Cea mai mare economie a Scandinaviei va scădea cu 7% în acest an, a declarat marți ministrul Finanțelor, Magdalena Andersson. La scurt timp după anunţul acesteia, biroul de creanțe a dezvăluit un nivel istoric de împrumuturi pentru a acoperi cheltuielile de urgență, pe fondul pierderilor record a locurilor de muncă. Un sondaj separat a arătat că 40% dintre întreprinderile din sectorul serviciilor din Suedia se tem acum că vor intra în faliment.
În ultimele luni au existat multe speculaţii cu privire la modul controversat în care Suedia a răspuns crizei coronavirusului. Deși țara a înregistrat considerabil mai mulţi morți de Covid-19 decât vecinii săi nordici, unii teoretizează că ar putea suferi o recesiune economică de mai mică amploare, dar cele mai recente date contrazic această idee. Ministrul Finanţelor spune că țara sa se confruntă acum cu o criză economică foarte profundă, iar scăderea economică accentuată „se întâmplă mai repede decât ne așteptam„.
Citeşte şi MĂŞTI OBLIGATORII în România. OMS recomandă SĂ NU folosim măşti dacă suntem sănătoşi
Suedia a lăsat deschise, pe durata pandemiei, magazinele, restaurantele, sălile de gimnastică și școlile, încurajând doar cetățenii să respecte recomandările privind distanțarea socială. Dar economia bazată pe comerț nu a reușit să reziste la șocul global provocat de blocajele din restul lumii.
„Redresarea economiei va fi condiţionată de redresarea economiilor europene, având în vedere dependența de cererea externă„, a declarat David Oxley, de la Capital Economics. Aproximativ jumătate din PIB-ul Suediei provine din exporturi, iar unele dintre cele mai cunoscute companii, precum Volvo Cars și Electrolux, au trebuit să taie mii de locuri de muncă pe măsură ce cererea a scăzut.