Datele Eurostat arată că în 11 din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene populația va fi mai mare decât în prezent. Dintre cele 16 ţări care vor pierde din populaţie, în valori absolute, Italia este a doua națiune după Polonia care ar pierde cei mai mulți locuitori, iar pe locul trei ca număr de pierderi s-ar situa România. Vorbim, respectiv, de 8,9, 10,3 și 6,6 milioane de persoane în minus. În astfel de condiţii, dacă anticipările s-ar dovedi corecte, ţara noastră abia dacă ar ajunge la 13 milioane de locuitori.
Citeşte şi România ocupă locul șase în Europa, după dozele de vaccin administrate populației
Pe de altă parte, populaţia Franței și mai ales a Suediei va creşte cu 2,6 și, respectiv, 3,4 milioane. Prognozele sugerează că în Germania nu vor exista schimbări semnificative, în timp ce Spania va avea cu 1,1 milioane de persoane mai puțin. Şi în Irlanda, se sugerează o creștere semnificativă a populației.
Ordinea celor mai populate națiuni ale uniunii – Germania, Franța, Italia, Spania, Polonia – va rămâne însă neschimbată. În termeni relativi, adică, analizând schimbarea în raport cu punctul de plecare și nu în valori absolute, principalele scăderi demografice ar trebui să se producă în câteva țări din Est, precum Letonia, Lituania, România, Bulgaria, Polonia, mai arată datele Eurostat, citate de Rador.
Citeşte şi Impactul pandemiei la nivel global. 60% din populaţie pune bani deoparte şi reduce cheltuielile
În analiză se remarcă, de asemenea, o creștere generală a vârstei mediane a populației, ca o consecință a creșterii speranței de viață. În următoarele opt decenii, subliniază Eurostat, vârsta medie a populației europene va crește probabil de la 43,7 în prezent la 48,8 ani.
Studiul Eurostat estimează că va scădea şi numărul persoanelor cu vârstă de muncă, adică a celor cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani. Deşi această grupă de vârstă va reprezenta coloana vertebrală a uniunii și în viitorul previzibil, ponderea sa relativă va deveni mai mică, cu o reducere de 60,6 milioane de oameni între momentul actual și anul 2.100.