Obiceiuri de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil: Vara este înlocuită cu gerul iernii

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt sărbătoriţi în fiecare an pe 8 noiembire. Aceasta este o zi importantă a calendarului ortodox, dar şi a calendarului popular, fiind însoţită de numeroase obiceiuri şi superstiţii.
Cristina Dinu
07 nov. 2012, 11:05
Obiceiuri de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil: Vara este înlocuită cu gerul iernii

Arhanghelii sunt reprezentări mitice din calendarul popular, însă ei au ca echivalenţi pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil din calendarul ortodox, sărbătoriţi pe 8 noiembrie. Arhanghelii din calendarul ortodox sunt conducătorii îngerilor, având aripi şi săbii, ca simbol al biruinţei, fiind călăuze ale sufletelor în drumul spre rai.

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să îi vestească că va naşte pruncul Tatălui Ceresc, pe Iisus. Tot el i-a vestit pe părinţii Fecioarei Maria, pe Ioachim şi pe Ana, că o vor acea pe aceasta la bătrâneţe. Arhanghelul Mihail este căpetenia oştilor îngereşti, care la sfârşitul lumii va lupta cu diavolul. Se spune că el nu stă în rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe Pământ.

În societatea tradiţională românească, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că erau păzitorii oamenilor de la naştere până la moarte. Ei asistă la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti şi purifică, prin post, conştiinţele.

„În legendele populare se spune că Sfântului Mihail Dumnezeu i-a dat să poarte soarele și luna, el fiind cel care dă drumul soarelui sus pe cer când e vară și sub mâna căruia sunt toate vietățile și oamenii, atât cei vii cât și cei morți. În alte legende, Sf. Mihail este cel care are cheile iadului din care slobozește treptat gerul”, povesteşte etnologul Ania Moldoveanu pentru ROMÂNIATV.NET.

„În calendarul popular ziua de 8 noiembrie marchează momentul în care vara este trimisă pe lumea cealaltă și sfântul aduce în loc gerul iernii. O altă calitate a Sf. Mihail este aceea de înger conducător al sufletelor oamenilor în drumul lor spre lumea de dincolo. Astfel, în această zi se serbează Moșii de Arhangheli: se ofereau de pomană alimente și se aprindeau lumânări, atât pentru oamenii în viață cât și pentru cei morți prin înec sau cei spânzurați. Despre lumânările aprinse la biserică în ziua de Arhangheli exista credința acestea vor lumina în veci”, mai spune etnologul.

În tradiţia populară, Sfinții Mihail și Gavril se serbează pentru că ei iau sufletele oamenilor când mor – cine lucrează în această zi, se va chinui în momentul morții până la ieșirea sufletului.

În zonele de munte, Arhanghelii era celebraţi şi ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făcând o turtă mare din făină de porumb, turta arieţilor, ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate.

„În calendarul pastoral ziua Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril este momentul în care berbecii se amestecă cu oile. În Transilvania acest moment e maract de un obicei numit „Năpustitul Arieţilor”. Cu acest prilej se prepara o pâine specială din aluat nedospit copt pe vatră, numită „Turta arieţilor”, care se arunca între oi. Fiind un aliment sacralizat, prin integrarea într-un context ritual, turta arieților capătă proprietăţi oraculare: dacă această turtă cade cu faţa în sus, e semn că oilor la va merge bine când vor făta; dacă va cădea cu faţa în jos, se spune că le va merge rău”, mai povesteşte etnologul Ania Moldoveanu pentru ROMÂNIATV.NET.

 

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri