Managerul de la Matei Balş spune ce s-a întâmplat în dimineaţa incendiului şi cine e de vină.Dr. Maria Nițescu spune că nu are o explicație pentru cauzele incendiului și așteaptă rezultatul anchetei.
„La ora 5.10 a sunat telefonul. Era dr. Cătălin Apostolescu, medicul șef de gardă, și mi-a spus: “Maria, incendiu în Pavilionul 5!”. Și acum sunt în stare de șoc…În 15-20 de minute eram în curtea spitalului. Nu cred că voi uita vreodată imaginile cutremurătoare. Toată strada Grozovici era blocată de pompieri, SMURD, ambulanțe. La fel, curtea spitalului.
Când am ajuns, incendiul era deja stins și fuseseră evacuate parterul și etajul I. Personalul de gardă și pompierii evacuau pacienții de la etajele al II-lea și al III-lea cu câte un cărucior, câte o targă, cei mai mulți cu cearșafuri și pături. Îi duceau în camera de gardă sau către ambulanțe SMURD. Coșmar…
Dr. Cătălin Apostolescu era foarte implicat în evacuare. Mi-a explicat că la ora 5.02 a auzit strigăte de ajutor. Camera de gardă se află în zona “verde”, la 2-3 saloane distanță de cel în care a avut loc incendiul.
Zona verde este cea a personalului. În condițiile pandemiei, din considerente epidemiologice, circuitele spitalului au fost modificate pentru a avea o zonă a personalului medical și o zonă pentru pacienți, separate de o zonă neutră, unde personalul se dezbracă și își lasă echipamentul de protecție specific.
Cătălin a deschis ușa către zona roșie și a năvălit fumul. Nu a putut să intre pe acel culoar. S-a întors în camera medicului de gardă, a ieșit în balcon și a mers către cealaltă intrare în pavilion. Îmi exprim regretul profund pentru ceea ce s-a întâmplat și, încă o dată, transmit sincere condoleanțe familiilor victimelor.
Nu pot să spun nimic sigur. Așteptăm și noi rezultatele anchetei ca să înțelegem ce s-a întâmplat”, a precizat dr Maria Niţescu într-un interviu pentru spotmedia.ro.
Citeşte şi Incendiu la Matei Balş. Raed Arafat: Sistemul a funcționat foarte bine
Aceasta a declarat că instalaţia electrică este verificată lunar în toate clădirile din Institut. Mai mult, potrivit managerului, ultima verificare în secţia în care a izbucnit incendiul a fost făcută în perioada 25-27 ianuarie 2021. Dr. Maria Niţescu a mai precizat că instalaţia de oxigen a fost pusă în funcţiune în luna decembrie.
„A fost gândită tocmai pentru a elimina în totalitate tuburile de oxigen folosite la începutul pandemiei. Nevoia de oxigen a crescut de peste 20 de ori în spital. Acest pavilion are prize de oxigen pentru fiecare pat, în toate saloanele, la toate etajele.
De când am preluat funcția de manager, principalele mele griji au fost utilizarea oxigenului și căldura”, a mai precizat managerul.
Maria Nişescu este manager interimar la Institutul Matei Balş din Capitală din 23 decembrie 2020.
„A doua zi după numire am solicitat serviciului tehnic să îmi furnizeze zi de zi toate datele privind căldura, apa caldă, consumul de oxigen. Temperatura agentului termic e mai scăzută decât ar trebui. În saloane sunt în jur de 20 de grade. Foarte rar 22 de grade. Această temperatură poate fi corespunzătoare pentru o persoană sănătoasă și care se mișcă, însă pentru un pacient cu febră și frisoane reprezintă un disconfort.
Pentru că în condițiile utilizării oxigenului în volum atât de mare este interzisă total existența aparatelor electrice de încălzire, am rugat asistentele să le pună pacienților la dispoziție pături, pilote, cearșafuri, tot ce aveau în depozit, astfel încât să se încălzească mai bine”, a mai povestit managerul.
Întrebată dacă s-a gândit sau dacă i-a cerut cineva să-şi dea demisia după tragedia de la Matei Balş, Maria Niţescu a răspuns: „Nu mi-a cerut nimeni demisia până acum. Am acceptat să fiu manager gandindu-mă doar la bunul mers al institutului. Dacă demisia mea este soluția pentru ce s-a întâmplat, pentru această tragedie, nu este nicio problemă, eu nu sunt legată de funcție, deși, repet, consider că nu am avut timpul necesar la dispoziție pentru a demonstra.
Ancheta demarată va stabili cauzele și responsabilitățile în cazul acestui eveniment tragic”, a mai spus managerul.