Dr. Virgil Musta, concluzii după primele zile de la ridicarea stării de urgenţă: „Această relaxare era necesară”

Medicul timişorean Virgil Musta a făcut câteva observaţii după primele zile de relaxare, subliniind faptul că aceasta a fost prost înţeleasă. Reputatul medic a precizat, pentru Hotnews.ro, că "o zi nu este capătul pământului, dar dacă se continuă atmosfera asta și modul de a acționa din aceste zile de weekend, nu cred că va fi foarte bine".
Romania TV
18 mai 2020, 18:00
Dr. Virgil Musta, concluzii după primele zile de la ridicarea stării de urgenţă:

Virgil Musta avertizează asupra faptului că aceste măsuri de relaxare ar putea fi retrase dacă apar noi cazuri de coronavirus. „Și vom avea de fapt mai mult de suferit. Pentru ce? Pentru că nu vrem să respectăm niște lucruri sau le bagatelizăm sau vrem să fim mai viteji?„, se întreabă retoric reputatul medic.

Medicul timișorean este de părere că „am reușit să ținem sub control pandemia numai datorită respectării măsurilor care au fost foarte stricte. Și nu în ultimul rând, oamenii au respectat măsurile și datorită fricii de amendă. Până acum aceste măsuri s-au dovedit eficiente„.

Faptul că sistemul medical nu a intrat în colaps este datorat măsurilor eficiente

Specialistul îşi exprimă, însă, regretul că aceste lucruri nu pot fi respectate de bunăvoie, fiind necesară constrângerea prin amenzi. Totuşi, doctorul Musta apreciază faptul că autorităţile au luat măsuri eficiente, astfel încât sistemul medical nu a intrat în colaps.

E păcat că trebuie să îți fie frică de o amendă sau mai mulți oameni să primească amenzi și să se afle acest lucru, abia atunci aceste măsuri sunt respectate. Dar până una alta, judecând după ce s-a întâmplat în ultimele două luni, aceste măsuri s-au dovedit eficiente. Pentru că noi am avut un număr rezonabil de cazuri de îmbolnăviri și de decese, comparativ cu alte țări. Nu am fost noi chiar campioni, dar totuși am putut face față astfel încât sistemul de sănătate să nu intre în colaps și să poată manageria această situație„, spune medicul Virgil Musta.

Citeşte şi Adrian Streinu-Cercel, anunţ îngrijorător: 22% din pacienţii care se prezintă la spital au coronavirus

La capătul unui weekend în care nu au existat restricții cu privire la distanțarea socială, din cauza vidului legislativ, medicul Virgil Musta povestește că „am observat că a existat o relaxare puțin prea mare sau cu un oarecare grad de inconștiență în special în rândul tinerilor. De ce spun acest lucru? Pentru că poate era firesc pe vreme bună ca multă lume să fie pe străzi, în parcuri, în piațete și poate că nici nu era atât de importantă purtarea măștii în aer liber. Am constatat însă că erau grupuri care erau împreună fără să păstreze distanțarea de 1,5 – 2 metri și nici nu purtau măști. Oamenii stăteau la povești și socializau. Este bine, dar nu cred că era mare problemă să poarte măștile de protecție și distanța să fie puțin mai mare. Am avut impresia că unii dintre ei se adună ostentativ„.

Medicul timişorean a mai precizat că şi în oraşul său au fost cetăţeni care nu au respectat restricţiile, dar au fost puţini la număr, în special tineri.

În rest, am văzut că în magazine, în mare parte s-au respectat regulile de distanțare și purtarea măștilor – eu am intrat într-un singur magazin, am preferat să nu intru în această perioadă în incinte„, spune medicul.

Relaxarea era necesară din mai multe motive

Medicul Virgil Musta mai crede că relaxarea a fost necesară, dar că a fost înțeleasă greșit: „Această relaxare era necesară din două motive principale: primul – motivul economic, trebuia să se pornească puțin economia, iar prin această relaxare se dădea drumul anumitor servicii și activități, și a doua – cred că conta mult pentru psihicul omului. Dar acest lucru nu însemna să fie o relaxare pentru distracție. Am impresia că unii au înțeles această relaxare ca pe o relaxare pentru distracție și au procedat ca atare. Cu riscul de a se contamina„.

Iar problema este exact la ceea ce făceam eu referire și solicitam zilele trecute: solidaritate socială. În sensul că o serie de oameni s-ar putea să nu fie vizați de forme grave de boală. Sau, în conștiința lor, această patologie să fie una ușoară. În schimb, sunt persoanele la risc care aproape sigur fac forme severe de boală. Pe unii îi putem salva, pe alții nu îi putem salva. Și statistica arată foarte clar: 20% din populație este cu risc de a evolua sever, dintre care 5% decedează. În momentul în care ție nu îți pasă de aceste persoane și ai acțiuni în urma cărora nu doar că te poți infecta tu, dar poți fi și sursă de infecție, la un moment dat infecția ajunge și la aceste persoane„, atrage atenţia Virgil Musta.

Citeşte şi Se transmite sau nu coronavirusul prin instalaţiile de aer condiţionat? Ce spune Alexandru Rafila

Medicul timișorean adaugă că au fost şi persoane aflate în grupa de risc care nu s-au protejat deloc în aceste zile, „oameni mai în vârstă sau oameni cărora eu nu le cunosc patologiile, dar se vede spre exemplu când un om suferă de obezitate. Dintre pacienții noștri infectați, 40% au fost persoane care sufereau de obezitate, 70% diabetici, și de obicei diabetul se asociază cu obezitatea, și 80% cu o boală cardiovasculară, pentru că de fapt boala cardiovasculară se asociază cu celelalte două patologii„, precizează medicul timişorean.

Epidemia de coronavirus, un „bulgăre care se rostogoleşte”

Dr. Virgil Musta compară pandemia cu un bulgăre care se rostogoleşte, al cărui efect se va vedea peste câteva săptămâni.

Dacă nu se respectă regulile sau dacă un număr mare de oameni nu respectă regulile, apar îmbolnăvirile. Crește numărul de îmbolnăviri, sistemul de sănătate va face mai greu față acestora, apar mai multe forme severe, apar forme critice care necesită să fie internate în Terapie Intensivă și, la un moment dat, se umplu locurile din spitale. Pandemia asta este ca un bulgăre care se rostogolește. Dacă bolnavii nu vor mai avea unde să fie asistați medical va fi o problemă, exact ca și în Italia, ca și în Franța și Spania. Exact același lucru s-a întâmplat și la ei, cu sisteme de sănătate mult mai performante decât al nostru„, a precizat medicul timişorean.

Medicul timișorean face un apel la respectarea regulilor de protecție și de distanțare socială și subliniază că cele mai multe dintre aceste reguli sunt de fapt reguli de igienă elementare, care ar trebui respectate tot timpul: „Cele mai multe dintre ele sunt de fapt reguli ale unei vieți sănătoase: regulile de igienă – să te speli cât se poate de des pe mâini, să nu mănânci fără să te speli pe mâini, să îți schimbi hainele când ajungi acasă și să folosești haine diferite pentru acasă și pentru exterior, să descalți pantofii și să nu intri cu praful și mizeria de afară în interiorul casei. Sunt reguli care sunt valabile de sute de ani și nu cred că sunt greu de aplicat. Și este în folosul nostru să le respectăm în continuare„.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
RAR, anunțul momentului pentru toți șoferii care au mașini și vor să le vândă. Îi vizează direct. E oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin