Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Avertismentul şefului BEI. „Gata cu gazul”

Europa trebuie să recunoască faptul că în viitor nu va mai trebui să se bazeze pe combustibili fosili. În schimb, vor fi finanţate mai multe proiecte pentru eficienţă energetică, energie din surse regenerabile şi inovare ecologică. Anunţul a fost făcut de preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI) care a prezentat miercuri rezultatele băncii.
Razvan Mihalascu
22 ian. 2021, 17:11
Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Avertismentul şefului BEI.

Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Asta a dat de înţeles dr. Werner Hoyer, şeful BEI, care a anunţat că în următorii ani va trebui să se renunţe la folosirea combustibililor fosili.

„Fără exagerări, gata s-a terminat. Este o despărţire de trecut, însă, fără a pune capăt folosirii combustibililor fosili, nu vom putea să îndeplinim obiectivele climatice” a declarat  dr. Werner Hoyer, preşedintele BEI, conform Euractiv.com.

Uniunea Europeană şi-a propus un obiectiv ambiţios, ca până în 2050 să elimine emisiile de dioxid de carbon. În primă fază, statele europene vor stabili un nou obiectiv de reducere cu 55% a emisiilor până în 2030. Cu toate acestea, folosirea gazului a fost plasată într-o „zonă gri”, în condiţiile în care Comisia Europeană a precizat că va fi nevoită să sprijine statele membre care depind de resursele de cărbune până când vor reuşit să nu mai folosească combustibilii fosili.

Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Suma uriaşă, alocată pentru a reduce emisiile de CO2

Conform foii de parcurs privind clima, publicate în 2020, BEI va aloca un trilion de euro până în 2030 pentru a finanţa sustanabilitatea climatică. De asemenea, se va asigura că activitatea sa va respecta prevederile Acordului de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice

Guvernele UE au aprobat ca BEI să acorde o finanţare de un trilion de euro pentru proiecte „verzi”. Obiectivul este de a opri finanţarea proiectelor bazate pe combustibili fosili şi extinderea aeroporturilor.

Folosirea gazului beneficiază de o susţinere limitată, conform acordului climatic al BEI. Doar centrele electrice care emit mai puţin de 250 de grame de dioxid de carbon pe kilowatt oră sunt în prezent elibigile pentru a primi fonduri. De asemenea, BEI intenţionează să continue politica de decarbonizare prin eliminarea treptată a finanţării proiectelor bazate pe combustibili fosili până la sfârşitul anului.

Finanţarea producţiei de căldură bazată pe petrol, gaze naturale, cărbune, producţia de gaze sau infrastructura tradiţională de gaze va fi oprită de la 1 ianuarie 2021, a anunţat BEI.

În schimb, Banca Europeană de Investiţii va aloca fonduri pentru proiecte de eficientizare energetică, energie din surse regenerabile, cercetare şi inovare în domenii verzi, au afirmat oficialii instituţiei financiare.

Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Sunt încurajate tehnologiile bazate pe hidrogen

Totodată, va fi susţinută atât tehnologia bazată pe hidrogen verde, obţinut din surse regenerabile, cât şi „hidrogenul cu emisii scăzute de dioxid de carbon” produs de centrale nucleare.

„În domeniul transportului, de exemplu, BEI ar putea susţine în continuare construirea de autostrăzi şi drumuri expres, iar maşinile personale cu motoare cu combustie internă să fie restricţionate, nu încurajate”, a precizat Anna Roggenbuck,  un reprezentant al CEE Bankwatch, o reţea de ONG-uri de mediu din Europa centrală şi de est.

BEI a decis în noiembrie 2020 să oprească finanţarea combustibililor fosili începând din 2021, în urma unor discuţii-maraton prin care s-a decis aplicarea de politici verzi.

Citeşte şi: Vești importante pentru români. Consumatorii de energie electrică vor beneficia de cel mai bun furnizor de energie electrică. ANRE a aprobat ordinul!

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Cum pierzi moștenirea în România fără să-ți dai seama, din neatenție. Ce trebuie să faci, acceptarea tacită a succesiunii
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai