„Este o chestiune importantă, despre care va trebui să vorbim public: supra-reglementarea. Din păcate, avem de-a face cu un exces de zel pe care îl cunoaştem din multe alte momente anterioare ale diferitelor autorităţi din România. Am auzit tot felul de chestiuni legate de nebulizatoare şi aşa mai departe. Mi-a plăcut foarte mult responsabilitatea împărţită între turist, care este cel mai în măsură să se auto-protejeze, şi operator, care e obligat să creeze un cadru de apărare care să fie de bun-simţ. Nu putem să mergem pe tot felul de supra-reglementări de tipul jumătate din locurile la terase, pentru că este şi absurd: unele locaţii permit ceva, altele permit altceva. Trebuie să existe nişte măsuri generale, iar de acolo mai departe să existe responsabilitate şi bun-simţ”, a spus Anastasiu la o conferinţă de presă organizată de Alianţa Pentru Turism.
Preşedintele AHK a atras atenţia asupra faptului că nicăieri în Europa nu se solicită purtarea măştii de protecţie la terase. „Nicăieri în Europa nu se cere aşa ceva. E şi destul de complicat. Mi-este şi foarte greu să îmi imaginez un concediu la mare, în hotel, cu masca pe faţă şi mănuşile. Cred că trebuie să revenim la ideea de bun-simţ şi de normalitate şi de auto-protecţie”, a cerut el.
Liderul AHK a apreciat că ar fi un miracol ca în următoarea perioadă să scadă numărul de noi cazuri depistate pozitiv, principiu anunţat luni de Guvern drept condiţie pentru pornirea sezonului estival. „Scăderea cifrelor (numărului de cazuri pozitive – n. r.) ar fi un miracol, atât timp cât pe de o parte interacţiunea creşte, iar pe de altă parte a crescut numărul de testări. Ar fi un miracol care ar putea avea de-a face cu vremea frumoasă ca, în pofida interacţiunii mărite şi numărului mai mare de testări, să scadă numărul (de infectări – n. r.)”, a afirmat Dragoş Anastasiu.
Pe de altă parte, acesta a subliniat că orice hotel de pe litoral care îşi deschide activitatea poate primi oricând turişti, deoarece hotelurile nu au fost niciodată închise prin lege.
„Hotelurile nu s-au închis niciodată. Unele, multe n-au deschis pentru că nu au avut clienţi, dar ele n-au fost niciodată închise oficial şi, teoretic, oricând deschide, un hotel de pe litoral poate să primească turişti. Singura problemă până acum a fost masa. Să fie foarte clar şi să nu existe dubii că hotelurile au fost şi sunt deschise. Ele nu au fost niciodată închise prin lege. S-au închis cele care n-au avut turişti, dar cele care se deschid astăzi, ieri, alaltăieri sunt deschise şi pot primi turişti. Poate că e bine să transmitem îndemnul ca oamenii să-şi facă din timp rezervările, având grijă ca stornările să fie gratuite. Pot discuta cu fiecare hotel în parte, în măsura în care, de exemplu, s-ar putea întoarce starea de urgenţă. Hotelul poate să storneze fără costuri, dar ar fi bine ca oamenii să-şi facă de acum rezervările. Vor avea de câştigat cu aşa ceva”, a adăugat Anastasiu.