Şcolile ar urma să se deschidă în 8 februarie. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, în baza actualei situaţii privind evoluţia crizei sanitare în România, aproape jumătate dintre elevi ar urma să reia cursurile ”faţă în faţă” în semestrul al doilea al anului şcolar 2020-2021. O decizie finală privind revenirea la şcoală va fi luată în 2 februarie de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), a mai spus ministrul Educaţiei.
”Datele se pot schimba, ni ne dorim să se schimbe în bine, dar vom vedea fotografia momentului în data de 2 februarie. Va fi un moment de referinţă. O estimare făcută acum câteva zile era de 1,4 milioane de elevi din cei 2,9 milioane de elevi”, a declarat ministrul Educaţiei, la Digi 24, referitor la revenirea la şcoală a elevilor.
Ministrul Educaţiei a mai spus că se renunţă la scenariul hibrid, cel care prevedea ca o parte dintre elevi să fie prezenţi în clasă, iar restul să înveţe online.
De asemenea, în zonele roşii doar grădiniţele şi copiii din învăţământul primar vor merge la şcoală.
„Am constituit un grup de monitorizare a acţiunilor necesare pentru pregătirea şcolilor la nivelul Ministerului Educaţiei. Acest grup a cerut raportări cu o cadenţă săptămânală cu privire la stocurile de substanţe sanitare, de măşti şi la toate celelalte elemente necesare asigurării protecţiei în şcoli în momentul deschiderii acestora. În fiecare zi de vineri, din toată ţara există obligativitatea raportării către ministrul Educaţiei a situaţiei până în data de 8 februarie şi după 8 februarie, pentru a putea să ne asigurăm că nu se produc sincope în elementele necesare protecţiei stării de sănătate a celor care vor merge în şcoli. E vorba, acolo unde rata de infectare e sub 1 la mia de locuitori, de toate şcolile, între 1 şi 3 la mie – de grădiniţe, învăţământ primar şi clase terminale şi să sperăm cât mai puţine zone vor fi în scenariu roşu, acolo unde se deschid cu prezenţă fizică doar grădiniţele şi clasele I – IV”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.
În ceea ce priveşte universităţile, Sorin Cîmpeanu a declarat că acestea decid cum se derulează cursurile şi alte activităţi, existând posibilitatea prezenţei fizice şi în centre universitare din oraşe cu indici ridicaţi de infectare.
„Universităţile, cei 500.000 de studenţi, au alt regim pentru că universităţile vor decide fiecare dacă urmează cursurile în sistem fizic, online sau hibrid. Decizia le aparţine, răspunderea aparţine fiecărei universităţi”, a completat ministrul Educaţiei.
Cum vor sta elevii în bănci când revin la şcoală. Când vor fi stabilite regulile de distanţare: Totul se va face printr-un ordin comun al MS şi MEC
Unităţie de învăţământ din România vor veni cu reguli stricte după ce elevii vor începe cursurile şcolare fizic. Măsurile vor fi stabilite printr-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei.
„Regulile de distanţare vor fi stabilite printr-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei, ordin care va fi promovat de îndată după ce va fi luată decizia de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în urma analizei din data de 2 februarie.
Încercăm să promovăm acest ordin împreună cu Ministerul Sănătăţii cât mai repede cu putinţă, dacă se poate chiar imediat după decizia din data de 2 februarie, pentru ca şcolile să fie pregătite pentru respectarea acestor măsuri. (…) Să vedem, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu INSP, care sunt măsurile acceptabile pentru asigurarea protecţiei sanitare în şcoli pentru elevi şi profesori.
Aceste măsuri vor fi cuprinse într-o manieră cât mai explicită în ordinul de ministru comun Educaţie-Sănătate care va fi elaborat, dacă nu în data de 2 februarie, în data de 3 februarie sunt sigur că el va putea fi elaborat.
Şcolile din România au fost deja anunţate. S-a cerut o raportare cu cadenţă săptămânală, în fiecare zi de vineri, cu privire la stocurile de materiale sanitare, de produse de igienă, de măşti şi toate celelalte elemente care asigură respectarea regulilor. (…) Ministerul Educaţiei verifică regulat existenţa (…) stocurilor de materiale în toate şcolile din România. Vorbim de 7.203 unităţi de învăţământ, care au la rândul lor peste 10.000 de structuri arondate. Deci, sunt practic peste 17.000 de şcoli, din care cu personalitate juridică 7.203”, a spus Cîmpeanu într-o conferință online, potrivit Agerpres.