Traian Băsescu rupe tăcerea după tragedia de la Matei Balș: 310 spitale nu au autorizație de incendiu

Traian Băsescu condamnă lipsa de reacție din partea autorităților după tragedia de la Institutul Matei Balș, soldată cu șapte morți.
Filip Stan
31 ian. 2021, 21:44
Traian Băsescu rupe tăcerea după tragedia de la Matei Balș: 310 spitale nu au autorizație de incendiu

„Suntem în fața a două culpe. Una istorică și una legată de eveniment. Atâta timp cât nu se reformează sistemul… Este dramatic! Acum cei care au ieșit în stradă să meargă la familiile celor care au murit la Piatra Neamț, la Balș și să le explice ce bine merge sistemul de sănătate din România.

Atenție, eu spun și asta arată și studiul. Spitalele trebuie transformate în fundații ale statului. Dar fără dreptul cuiva de a se amesteca în activitatea lor.  Acesta e raportul înaintat de Arafat ministrului sănătății. Vreau să avem o imagine a sistemului. Am auzit că facem 3 spitale regionale. Ce rezolvi?”, a mai spus fostul președinte.

Traian Băsescu a dezvăluit că Raed Arafat i-a înaintat ministrului Sănătății un raport în care scria negru pe alb că 310 de clădiri ale spitalelor din țară nu au autorizație de incendiu. „S-a remediat ceva”, a mai spus fostul șef de stat.

„Ce găsim în acest raport, care e credibil? Au fost controlate 553 de spitale, care au împreună 1.392 de clădiri. Din acestea, doar 310 au autorizație de incendiu”, a mai spus Băsescu.

Băsescu: E cinism să mergi la schi când ai un astfel de eveniment

În timpul intervenției lui Traian Băsescu la România Tv, s-a aflat de un nou incident. Mai mulţi pacienţi au fost evacuaţi duminică seara din Spitalul Sfântul Pantelimon, după ce un salon de la Terapie Intensivă s-a umplut de fum.

„Mai înainte v-am spus că se va mai întâmpla. Sistemul e orientat către personalul medical și nu către pacienți. Vă spun indiscutabil: avem un sistem medical orientat să servească personalul medical.

Balș e unul dintre spitalele la care sistemul nu funcționează. Întrebarea e.. s-a rezolvat de când a fost predat raportul la Ministerul Sănătății? E o responsabilitate sistemică. S-a remediat sistemul de semnalizare la incendii?”, a adăugat liderul PMP.

Traian Băsescu a indicat trei persoane care consideră că ar fi trebuit să-și dea demisia după incidentul cumplit de la Balș.

„Nu a demisionat nimeni. Nici ministrul Sănătății, nici șeful ISU, nici managerul spitalului. Nu cred că era cazul să demisioneze premierul pentru că nu ne dorim o criză politică. Deocamdată nu se știe cauza. Dar o asumare politică trebuia să existe. O să spuneți că am ceva cu Arafat. Cel mai ușor e să îți dea bani Guvernul și tu să cumperi salvări, să faci niște cursuri de prim-ajutor. Problema e legată de rateuri. Colectiv a fost un rateu, acum la Balș un rateu, că nu scoți la timp un om care ardea.. Îl scoți după 5 ore.. Arafat a uitat să scoată un om care poate mai avea șanse să trăiască. Poate că era în viață dacă ar fi fost scos rapid”.

„Cinism e și să mergi la schi când ai un astfel de eveniment. Cinism e și să te feliciți într-un astfel de eveniment. Premierul, ministrul Sănătății, Barna au găsit o modalitate să felicite autoritățile, în loc să vorbească despre drama oamenilor, ei au găsit o chestie de propagandă”, a continuat Băsescu.

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Anunțul cel mare despre PACE. A vorbit cu Vladimir Putin: O pace echitabilă
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Șoferii, obligați să ia în calcul acest aspect. Ce trebuie să citească înainte de-a conduce
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
Obligatoriu peste tot în România. Decizia intră în vigoare de astăzi, 3 Iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Deciziile de recalculare a pensiilor, transmise prin Poșta Română în august 2024
MediaFlux
S-a aflat CINE ÎL ÎNLOCUIEȘTE pe BIDEN!
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?