Vicepremierul Dan Barna a spus că fiecare companie de stat are propriile planuri de reorganizare şi România trebuie să se încadreze, în 2021, într-un deficit bugetar de maxim 7,2%, ceea ce ar putea duce şi la disponibilizarea unor angajaţi care lucrează în sistemul public.
„Fiecare companie de stat are propriile planuri de reorganizare. Vom vedea în funcţie de decizia fiecărei instituţii care trebuie să se încadreze în aceste plafoane bugetare de până la 7 % deficit. Miza pentru noi ca ţară este menţinerea într-un deficit de 7-7,2 % maxim, iar bugetul va fi construit din această perspectivă”, a precizat, vineri, Dan Barna, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Agerpres.
Vicepremierul Dan Barna anunţă că, în contextul în care România trebuie să menţină un deficit bugetar în jurul a 7 procente din PIB, subvenţia pentru de care beneficiază partidele parlamentare va fi redusă.
Barna a fost întrebat vineri după amiază, într-o conferinţă de presă la Sibiu, dacă este de acord cu reducerea cu 30 de procente a subvenţiei de care beneficiază partidele parlamentare
„Este o propunere în actualul buget. Din moment ce trebuie să menţinem un deficit 7 – 7,2, şi această categorie va fi dintre cele de la care se vor face reduceri”, a răspuns Dan Barna.
Viceprim-ministrul nu a făcut alte comentarii cu privire la acest subiect.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat miercuri, la postul public de televiziune, că intenţionează plafonarea nivelului de sporuri acordate bugetarilor la 30 % raportat la salariul de bază.
„Aşa-zisa Lege a salarizării unitare a devenit a salarizării neunitare, întrucât sistemul de sporuri a fost dat alandala, au fost făcute majorări salariale între diferite salarii de bază inechitabile. Ca urmare, unii au dat în judecată, au avut decizii judecătoreşti. Avem la muncă egală, vechime egală şi specializare egală salarii diferite şi total disproporţionate.
Cătălin Drulă anunţă concedieri la Ministerul Transporturilor. „Există persoane care şi-au făcut un obicei din a veni la serviciu doar pentru a avea de unde pleca acasă”
Iar aici, dacă este să vă spun pe foarte scurt, dorim să plafonăm nivelul de sporuri acordate, să reducem numărul de sporuri. Din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantă ar fi 30% raportat la salariul de bază. Nu la ordonatorul principal de credite. Să reduci numărul de sporuri. Unele vor fi reduse. Pe altele să le recalibrăm, pentru că sunt unele care pot fi acordate în sumă fixă, şi în acelaşi timp să restabilim ierarhia şi în interiorul categoriilor ocupaţionale, dar şi între administraţia publică centrală şi administraţia publică locală”, a spus Raluca Turcan, la postul public de televiziune.
Întrebată dacă vor fi concedieri în sectorul bugetar, ea a afirmat că nu şi-a propus nimeni să facă acest lucru, conform Agerpres.
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat, miercuri, la Digi24, că „nu e o muncă ușoară să încerci să ajustezi toate lucrurile, ca să te încadrezi într-un deficit pe care l-ai promis Comisiei Europene” și că astfel „trebuie să facem economii peste tot unde se poate”.