500.000 de români, afectaţi de lipsa Euthyrox. Preşedintele APAA: Nu e normal ca un bolnav să alerge prin toată Europa după medicamente

Aproximativ 500.000 de români au fost afectaţi, de la începutul anului, de lipsa medicamentului Euthyrox din farmacii, potrivit datelor Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune. Rozalina Lăpădatu, președintele asociației, spune că este anormal ca pacienţii să fie nevoiţi să alerge după medicamente prin toată Europa.  
Romania TV
26 mai 2020, 11:25
500.000 de români, afectaţi de lipsa Euthyrox. Preşedintele APAA: Nu e normal ca un bolnav să alerge prin toată Europa după medicamente

În luna martie, Agenția Națională a Medicamentului anunța că, până la reglarea problemelor cu Euthyrox, pacienții îşi pot administra medicamentul Accu-Thyrox, care avea aceeaşi substanţă activă, levotiroxina. Doar că nici acel medicament nu a putut fi găsit în farmacii de către pacienţi, scrie Hotnews.ro

La începutul lunii aprilie, Ministerul Sănătății anunța că 140.122 de cutii de Euthyrox (100 mcg) au ajuns în depozitele din România pe 31 martie, iar 54.240 de cutii fuseseră deja distribuite în farmacii. Pacienţii spun, însă, că în continuare medicamentul se găseşte foarte greu sau deloc.

Citeşte şi Criza de Euthyrox continuă! Autorităţile nu pot explica de ce medicamentul nu se găseşte în farmacii

Totodată, preţul medicamentelor din România ar trebui să fie, conform legii, mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări. Pe de altă parte, producătorii și importatoriii de medicamente susţin că 3.000 de medicamente au dispărut în ultimii ani de pe piaţa românească, majoritatea cu prețul sub 20-30 de lei, întrucât nu mai erau rentabile.

Într-o postare pe Facebook, Rozalina Lăpădatu spune că tocmai „politica prețului cel mai mic pentru medicamente ne-a adus în situația de a se retrage din Romania mii de medicamente„. Preşedintele APAA precizează că, în pofida faptului că „inițial a fost o măsură bună, s-a dovedit în timp că duce la distorsiuni mari în aprovizionarea cu medicamente„.

Rozalina Lăpădatu atrage atenţia asupra faptului că este anormal ca piaţa de medicamente să depindă de un singur producător.

Un exemplu foarte bun este actuala criză a Euthyroxului. În urmă cu câțiva ani se comercializau în România mai multe multe forme de levotiroxină, dar acum am rămas doar cu câte un singur produs. Aceași situație se întâmplă și la Plaquenil. Dacă mâine apare o problemă de producție? Ce facem? Rămânem fără Euthyrox? Nu este normal ca toată piața să depindă de doar un singur producător„, a explicat preşedintele Asociaţiei Pacienţilor.

Citeşte şi Medicamentul Plaquenil a dispărut din farmacii. Pacienţii cu boli autoimune nu mai au acces la tratamentul de bază

Ea este de părere că afirmaţiile politicienilor conform cărora românii plătesc pe medicamente cel mai mic preţ din Europa sunt false şi că realitatea este mult mai tristă, pacienţii români fiind nevoiţi să-şi cumpere medicamente din afară.

Declarațiile populiste de genul Românii plătesc cel mai mic preț din Europa pentru medicamente sunt o mare minciună. Realitatea este că românii nu găsesc în farmacii medicamentele de care au nevoie și sunt nevoiți să facă tot felul de artificii care îi costă bani și timp. Se duc să cumpere medicamente din Bulgaria sau Ungaria. Își roagă rudele și prietenii să le trimită medicamente din toate țările europene cu costuri mult mai mari, inclusiv costurile cu transportul. Ca să nu mai zic că medicamentele cumparate din alte țări nu sunt compensate în România„, adaugă Rozalina Lăpădatu.

Totodată, Lăpădatu atrage atenția asupra faptului că pacienţii români sunt nevoiţi să alerge prin toată Europa pentru a-şi procura tratamentul, pe care plătesc preţuri foarte mari. „Nu este normal ca un om bolnav să fie nevoit să alerge după medicamente prin toată Europa și să plăteasca prețuri mult mai mari pentru aceste medicamente. Politica prețului cel mai mic la medicamente a fost susținută de mulți ani de toate partidele care au fost la guvernare„, este de părere Rozalina Lăpădatu.

În finalul postării de pe Facebook, aceasta face un apel către autorităţi să încurajeze producătorii să nu mai retragă medicamente din România şi, de asemenea, să încurajeze producerea cât mai multor medicamente la noi în ţară.

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
Dani Boy de la Insula Iubirii a uitat-o pe Mădălina. Vrea deja să își refacă viața
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Turistă ucisă de rechin într-o destinație frecventată de mulți români. Avea doar 30 de ani
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Ministrul ucrainean Andrii Sybiha cere sprijin României în doborârea dronelor rusești
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...