cauza blocajelor, a caselor de curățare și a întreruperilor transportului, iar comunitățile rămân temătoare de infecții, spune acesta. Analiza, care cuprinde trei scenarii modelate în țările cu venituri mici și medii, avertizează că în cel mai optimist scenariu, în care serviciile de sănătate sunt reduse cu aproximativ 15%, ar exista o creștere de 9,8% a deceselor sub cinci ani – se estimează 1.400 pe zi – și un salt de 8,3% în decesele materne.
În cel mai rău caz, în care serviciile de sănătate sunt reduse cu aproximativ 45%, ar putea exista o creștere de 44,7% a deceselor sub cinci ani și o creștere de 38,6% a deceselor materne pe lună.
„Estimările noastre se bazează pe presupuneri provizorii și reprezintă o gamă largă de rezultate. Cu toate acestea, ei arată că, dacă întreruperea asistenței medicale de rutină și accesul la alimente este scăzut (ca urmare a șocurilor inevitabile, a prăbușirii sistemului de sănătate sau a alegerilor intenționate făcute pentru a răspunde pandemiei), creșterea deceselor la copii și mame va fi devastatoare.”, scriu autorii raportului.
Granițele închise au împiedicat, de asemenea, oamenii să acceseze asistență medicală, a declarat reprezentantul Iordania al Unicef, Tanya Chapuisat: „Se estimează că 10.000 de sirieni [de-a lungul graniței siriano-iordaniene de lângă Rukban] nu au mai putut primi niciun serviciu medical [în Iordania], de când blocarea a început în urmă cu șase săptămâni, iar granița a fost închisă.
Copiii nu își primesc vaccinurile, iar femeile care aveau programate cezariane, nu au mai avut loc. Am avut multe nopți nedormite, dar din fericire nimeni nu a murit”.
Cele 10 țări prevăzute cu cel mai mare număr de decese la copii sunt Bangladesh, Brazilia, Republica Democrată Congo, Etiopia, India, Indonezia, Nigeria, Pakistan, Tanzania și Uganda.
Unicef a lansat cel mai mare apel pentru a-i ajuta pe cei afectați de virus și își propune să sprijine eforturile în curs prin furnizarea de echipamente medicale, derularea campaniilor de prevenire și sprijinirea sănătății, educației și serviciilor sociale pentru copii.