Roiuri mari și agresive de lăcuste care devorează culturile au invadat mai mult de două duzini de districte care reprezintă peste 50.000 de hectare de zone deșertice din vestul Indiei. În Pakistanul, autoritățile au declarat situație de urgență la nivel național încă din luna februarie, susţinând faptul că invazia este cea mai gravă din ultimele două decenii.
Din aprilie și până în prezent au avut loc, pe Skype, mai multe întâlniri între cele două state.
„Ne confruntăm cu cea mai mare invazie în aproape trei decenii. Roiurile sunt foarte mari și au migrat peste de graniță după ce s-au reprodus cu o lună mai devreme decât ne așteptam”, a spus, KL Gurjar, directorul adjunct al Organizației de Avertizare împotriva Lăcustelor din India.
Pandemia de coronavirus este o provocare în plus pentru cei circa 100 de muncitori care luptă împotriva lăcustelor cu pulverizatoare, pesticide și drone. Aceştia stau pe timpul zilei în sate, unde primesc mâncare de la localnici şi ies noaptea pentru a vâna lăcustele.
Citește și: Imagini apocaliptice. O ploaie de lăcuste a transformat ziua în noapte VIDEO
„Au migrat aici după ce s-au reprodus dincolo de graniță. Este un atac sever”, spune Om Prakash, ofițer de protecție a plantelor, care lucrează în statul Rajasthan.
Dacă nu sunt controlate, lăcustele de deșert pot distruge recoltele și pot provoca foamete. Aproximativ 45 de milioane de kilometri pătrați din 90 de țări sunt amenințați de invazia lăcustelor, potrivit Organizației pentru Alimente și Agricultură a ONU.