Să dăm dovadă de solidaritate în vremuri dificile, să le arătam românilor din diaspora că suntem uniţi la bine şi la greu

Președintele Iohannis, ales în mare parte datorită voturilor românilor din diaspora, declara la preluarea mandatului în 2019: „Dragi români de pretutindeni, Și nouă ne este dor de voi și vă așteptăm cu drag acasă! […] Când ne va fi greu, să ne găsim sprijin unii în ceilalți, fiindcă noi, românii, oriunde ne-am afla, suntem o mare familie, uniți pentru totdeauna de dragostea de țară care ne dă forța să depășim orice obstacol.”
Romania TV
20 mai 2020, 07:07
Să dăm dovadă de solidaritate în vremuri dificile, să le arătam românilor din diaspora că suntem uniţi la bine şi la greu

După cei 15 ani în care am trăit în afara țării, pot să spun că românii din diaspora se simt foarte iubiți în anii electorali, mai ales dacă rămânem afară, muncim, nu cerem nimic de la statul român și trimitem 6,7 miliarde de euro anual în țară.

Când coronavirusul a lovit puternic țările cu cei mai mulți imigranți români, mulți dintre ei si-au pierdut locul de muncă. Odată cu închiderea hotelurilor, restaurantelor, cinematografelor și navelor de croazieră, nu a mai fost nevoie de români. Mulți lucrau la negru, nu aveau nici asigurare medicală și nici acte care se le asigure un minim sprijin social, așa că au fost nevoiți să se întoarcă acasă.

Încă de la început, li s-a comunicat că nu sunt bineveniți. Premierul a spus încă de pe 24 februarie să nu vină în țară decât în situații urgente sau absolut necesare, pentru a împiedica răspândirea noului coronavirusul în rândul românilor din țară. Asta se întâmpla în timp ce alte țări trimiteau avioane în zonele roșii să își recupereze cetățenii, să îi aducă acasă în mod organizat și să îi pună pe toți în carantină instituționalizată, tocmai pentru a-i ține în siguranță atât pe cei veniți din afară, cât și pe cei din țară.

În aceste condiții, românii s-au întors cum au putut. Au fost acuzați că au adus virusul în România și au fost înjurați de politicieni care au fost aleși strict cu votul lor. Un europarlamentar PNL declara nonșalant că „dintr-un milion de români întorși din diaspora, 70.000 sunt hoți și prostituate”.

Apoi, li s-a permis să se întoarcă la muncă în Germania, la cules de sparanghel și de căpșuni, în condiții improprii, care le-au pus sănătatea în pericol. Câteva mii de muncitori sezonieri au fost înghesuiți pe aeroportul din Cluj, fără să poată păstra distanțarea socială, deși restul țării era în izolare și trebuia să respecte reguli stricte.

Umilința nu s-a sfârșit aici pentru românii din diaspora. După ridicarea stării de urgență, s-au întors acasă zeci de mii de români din zone grav afectate de COVID-19. Au stat și 12 ore la coadă la vamă, pentru că autoritățile nu s-au organizat pentru această situație, deși știau de ceva timp că starea de urgență va fi ridicată pe 15 mai și mulți români rămași în zonele roșii doresc să se întoarcă în țară.

Nu există preocupare din partea autorităților pentru românii întorși în țară în ultimele luni

În această perioadă au intrat în țară 1,27 milioane de români, conform premierului. Nu s-a luat nicio măsură pentru a-i ajuta. Nu mai există nici măcar un minister al românilor de pretutindeni. Ultimul program de guvernare publicat în 14 martie nu are nicio prevedere specifică pentru românii întorși în țară ca urmare a pandemiei, deși la data învestirii guvernului oamenii începuseră să revină din zonele roșii, unde nu mai aveau de lucru și nu se mai puteau întreține. El cuprinde doar patru măsuri vagi care ar putea să îi privească pe acești români: facilitarea inserției sociale și pe piața muncii a românilor din diaspora și sprijinirea integrării în școlile din România a copiilor veniți din afara țării, inițierea unui program EXPAT prin care să fie sprijiniți românii cu expertiză din UE să se întoarcă în țară, adoptarea unor măsuri pentru încurajarea românilor din diaspora să investească în România și facilitarea recuperării cetățeniei române. Nu există niciun detaliu despre cum ar putea fi realizate aceste deziderate.

Cu aceste măsuri vagi, nu se face primăvară. Sunt necesare politici publice concrete pentru românii care s-au întors, că să îi ajutam și să-i păstram în țară. Primele măsuri trebuie să fie cele sociale pe timpul pandemiei, de tipul unui venit minim garantat, cum dorește să introducă Spania, pentru că toți cei care au rămas fără loc de muncă să își permită strictul necesar. Apoi, odată ce economia se deschide, trebuie create locuri de muncă pentru ca românii să nu mai fie nevoiți să plece în străinătate.

Nu trebuie să inventam roata. Și alte țări au luat măsuri în acest sens și putem să le luam drept exemplu. Portughezii care au trăit în afara țării timp de cel puțin trei ani și se întorc până în decembrie 2020, vor beneficia de o reducere de 50% la impozitul pe venit până în 2023. Ministerul mediului și al dezvoltării regionale din Letonia a angajat coordonatori de migrație, care oferă consultații letonilor din afara țării. Coordonatorii oferă informații practice despre oportunitățile din Letonia. Cei care se întorc beneficiază de ajutor financiar de pana la 9.000 de euro, că să înceapă o afacere. În Lituania, există centre de informare pentru lituanienii care ar vrea să se întoarcă în țară. Numerele de telefon sunt gratuite pentru cei care sună din țări cu mulți imigranți lituanieni. Statul oferă și ajutor psihologic, sprijin pentru cei care se întorc cu copii și plătește costurile pentru formalitățile necesare la întoarcerea în țară.

Soluții există, totul este să vrem ca românii să se întoarcă în țară și să rămână aici. Este momentul ca, după atâtea umilințe, să le dovedim că îi apreciem, nu doar de la distanță și nu doar din interes.

DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de joi, 28 noiembrie, trei produse Cămara Noastră pe care mulți români și le doresc. Sunt la ofertă și se vor vinde imediat
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Ce a hotărât Curtea de Apel București
Playtech.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale, contestat la Curtea Constituțională. În ce caz se pot anula alegerile?
DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Contractul individual de muncă, schimbări importante. Se aplică de la 1 ianuarie
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Românii vor călători fără vize în Statele Unite ale Americii! Anunțul făcut de Ambasada României la Washington
Cancan.ro
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Au fost interzise! Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România din cauza unor anchete privind alegerile prezidențiale
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Un istoric ucrainean a vorbit despre planul rusesc de a împărți Ucraina în trei