Guvernul din Republica Moldova nu se așteaptă să primească primul lot de vaccin înainte de sfârșitul lunii februarie, chiar și așa, calendarul este incert și plin de întârzieri din cauza procedurilor birocratice. Ucraina, Georgia și Armenia se află într-o situație similară. Cele mai defavorizate țări din Europa se bazează pe programul Covax, o schemă globală de vaccinare împotriva noului coronavirus a oamenilor din ţările sărace sau cu venituri medii, condusă de OMS, scrie The Guardian.
Obiectivul programului este de a livra cel puţin două miliarde de doze de vaccin până la sfârşitul lui 2021, pentru a putea imuniza 20% din populaţia cea mai vulnerabilă în 91 de ţări sărace sau cu venituri medii. În ceea ce privește restul dozelor de vaccin de care au nevoie, aceste țări caută ajutor la vecinii mai bogați.
Reportajul The Guardian continuă cu relatări greu de închipuit pentru un locuitor din Vest. „Sistemul de sănătate din Moldova e copleșit. Un bărbat în vârstă de 60 de ani, bolnav de Covid, a trebuit să aștepte un pat gratuit timp de trei ore în curtea spitalului, în frig. În primăvara anului trecut, pe internet circulau imagini șocante din spitalele din sate. Într-un spital, un bărbat a murit în toaletă, iar personalul medical, lipsit de echipament de protecție, se temea să se apropie de el. Au trecut ore întregi. În cele din urmă, au cerut ajutorul altor pacienți cu Covid-19 să scoată cadavrul și să îl acopere cu o pătură”.
Cu o populație de 2,6 milioane de locuitori, Moldova a avut aproape 157.000 de cazuri oficiale Covid-19 și peste 3.300 de decese. Cu toate acestea, numărul real de infecții este probabil să fie mult mai mare, deoarece guvernul a testat doar între 1.000 și 3.000 de persoane zilnic, ajungându-se la o rată uimitoare de 58% de teste pozitive în luna decembrie. Persoanelor cu simptome ușoare li se refuză adesea testarea, timp de săptămâni. Medicii din prima linie care lucrează la secțiile Covid sunt singurii medici care sunt testați.
„Rata infecției în rândul personalului medical a fost de 25% în luna mai, cea mai mare din Europa, comparativ cu doar 12% în România vecină”, mai scrie The Guardian.
Pandemia a pus reflectoarele pe subfinanțarea severă și gestionarea deficitară a serviciilor de sănătate publică din această fostă republică sovietică. Efectele pe termen lung se pot dovedi catastrofale.