Dacă Mihai Necolaiciuc va ajunge la vârsta de 100 de ani, din prejudiciu se vor stinge aproape 600.000 de lei. Suma ar putea fi mai mare dacă în toamnă i se va mări pensia cu 40 la sută.
Informaţia referitoare la cuantumul popririi apare într-o sentinţă publică, care a fost publicată pe site-ul rolii.ro, unde pot fi găsite cele mai multe dintre sentinţele instanţelor din România. În sendinţa Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc, soţia lui Mihai Necolaiciuc a cerut instanţei să-l oblige pe acesta să plătească o pensie de întreţinere pentru cei doi copii ai lor născuţi în 2005, notează G4media.
Sânziana Rarița a invocat faptul că Necolaiciuc a plecat de-acasă în vara lui 2019, iar la începutul acestui an a depus acțiune de divorț. Soţia lui Necolaiciuc a cerut să primească provizoriu pensie pentru copii până la o decizie definitivă în dosarul de divorț.
În timpul procesului au fost prezentate diferite înscrisuri oficiale de care judecătorul a avut nevoie pentru a calcula suma solicitată de femeie.
Astfel, în luna aprilie 2020, Necolaiciuc a avut o pensie de 3.055 de lei din care s-a oprit un impozit de 106 lei, rămânând cu 2.949 lei net.
Mihai Necolaiciuc este obligat să achite daune în două dosare penale. Legislaţia în vigoar4e prevede că fostului şef al SNCFR i se poate pune poprire pe maximum 30 la sută din venit. Cu toate acestea, i se ia mai mult: 1.456 de lei pe lună.
Sânziana Rarița, soţia lui Necolaiciuc, a propus judecătorului să îi împartă pensia în trei părți egale: câte 1.000 de lei pentru copii, poprire și beneficiarul Necolaiciuc. Magistratul nu a luat în considerare acest lucru, nefiind competent, și a decis ca fiecare dintre cei doi copii să primească o pensie de întreținere de câte 490 de lei pe lună. Necolaiciuc a depus apel.
Poprirea are loc prin intermediul Casei Județene de Pensii Constanța, oraș unde locuiește acum fostul șef al SNCFR. Mihai Necolaiciuc a ieșit la pensie, cel mai probabil în 2017-2018.
Ulterior, SNCFR-ul a obținut punerea în aplicare a popririi pe acest venit în baza unei sentințe definitive din 2016, dosar în care Necolaiciuc a fost condamnat la 8 ani de închisoare și la plata în solidar, alături de alte opt persoane, a peste 106 milioane de lei.
În același dosar, de fapt o conexare a trei rechizitorii ale DNA, inculpatul a mai fost obligat să plătească daune de 7,2 milioane de lei Ministerului Transporturilor, de data aceasta singur.
În 2014, Necolaiciuc mai primise 4 ani și jumătate de închisoare într-un proces în care daunele către Ministerul Transporturilor imputate lui, unei subordonate și SNCFR au fost stabilite la 8,9 milioane lei. Instituția din urmă a plătit suma către Minister, iar apoi, printr-o sentință definitivă, a obținut recuperarea banilor, în totalitate, de la cei doi.
În primul dosar, Necolaiciuc și opt subordonați au fost acuzați că au ”angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.”
În al doilea a fost vorba de cheltuirea ilegală a unor bani proveniți dintr-un împrumut garantat de Statul Român. În loc să fie alocați pentru refacerea structurii feroviare ce fusese afectată de inundații, așa cum se convenise în contractul de împrumut, banii au fost cheltuiți pe servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiționat, salopete din doc, covoare PVC, calendare și agende etc.
Daunele din aceste dosare au fost stabilite de DNA la un cuantum mai mare decât cele de mai sus, dar au fost micșorate după expertizele din timpul judecății.
În total, Necolaiciuc a stat după gratii șase ani, din care doi ani și șase luni în SUA, perioada respectivă fiindu-i scăzută atunci când s-au aplicat pedepsele din România.
Ministerul Transporturilor are de recuperat 7,2 milioane de lei de la Necolaiciuc, sumă care a crescut la 7,4 milioane lei, cu dobânzi. La sfârșitul lui 2019, instituţia a cerut unui judecător să îl înlocuiască pe executorul angajat în 2017 să identifice, în vederea valorificării, bunurile debitorului. Motivul: de la începutul lui 2018, acesta ”nu a efectuat niciun act de executare silită și nu a depus niciun răspuns la solicitările emise de către Ministerul Transporturilor.”
Magistratul a descoperit, însă, că Ministerul a fost cel care ”nu a realizat niciun demers pentru identificarea cursului executării silite, prin dezvoltarea unei atitudini active în raportul execuțional” și a respins acțiunea.
Înainte de a trimite dosarele la instanță, procurorii DNA au menționat că au pus sechestru, în vederea recuperării prejudiciilor, pe sume deținute de Necolaiciuc la câteva bănci – sume modice cum ar fi 1.443 lei noi (card Prospera), 1.463 USD; 1.296 USD, 2.775 USD; 1.741 lei noi – precum și pe un apartament cu 3 camere din Câmpulung Moldovenesc.
Cuantumul acestor sume contrastează cu cheltuielile făcute de Necolaiciuc atunci când, fugind din România pentru a scăpa de anchetele procurorilor, a ajuns în SUA și a cumpărat, contra sumei de aproape 1 milion de dolari, trei apartamente de lux în Florida.
Lui Necolaiciuc îi mai rămân 600 de lei din pensie. Fostul şef al SNCFR locuieşte într-un apartament cu patru camere în Constanţa care a aparţine fiului său, Daniel. Acesta i-a inventat proces de evacuare lui Mihai Necolaiciuc pe motiv că a intrat în imobil distrugând încuietoarea şi că foloseşte casa împreună cu alte persoanel, fără voia sa.
Acțiunea a fost respinsă deoarece în contractul de vânzare-cumpărare se scria că tatăl are drept de abitație viageră asupra întregului apartament.