Donald Trump a retras SUA din tratatul „Cer Deschis”. Reacţia Rusiei şi a NATO

Statele Unite şi-au anunţat joi intenţia de a ieşi din Tratatul ”Cer deschis” (”Treaty on Open Skies”) - care autorizează supavegherea aeriană a ţărilor particiante - acuzând Rusia de încălcări repetate ale prevederilor acestui acord, relatează Reuters. Rusia a reacţionat prompt. 
Romania TV
21 mai 2020, 17:32
Donald Trump a retras SUA din tratatul

UPDATE: Ambasadorii ţărilor membre NATO au fost convocaţi vineri pentru o reuniune de urgenţă, după anunţarea retragerii SUA din tratatul internaţional Cer Deschis din cauza încălcării acestuia de către Rusia, a anunţat joi o sursă de diplomatică, relatează AFP.

”Reuniunea a fost convocată pentru vineri după-amiază” pentru a analiza consecinţele deciziei anunţate de preşedintele Donald Trump. Retragerea Statelor Unite din tratat ar urma să fie ”efectivă în şase luni”, a precizat sursa citată.

Această retragere urmează să aibă loc în mod oficial peste şase luni, potrivit prevederilor acordului, au precizat reprezentanţiai administraţiei americane.

Preşedintele american Donald Trump a retras deja Statele Unite din mai multe tratate şi  acorduri internaţionale mari – Acordul de Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, Acordul de la Viena în dosarul ncuelar iranian sau Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Administraţia Trump a început să informeze – în privat – aliaţii cu privire la retragerea din acest tratat menit să reducă riscul unui război accidental între Rusia şi Statele Unite, prin intermediul unor misiuni de recunoaştere aeriene în spaţiile aeriene ale celor două ţări, au declarat diplomaţi la curent cu dosarul pentru Tje Washington Post (WP).

Nancy Pelosi spune că Donald Trump suferă de obezitate morbidă. El îl sfătuieşte pe preşedinte să renunţe la hidroxiclorochină

Retragerea din ”Treaty on Open Skies” riscă să caşte o nouă prăpastie între Statele Unite şi aliaţii săi din Europa, dintre care unii au îndemnat Washingtonul, în ultimele săptămâni, să rămână în cadrul acordului, în pofida îngrijorărilor americane cu privire la respectarea pactului de către ruşi.

Tratatul are la bază o propunere a preşedintelui Dwight D. Eisenhower adresată sovieticilor cu privire la promovarea transparenţei survolărilor militare de supraveghere. Însă Uniunea Sovietică a respins această propunere.

Preşedintele George H.W. Bush a relansat însă ideea, după căderea URSS, iar acest pact multilateral a fost semnat în 1992.

El a intrat în vigoare în 2002, după ce a fost ratificat de 20 de ţări. În prezent, din tratat fac parte 34 de ţări, iar documentul le permite să efectueze zboruri de recunoaştere în spaţiile aeriene ale celorlalte state, pentru a culege informaţii despre activităţile militare ale acestora.

Administraţia Trump a acuzat Rusia de înclcarea tratatului. Secretarul american al Apărării Mark Esper a acuzat Rusia că blochează zboruri americane în spaţiul aerian al enclavei Kaliningrad, la Marea Baltică şi la frontiera cu Georgia.

Ruşii ”trişează de mulţi ani”, a acuzat Esper într-o audiere în Senat. Susţinători ai tratatului consideră că o retragere din acord ar fi contraproductivă.

”Problemele pe care le avem cu Tratatul Cer deschis nu au golit tratatul de conţinut”, apreciază Alex Bell, directorul Center for Arms Control and Non-Proliferation.

”Nu a părut vreodată că administraţia Trump a încercat vreodată cu adevărat să rezolve aceste probleme de conformare. Se pare că ei ştiu doar să spargă lucruri”, denunţă el.

Washingtonul urma să-şi notifice intenţia de a se retrage din Tratatul Cer deschis joi, într-o întâlnire la masă între un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat însărcinat cu controlul armamentului, Christopher Ford, şi ambasadorul rus la Washinvgton Anatoli Antonov, dezvăluie WP.

Rusia: Retragerea SUA din tratatul ”Cer Deschis” va afecta toate statele membre

Retragerea Statelor Unite din tratatul ”Cer deschis” va afecta interesele tuturor statelor participante, care sunt şi membre ale NATO, a declarat joi ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Gruşko, citat de agenţia de presă rusă RIA, transmite Reuters.

Gruşko a spus că Rusia nu a încălcat tratatul şi că nimic nu împiedică continuarea discuţiilor pe tema problemelor tehnice despre care SUA afirmă că sunt încălcări comise de partea rusă.

Statele Unite şi-au anunţat joi intenţia de a ieşi din Tratatul ”Cer deschis”, care autorizează supravegherea aeriană a ţărilor particiante, acuzând Rusia de încălcări repetate ale prevederilor acestui acord.

Această retragere urmează să aibă loc în mod oficial peste şase luni, potrivit prevederilor acordului, au precizat reprezentanţi ai administraţiei americane.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării noastre. Este limbă oficială și localnicii o folosesc în fiecare zi
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Declarațiile cutremurătoare ale bărbatului din București care își plimba iubita decedată într-un căruț. Cum ar fi murit, de fapt, femeia: "Am lăsat-o vie..."
Spynews
Moarte suspectă în cartierul bogaților. Andrei Versace a fost găsit fără suflare într-un apartament din blocul milionarilor | VIDEO
Evz.ro
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING NEWS. Andrei Versace, găsit mort în casă. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă, ultimele detalii
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rusia Majorează Taxele de Import Pentru Produse Din „Țări Neprietenoase”
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'