„Zborurile regulate sunt oprite acum, în stare de alertă, dar sunt permise zborurile umanitare şi zborurile neregulate tip charter. Am aprobat o solicitare de la Ministerul Afacerilor Externe prin care să realizăm aceste zboruri charter către Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, SUA şi Turcia, precum şi din aceste ţări spre România. Am vorbit cu domnul Aurescu (n.r. – ministrul de Externe, Bogdan Aurescu) şi am convenit că zborurile charter se pot efectua pentru a realiza acest pod aerian între diferite state şi România, astfel încât să nu mai fie presiune pe punctele de trecere a frontierei, pentru că, aţi văzut, mută lume vine cu autoturismele, unii fac taximetrie, alţii fac transport cu autocare, cu microbuze şi aceştia, ultimii, nu îi aduc până în vamă, oamenii trec pe jos.
Şi pentru a evita asemenea lucruri am fost de acord să facem şi poduri aeriene pentru cei care doresc să vină, chiar în această situaţie de stare de alertă, dar, aşa cum am spus, printr-o organizare meticuloasă, bine pusă la punct, liste care se prezintă la Ministerul Transporturilor de către MAE, pentru cei care doresc, evident prin intermediul Consulatului de la Bilbao, în cazul dumneavoastră”, a explicat ministrul Marcel Vela.
El aprecizat că după ce se termină starea de alertă în România, medicii evaluează situaţia, iar dacă nu va fi o statistică medicală alarmantă şi se decide că nu este niciun pericol, cu siguranţă vor fi reluate şi zborurile regulate.
„Nu trebuie să aveţi o situaţie delicată, să vă încadraţi în zborul umanitar. Am avut cazuri în care am avut zboruri umanitare pentru oameni care au fost bolnavi, oameni care nu au avut mijloace de trai, tineri studenţi care au rămas prin state, în momentul în care statele respective au declarat stare de urgenţă sau de alertă şi nu au mai putut veni acasă. Această variantă, de zbor charter, este pentru toţi cei care vin acasă şi doresc să se repatrieze„, a explicat Marcel Vela.