Medicul de la Rădăuți, Andrei Manta, amendat de DSP Suceava la cererea Ministerului Sănătății, pentru că în centrul medical s-ar fi vaccinat 563 de persoane care nu erau eligibile în această etapă a campaniei, neagă acuzațiile care i-au fost aduse și anunță ca va contesta amenda.
Citeşte şi Bilanţ vaccinare 28 ianuarie 2021. Peste 75.000 de români s-au imunizat cu două doze
“Au intervenit frustrări pentru că am primit amendă și pentru că nu am reușit să-mi fac datoria civică, morală vizavi de vaccinarea populației. Amenda a fost dată pentru că am vaccinat peste numărul de programări din ziua respectivă. Asta a și fost concluzia analizei pe care au emis-o colegii de la DSP care au venit în control.
Aveam doi programați la poarta spitalului și restul veniseră cu programări din mai multe zile din urmă care nu au putut veni să se vaccineze atunci când au fost programați.
Aveam mai multe variante. Puteam să le fac doar celor programați vaccin și restul dozelor să-l casez, puteam să-i amân pe toți în altă zi, lucru care ar fi însemnat din nou o «ilegalitate», pentru că toți pacienții care se programează în ziua respectivă și vin în altă zi sunt considerați ca fiind neprogramați. Fie puteam să fac șase doze de vaccin la cei programați și la alții dintre aceia care așteptau.
Era final de program, mai erau șase-șapte pacienți afară. Datorită lucrurilor care mi s-au întâmplat în urma controlului, am recurs la distrugerea vaccinului.
Le-am spus oamenilor să vină în altă zi sau să se reprogrameze pe platformă.
Dintr-un singur flacon se poate extrage ser pentru șase vaccinări.
Amenda nu contează deloc.
Soluția ar trebui să se rezolve la nivelul instituțiilor DSP, INSP, să ajungem la un consens, inclusiv Ministerul Sănătății, să încercăm să înțelegem că din 10 pacienți care vin la vaccinare mulți nu pot să stea la rând, fiindcă fluxul de pacienți pe acele ore pe care le petrecem în centrul de vaccinare de la ora 8.00 dimineața până la 19.00, nu pot sta atâta timp la rând”, a declarat medicul Andrei Manta, potrivit Digi 24.
Medicul neagă că ar fi vaccinat 563 de persoane care nu se aflau în etapa a II-a de vaccinare.
“Sunt pacienți care au fost programați cu zile în urmă și care nu au putut veni, sunt din spital, din etapa I, s-au răzgândit și nu au dorit să se vaccineze dar au revenit. Sunt pacienți pe care i-am vaccinat ca să nu aruncăm din doze”, a precizat coordonatorul centrului de imunizare din Rădăuți.
Doctorul a negat și că ar fi trimis SMS-uri oamenilor pentru a veni la vaccinare.
Totodată, el a semnalat că există în continuare pacienți care prezintă dovada programării la vaccinare dar nu se regăsesc pe liste.
“Mergem mai departe și așteptăm ca DSP-ul, Ministerul Sănătății, INSP și STS-ul să recurgă la măsuri de mai bună coordonare între aceste instituții, pentru că de multe ori am observat foarte multe scăpări.
Ca exemplu, avem listă nominală de pacienți trimisă de DSP azi dimineață, avem pacienți care fac dovada programării și prezintă acea dovadă, dar nu se regăsesc pe liste, fapt care a fost raportat și de DSP în cursul zilei de astăzi și în celelalte zile de mine”, a spus Andrei Manta.
Reamintim că la cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul Direcției Sănătate Publică Suceava au efectuat un control la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, după ce s-a constatat că, în perioada 15-23 ianuarie 2021 au fost imunizate în acest centru 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.
Medicul coordonator al centrului a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei, conform HG 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice.