Țările vor primi atât împrumururi, cât și granturi, conform planului anunțat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Politico.
„Astăzi, suntem într-un moment definitoriu. Ceea ce a început cu un virus atât de mic încât nu poate fi văzut cu ochiul liber s-a transformat într-o criză economică atât de mare încât nu poate fi ignorată. Modelul nostru unic construit de-a lungul a 70 de ani se confruntă cu o provocare fără precedent în vieţile noastre şi în istoria Uniunii Europene”, a spus von der Leyen în Parlamentul European.
„Europa este într-o poziţie unică de a putea face investiţii în redresarea colectivă şi în viitorul comun. Comisia Europeană propune astăzi un nou instrument de redresare, numit Viitoarea Generaţie UE (Next Generation EU), în valoare de 750 de miliarde de euro. Acest fond se adaugă unui buget UE pe termen lung, reconfigurat, de 1.100 de miliarde de euro. Fondul Viitoarea Generaţie UE, împreună cu principalul buget multianual însumează 1.850 de miliarde de euro, prin propunerile de astăzi. Acestea merg împreună cu cele trei mecanisme de siguranţă pentru credite de 540 de miliarde de euro, aprobate deja de Parlamentul UE şi de Consiliu. În total, efortul nostru de redresare este de 2.400 de miliarde de euro”, a mai spus von der Leyen.
Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan, România va primi 33 de miliarde de euro din planul de redresare.
„Vestea bună este că România este unul dintre principalii beneficiari. Primim 33 de miliarde de euro și trebuie să înapoiem doar 12 miliarde de euro. Vedem că țările bogate plătesc mai mult decât primesc. Asta înseamnă solidaritatea în Europa”, a scris Mureșan pe Facebook.
„Pe lângă aceste fonduri speciale de relansare, țara noastră va beneficia și de peste 40 de miliarde de euro prin intermediul programelor din Cadrul Financiar Multianual, ceea ce face ca fondurile europene disponibile pentru România în următorii 7 ani să se situeze la un nivel fără precedent, de peste 70 de miliarde de euro”, a spus și europarlamentarul Dacian Cioloș.
„Văd pentru România o șansă istorică de dezvoltare în următorii ani pe care niciun politician de la București nu mai are voie să o rateze”, a mai spus el, potrivit unui comunicat de presă.
România este a doua țară din Est în topul alocărilor din acest plan, fiind depășită doar de Polonia, cu peste 64 de miliarde de euro.
Italia ar urma să fie cel mai mare beneficiar, cu peste 153 de miliarde de euro în împrumuturi și granturi, urmată de Spania, cu aproape 150 de miliarde. Franța va primi 78 de miliarde de euro.