Gripa i-a salvat pe cei care nu s-au îmbolnăvit de coronavirus. Cum a fost posibil

Potrivit unui studiu eleborat de Universitatea din Tokyo, o parte a populaţiei Japoniei şi a altor state din Asia Orientală ar putea dispune de o protecţie imunologică sporită faţă de noul coronavirus datorită expunerii sale anterioare faţă de alţi agenţi patogeni înrudiţi, relatează agenţia EFE.
Alina Costache
20 mai 2020, 16:49
Gripa i-a salvat pe cei care nu s-au îmbolnăvit de coronavirus. Cum a fost posibil

Analizele de anticorpi efectuate pentru circa o sută de japonezi ”indică faptul că imunitatea împotriva SARS-CoV-2 există în cazul multor persoane care nu au fost expuse acestui patogen, dar au fost expuse anterior proteinei altui coronavirus din aceeaşi familie”, a explicat profesorul Tatsuhiko Kodama la o teleconferinţă de presă.

Rezultatele preliminare ale studiului – în cadrul căruia continuă analiza mostrelor de anticorpi prelevate de la zeci de persoane – ”sugerează că imunitatea faţă de noul coronavirus există deja în multe ţări din Asia Orientală”, semnalează cercetătorul japonez.

El mai menţionează că o asemenea ipoteză este sprijinită şi de un alt studiu publicat cu o săptămână în urmă de cercetători americani şi efectuat printre locuitori ai oraşului San Diego care nu au fost expuşi coronavirusului SARS-CoV-2, aproximativ jumătate dintre aceştia având ”memorie imună” împotriva noului coronavirus.

Acest oraş din California are numeroşi rezidenţi de origine asiatică şi legături multiple cu regiunea Asia-Pacific. La fel ca în cazul acestei regiuni, în San Diego s-au înregistrat în ultimii ani epidemii succesive de viroze ce este posibil să fi fost provocate de tulpini înrudite cu SARS-CoV-2, menţionează Tatsuhiko Kodama, incluzând aici şi epidemiile SARS (din anul 2003) şi MERS (din anul 2012).

”În Asia Orientală avem o lungă istorie de patologii cu simptome similare gripei. Multe din aceste virusuri au venit la început din China şi alte puncte din sud-estul asiatic şi apoi s-au răspândit către Orientul Mijlociu şi Europa”, explică de asemenea cercetătorul japonez, care a condus elaborarea studiului.

Testele COVID-19 au ieșit pozitive pentru o capră, un fruct pawpaw și o oaie în Tanzania. Președintele atrage atenția asupra testelor: „Se întâmplă ceva!”

Autorii acestui studiu consideră în concluzie că expunerea anterioară faţă de alţi viruşi din familia SARS-CoV-2 ”marchează o mare diferenţă în răspunsul imun şi rata mortalităţii” între statele asiatice şi restul lumii în pandemia provocată de noul coronavirus.

În timp ce China, Coreea de Sud şi Japonia au înregistrat între 3 şi 6 decese la un milion de locuitori, ţări precum Italia, Spania sau Regatul Unit au peste 500 de decese la un milion de locuitori. ”Este o diferenţă enormă care nu a fost studiată în mod extins şi trebuie să înţelegem care este cauza ei”, subliniază Kodama.

Pe de altă parte, el spune că nu are încredere în datele despre numărul de contagieri oferite de autorităţile nipone, din cauza numărului redus de teste PCR efectuate. Conform acestor date în Japonia au fost confirmate circa 5.000 de cazuri de COVID-19, dar echipa condusă de Kodama estimează pe baza testelor pentru anticorpi că acest număr este în realitate de ”până la 16 ori mai mare”.

Citeşte şi Focar de coronavirus la Ambulanţa Olt. 13 angajaţi, testaţi pozitiv pentru COVID-19

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'