Klaus Iohannis, apel la Guvern şi profesori: Să facem din proiectul „România Educată” unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani

Klaus Iohannis afirmă în mesajul transmis cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, că una dintre direcţiile prioritate pentru România este consolidarea învăţământului şi vrea ca proiectul ”România Educată” să fie ”unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani”. ”Este o datorie a celor de la guvernare, a dascălilor, a întregii societăţi”, spune şeful statului
Alina Andrei
24 ian. 2021, 10:28
Klaus Iohannis, apel la Guvern şi profesori: Să facem din proiectul

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, în care apreciază că ”moştenirea lăsată de arhitecţii Unirii din 1859, deopotrivă instituţională şi simbolică, reprezintă temelia solidă pe care să continuăm modernizarea României.

„Aducem astăzi un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Române din 1859. Într-o simbioză politică și socială cu adevărat istorică, poporul și elitele vremii și-au impus țelul în interiorul și în afara granițelor: unitatea românilor din cele două Principate, Moldova și Țara Românească.

Acest moment strălucit nu s-ar fi putut înfăptui fără contribuția decisivă a unei personalități remarcabile. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei și al Țării Românești, a fost un eveniment gândit cu iscusință de cei din interiorul și din afara statului, români devotați și prieteni străini care au susținut nobilul ideal al Unirii”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului precizează că „printr-o inovație politică și juridică greu de imaginat în climatul european de atunci, unioniștii generației pașoptiste au înfruntat forțele potrivnice și au realizat primul pas important în făurirea României moderne”.

„Reformele care au urmat au pus bazele unui proces ireversibil de sincronizare și armonizare a spațiului politic și social românesc cu cel european. În doar câțiva ani de mandat, Alexandru Ioan Cuza a edificat osatura instituțională, administrativă și juridică a statului român modern prin adoptarea unui nou Cod Civil și prin impunerea împărțirii atribuțiilor administrative la nivel central și local, fiind, totodată, și inițiatorul unor ample reforme agrare și fiscale, precum și al unui pachet de legi dedicat învățământului românesc”, aminteşte şeful statului.

Klaus Iohannis face şi un apel la cei aflaţi la guvernare şi la dascăli „să facem din proiectul „România Educată” unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani”.

„Moștenirea lăsată de arhitecții Unirii din 1859, deopotrivă instituțională și simbolică, reprezintă temelia solidă pe care să continuăm modernizarea României, una dintre direcțiile majore fiind consolidarea învățământului românesc, care să ofere o educație accesibilă și performantă. De aceea vă invit, dragi români, să facem din proiectul „România Educată” unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani. Este o datorie a celor de la guvernare, a dascălilor, a întregii societăți”, spune Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Focar cu noua tulpină COVID într-o şcoală din Capitală: 9 din 10 contacţi sunt confirmaţi cu virusul!

De asemenea, preşedintele spune că „este necesar să depășim centralismul administrativ, un veritabil obstacol în calea modernizării actuale a României”.

„Avem nevoie de o nouă paradigmă a descentralizării, care să încurajeze eficiența prin delegarea mai multor sarcini către administrațiile locale, care cunosc mai bine nevoile cetățenilor și pot rezolva problemele din regiunile defavorizate ale României. În plus, politizarea instituțiilor, o practică toxică și de notorietate în societatea noastră, nu poate să ne ofere nimic bun în viitor, iar soluția este să lăsăm meritocrația să iasă la suprafață”, avertizează Iohannis.

Şeful statului este de părere că „multe dintre idealurile care i-au animat pe unioniștii de la 1859 îi animă încă pe români”.

„În același timp, România are un nou rol istoric, iar parcursul de acum se leagă indisolubil de apartenența la Uniunea Europeană și la NATO. Așa cum în lipsa unui crez unionist cele două Principate nu ar fi devenit un singur stat, fără principiile democratice care ne-au călăuzit drumul spre integrarea euro-atlantică nu putem să întărim instituțional statul pe mai departe.

Cea mai prețioasă lecție a paginilor vii de istorie de la momentul Unirii din 1859 este cea a unității și a solidarității, atât de frumos exprimată în imnul Unirii Principatelor: „eu ți-s frate, tu mi-ești frate!”. Indiferent de obstacole, atât timp cât ne dorim cu toții o Românie mai bună, vom putea să ne atingem țelul dacă rămânem uniți și avem ca deziderat binele întregii națiuni.

Să sărbătorim și să onorăm România împreună, în fiecare zi! La mulți ani tuturor românilor!”, a îndemnat Klaus Iohannis în mesajul postat pe pagina Administraţiei prezidenţiale.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu insistă să nu se deschidă şcolile după focarul din Bucureşti cu tulpina britanică

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Orașul din România în care va ninge timp de patru zile. Meteorologii de la Accuweather au făcut anunțul
Capital.ro
Călin Georgescu, învins. Anunțul la care nu s-ar fi așteptat: Pentru schimbare..
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
România va demola unele baraje și stăvilare construite pe râuri
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
William și Kate, gest neașteptat. Ce reacție va avea regele Charles
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Două cadavre au fost găsite în trenul de aterizare al unui avion. Unde a fost făcută descoperirea macabră
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. Anunț despre reluarea turului 2 al prezidențialelor
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Gimnastele Ana Maria Bărbosu și Lilia Cosman, admise la universități de prestigiu din SUA
MediaFlux
FĂRĂ VIZE în SUA. Avem DATA OFICIALĂ a intrării în programul Visa Waiver
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul mare concurs de table al anului: 24-25 ianuarie 2025, Târgu Ocna