Nu face niciodată asta atunci când găteşti cartofi. O întreagă familie şi-a pierdut viaţă după ce a făcut o greşeală minoră în ceea ce priveşte depozitarea cartofilor.
Maria Chelysheva a avut parte de şocul vieţii ei când a descoperit că toată familia ei a murit din cauza unui sac de cartofi. Tânăra şi-a văzut rând pe rând părinţii, bunica şi fratele cum au coborât în beci şi au murit ăpe capete.
Tragedia a început în momentul în care tată fetei a coborât în beci pentru a lua câţiva cartofi. Când soţia lui a văzut că nu se mai întoarce a coborât şi ea, a urmat acelaşi deznodământ. La fel, bunica şi fratele supravieţuitoarei. Când a văzut fenomenul bizar, tânăra a sunat la poliţie.
Oamenii legii au descoperit că punga cu cartofi putrezise. Acest lucru i-a transformat într-o adevărată otravă. Cartofii conţin saolanina şi are o puternică aciune toxică, chiar şi în cantităţi mici. De altfel, aceasta este folosită mai ales pentru proprietăţile sale ca fungicid şi pesticid. Când putrezesc, concentraţia de glicoalcaloizi creşte şi este răspândită în exterior sub formă de gaz letal, care poate ucide.
Solanina este un alcaloid sterolic toxic, având o structura de 27 atomi de carbon. Din cauza faptului că acești alcaloizi se pot găsi sub formă heterozidică, mai poarta denumirea și de glicoalcaloizi. După cum indică și numele său, compusul se întâlnește în diverse organe ale reprezentanților familiei Solanaceae, precum: cartoful (Solanum tuberosum), roșia (Solanum lycopersicum), vânăta (Solanum melongena) și lăsniciorul (Solanum dulcamara).
Solanina poate fi întâlnită în tulpină, fructe sau tuberculi (la încolțire). Are o puternică acțiune toxică (în cantități foarte mici), fiind utilizată mai ales pentru proprietățile sale ca fungicid și pesticid. Alături de ea în tuberculii de cartofi încolțiți se întâlnește și chaconina, un alt glicoalcaloid.
În general conținutul de solanină este direct proporțional cu culoarea verde a tuberculilor (culoare dată de clorofilă), ceea ce duce la deteriorarea lor. În general nivelul maxim de solanină admis trebuie să fie sub 0,2mg/g.
Citeşte şi: Când devin periculoşi cartofii pentru organismul uman. Greşeala care poate deveni fatală