Reprezentantul OMS în România a dat exemplul unui copil cu astm, care nu ar putea purta mască şi care ar trebui plasat într-un spaţiu cu risc de contaminare minim.
„Cred că lucrul la care trebuie să ne gândim cu toții ar fi câteva situații care pot apărea, în care chiar în spații închise masca nu poate fi utilizată sau pentru persoane cu astfel de dificultăți. De exemplu, pe un elev care are o boală de tip astmatiform putem să îl plasăm într-un loc unde riscul de contaminare e mai mic”, a explicat specialistul.
Referitor la faptul că multe persoane se plâng că nu pot respira cu masca pe faţă, dr. Rafila a spus că sunt de luat în calcul alternative la astfel de situaţii. Oamenii care suferă de astm, de boli precum bronhopneumopatia obstructivă cronic sau de fibroză chistică ar putea respira cu dificultate atunci când poartă măşti.
„Probabil că la anumite categorii de persoane sau la anumite tipuri de activități, utilizarea măștii nu este posibilă. Trebuie să ne gândim și la astfel de alternative, tocmai ca să avem flexibilitate când aplicăm reglementarea legală„, a explicat profesorul Rafila.