Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a vorbit la România TV despre reticenţa oamenilor privind măsurarea temperaturii la intrarea în magazine sau instituţii a fost generată din cauza lipsei de informare.
„De ce trebuie noi să inventăm diverse cuvinte? Termenul acestea de scanare implică nişte gânduri complexe. Ne scanează de sus şi până joi şi ne fură toate informaţiile. Sunt unii oameni care cred unele lucruri”, a spus medicul Alexandru Rafila.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a explicat că termoscanerele sunt de fapt termometre digitale, iar persoanele care iau temperatura oamenilor au fost instruite în acest sens.
„Măsurarea temperaturii nu le pune în pericol sănătatea şi intimitatea”, a explicat dr. Rafila, în direct, la România TV.
Dr. Rafila a amintit despre exemplul Suediei, precizând că „suedezii nu au nevoie de o îndrumare coercitivă” pentru a respecta recomandările autorităţilor, însă „noi nu prea respectăm regulile, se datorează o lipsă de încredere în recomandările şi obligaţiile care sunt impuse de autorităţi.
„Trebuie să fim calmi, deschişi. Nu trebuie să impunem. Trebuie să explicăm şi să informăm. Dacă doar enunţi nişte lucruri şi nu le explici pe înţelesul tututor, trebuie să exersăm acest lucru.
A fost o greşeală de la început utilizarea acestui termen de termoscanare. Termoscanner este un aparat de mari dimensiuni folosit în aeroporturi pentru măsurarea temperaturii”, a spus Rafila.
„Măsurarea temperaturii nu este o măsură unică şi cine are 37,3 are infecţie cu noul coronavirus. Nu este adevărat. Unele persoane pot avea temperatură dintr-o multitudine de cauze.
Nu poţi să elimini măsurarea temperaturii. Este una dintre elementele care ajută la diminuarea transmiterii virusului”, a explicat dr. Rafila.