Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a început, marți seara, slujba Odovania praznicului Învierii, ritual săvârşit întocmai celui din noaptea de Paşte.
Trei persoane au încercat să perturbe slujba la care participă peste 100 de credincioși. Acestea au început să scandeze injurii și au fost reținute de autorități și duse la o secție de poliție.
„HUoo, Blasfemie! Nu vă este rușine să faceți slujba după înviere! Rușine Satana!”, a spus unul dintre scandalagii.
Conform programului, în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopţii, în bisericile şi mănăstirile din Eparhia Tomisului au oficiat Odovania Învierii, începând cu ora 23,40.
La ora 23,40, clerul a ieșit din biserici, cântând ‘Învierea Ta Hristoase…’ şi oferind lumină credincioşilor prezenţi; aceeaşi lumină sfântă adusă în noaptea de Paşte, de la Sfântul Mormânt din Ierusalim.
La ora 24,00 se citeşte Evanghelia Învierii şi începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată şi prevăzută în cărţile de slujbă, iar după aceasta, în jurul orei 1,30, a început slujba Sfintei Liturghii.
La final, credincioşilor care au ţinut postul de trei zile, rânduit anterior de arhiereu, şi care s-au spovedit au fost împărășiți. Nu s-a oferit Paşte sfinţit, ca la Înviere, ci anafură, conform rânduielii liturgice.
Arhiepiscopia Tomisului anunța săptămâna trecută că se va face o nouă slujbă de Paște, ca „urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2″, iar din acest motiv „credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă”.
„Prin urmare, pentru a repara acest neajuns, în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști”, transmitea atunci Arhiepiscopia.
Biserica Ortodoxă Română a transmis ulterior că este vorba despre o decizie proprie, luată în baza „principiului autonomiei eparhiale” și că este o decizie asumată integral.
Conform măsurilor instituite în perioada stării de alertă, bisericile pot organiza slujbe cu participarea credincioșilor în afara lăcașului de cult. Persoanele au acces și în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, cu respectarea distanţei de 2 metri. Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe.