Modul de calcul al ratei de infectare cu COVID va fi modificat şi nu vor mai fi excluse cazurile din focarele COVID, a anunțat miercuri secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan.
„Noi am avut o discuție în Ministerul Sănătății pe baza recomandărilor ECDC. Poate la nivelul țării suntem la un platou, dar văzând tot ce se întâmplă în jur, clar e un nivel de alertă și pentru noi. Se raportează în continuare testele PCR. Dar sunt testele antigen care se fac în număr mai mare în populație și nu se raportează. În plus, erau excluse anumite comunități închise de la raportare, ceea ce nu se practică și acestea trebuie să fie adăugate la calculul incidenței”, a declarat Andreea Moldovan, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.
Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii vrea să testeze de covid elevii din şcoli
Până acum cazurile înregistrate în focarele erau excluse la calculul ratei de infectare cu COVID dintr-o localitate.
Medicul Andreea Moldovan a precizat că proiectul a fost finalizat şi urmează să fie discutat cu celelalte foruri decizionale.
„Noi am terminat azi documentul respectiv și urmează să discutăm zilele următoare și cu celelalte foruri și să se ia decizia. Cu acești indicatori se poate ști situația din țară și eventuale măsuri nu trebuie să le vedem ca restricții, ci ca măsuri care ne ajută să ținem situația sub control”, a mai spus Andreea Moldovan.
Rata de infectare cu COVID este principalul criteriu în funcţia de care se poate institui carantină şi se pot impune restricţii.
În ultima vreme, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a atras atenţia că cifrele din raportul zilnic privind răspândirea COVID-19 în România nu prezintă situaţia reală, în condiţiile în care numărul testelor COVID-19 efectuate este tot mai mic, mulţi români folosesc teste rapide şi dacă sunt pozitivi, se izolează şi nu mai raportează infectarea.
Vinerea trecută, ministrul Vlad Voiculescu a recomandat Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă să nu relaxeze restricţiile anti-COVID în Capitală, lăsând să se înţeleagă că nu ar crede datele comunicate de Grupul de Comunicare Strategică.
În ciuda intervenţiei ministrului Sănătăţii, Comitetul Municipiului Bucureşti a decis ridicarea parţială a restricţiilor anti-COVID-19 în Bucureşti. S-au redeschis restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri la o capacitate de 30%.
Ulterior, prefectul Capitalei a spus că legislația îl obliga să relaxeze restricțiile în București, în caz contrat autoritățile riscau să fie date în judecată de patronii din HORECA.
”În realitate și noi suntem foarte îngrijorați de evoluția situației pandemice. Chiar am discutat cu domnul ministru anterior zilei de vineri, când am fost nevoiți să convocăm ședința comitetului municipal, am împărtășit îngrijorarea domniei sale, dar i-am explicat în mod foarte clar și franc și categoric că noi ca structură administrativă, suntem obligați să punem în executare prevederile legale ale Hotărârii de Guvern, pe care, ce să vedeți, cu zece zile înainte a emis-o Guvernul, cu zece zile înainte de ședința noastră de Consiliu. Acea HG îl are printre co-autori pe Ministerul Sănătății și a fost semnată chiar de ministrul Sănătății. I-am explicat că pentru a nu pune în executare aceste măsuri de relaxare parțială, avem nevoie de un nou act normativ, iar Ministerul Sănătății putea să intervină din timp pentru modificarea condițiilor de relaxare a anumitor activități economice” , a declarat Traian Berbeceanu.