Întrebat de jurnalista Lili Ruse despre oamenii care s-au îmbulzit cu zecile la o slujbă religioasă în Constanţa fără să respecte regulile de distanţare, dr. Rafila a spus că este nevoie în continuare să fie respectate regulile pentru ca revenirea să se facă treptat.
„Lucrul ăsta nu putem să-l facem brusc. Să testăm dacă brusc revenim la viaţa de dinaninte şi o să avem un număr mare de infectări cine o să fie de vină?
Recomandarea OMS a fost ca revenirea să se facă treptat în intervale de 15 zile”, a spus dr. Alexandru Rafila, la România TV.
Dr. Rafila a explicat că ţin cont că epidemiologii ţin cont de gradul de apropiere şi numărul de persoane aflate în aceeaşi încăpere în momentul în care decid când şi cum sunt reluate activităţile din diferite domenii.
„Riscul de apropiere între frizer şi client este foarte mare. Stau foarte apropiaţi. Cel de-al doilea element este numărul de persoane care se regăsesc în incinta respectivă. Într-o frizerie ai puţini, dar dacă discuţi de o sală de cinematograf ai foarte mulţi. Acestea sunt cele două elemente când s-a evaluat riscul: gradul de apropiere şi numărul de persoane şi în funcţie de ele s-au luat deciziile etapizat”, a spus medicul Alexandru Rafila, la România TV.
Întrebat dacă este posibil ca la sfârşitul lunii august să se renunţe la toate restricţiile şi dacă oamenii nu vor mai purta măşti, medicul Alexandru Rafila a spus că nu este adeptul unei reveniri bruşte.
„Nu cred că trebuie să facem un test de anduranţă şi să renunţăm brusc la toate măsurile pe care le-am luat şi peste două săptămâni spitalele să fie pline”, a explicat dr. Rafila.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a spus că „în aceaastă vară vom avea o diminuare a cazurilor, dar este posibil să avem o creştere în sezonul rece”.
„Vaccinul, când o să fie descoperit, o să dea imunitate şase luni sau zece ani. Lucrurile astea sunt discuţii. Trebuie să le luăm ca atare.
Trebuie să fim rădbădori şi să ascultăm opiniile altora şi să discernem. Oamenii vor să aibă o informaţie sigură într-un anumit moment şi să ştie clar că infecţia în cursul verii va fi zero, în luna octombrie vom avea un val cu 300 de îmbolnăviri pe zi şi în luna ianuarie vom avea un vaccin care va asigura imunitate pentru 10 ani. Chestiile astea nu poate să le spună nimeni pentru că nu le cunoaştem în momentul de faţă”, a spus dr. Rafila.
„Cei care se informează de pe Facebook de obicei greşesc. Există nişte surse de încredere: Centrul European de Control al Bolilor, Centrul de Boli Transmisibile de la INSP, OMS. Gândiţi-vă că este o pătură din populaţie care refuză să se informeze de la aceaste instituţii pe motiv că totul există un complot. Astea sunt instituţii compromise, corupte. Şi atunci se informează de pe Facebook că sunt de fapt nişte cipuri care au fost introduse, când vine cu termometrul ăla îţi activează cipurile, şamd.
Asta nu o să o revolvăm acum. Trebuie să educăm populaţia acestei ţări 20 de ani de acum încolo”, a menţionat Rafila.
„Eu sper să fim în siguranţă (să mergem la mare). Dumneavoastră credeţi că vin de la Maglavit? Nu vin de la Maglavit. Vreau să mă bazez pe nişte date care sunt concrete. Văd că este un trend descendent. Probabil că peste două săptămâni sau peste o lună, dacă văd că numărul de cazuri noi în România a scăzut la 20 sau 30 pe zi, o să zic cu siguranţă că puteţi să mergeţi la mare fără niciun fel de problemă.
Deocamdată suntem nesiguri. Noi nu suntem siguri pe aceaste evoluţii”, a conchis medicul Alexandru Rafila.