În ziua de 24 Mai 2020, la ora 02:01:57 (ora locală a României), s-a produs în SOUTH INDIAN OCEAN un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.3, la adâncimea de 15 km.
Uriaşa placă tectonică aflată sub Oceanul Indian se va rupe în două într-un interval de timp scurt din punct de vedere geologic, conform unui nou studiu, transmite vineri Live Science, citat de Agerpres.
Această placă tectonică denumită India-Australia-Capricorn, se rupe în două şi cele două părţi se distanţează una de cealaltă cu aproximativ 1,7 milimetri pe an. Peste 1 milion de ani, o eternitate pentru oameni dar o simplă clipă în timp geologic, cele două părţi ale acestei plăci se vor afla la distanţa de 1,7 km una de cealaltă.
„Nu este o structură care se deplasează rapid, dar totuşi distanţarea se face cu o viteză semnificativă dacă o comparăm la alte plăci tectonice”, a declarat co-autoarea acestui studiu, Aurélie Coudurier-Curveur, cercetător principal la Institutul de Fizică a Pământului din Paris.
Spre exemplu, Falia Mării Moarte din zona Orientului Mijlociu se deplasează cu o viteză de două ori mai mare (0,4 centimetri pe an), în timp ce mai celebra Falie californiană San Andreas se deplasează de 10 ori mai repede (1,8 cm pe an).
Tot duminică, la ora 01:50:09 (ora locală a României) s-a produs în CRETA, Grecia, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.0, la adâncimea de 2 km.
Seismologul, Efthimis Lekkas, șeful Organizației de Planificare și Protecție împotriva Cutremurelor a declarat citat de The Independent că „seismele de acest fel sunt evenimente care în general nu sunt urmate de alte unde de șoc, de aceea nu există motive serioase de îngrijorare”