CEO Pfizer, avertismentul care dă fiori: „COVID-19 va rămâne cu noi pentru totdeauna!”

Albert Bourla, CEO Pfizer, spune că este o posibilitate foarte mare ca vaccinul anti-covid să devină, în timp, ca cel administrat pentru gripa sezonieră. De asemenea, CEO Pfizer avertizează că virusul "va rămâne cu noi pentru totdeauna".
Loredana Brumă
01 feb. 2021, 11:43
CEO Pfizer, avertismentul care dă fiori:
CEO Pfizer, avertismentul care dă fiori: "COVID-19 va rămâne cu noi pentru totdeauna!"

CEO Pfizer, avertismentul care dă fiori. Într-un interviu acordat pentru Bloomberg, Albert Bourla a vorbit despre următoarele etape ale pandemiei şi a anunţat că, cel mai probabil, „Covid-19 va rămâne cu noi pentru totdeauna”.

CEO Pfizer avertizează: COVID-19 va rămâne cu noi pentru totdeauna

Albert Bourla a acordat un interviu pentru Bloomberg în care a vorbit despre apariţia noilor tulpini de coronavirus, dar şi despre faptul că există o posibilitate foarte mare ca vaccinul anti-covid să fie administrat periodic, la fel ca cel anti-gripal.

Cât de speriaţi ar trebui să fim în privinţa noilor tulpine?

Albert Bourla: N-ar trebui să fim speriaţi deloc, ci avem nevoie să fim pregătiţi. De aceea, acum ne concentrăm pe un sistem foarte bun de monitorizare, astfel încât, de fiecare dată când apare o nouă tulpină, să putem face teste, cel puţin în laboratoare, pentru a vedea dacă vaccinurile existente pe piaţă sunt eficace sau nu. Acum mult timp, am discutat despre posibilitatea apariţiei unei tulpine, în faţa căreia vaccinul de acum să nu ofere protecţia necesară. Şi am început să lucrăm la un proces care să ne dea posibilitatea dezvoltării altuia, foarte rapid. Acum, am început să şi implementăm acest proces.

Am discutat cu doctorul Anthony Fauci, care spunea că e deosebit de important administrarea rapelului în timp util, pentru că acest amănunt va face diferenţa în faţa noilor tulpini. Sunteţi de acord?

Citeşte şi A şaptea tranşă de vaccin Pfizer, 163.800 de doze, a ajuns luni în România

Absolut. Şi aş spune că, în orice scenariu, e foarte important să primiţi a doua doză de vaccin după perioada recomandată de studiile noastre. Care variază de la 19 la 42 de zile. Dacă rapelul e administrat, în această perioadă, vaccinul funcţionează. În caz contrar, există un risc.

Vaccinul pentru COVID-19 va deveni, în timp, ca cel administrat pentru gripa sezonieră?

N-aş exclude asta. Dacă m-aţi fi întrebat acum două luni, aş fi zis „Da, e o posibilitate“. Dacă mă întrebaţi astăzi, cred că e o posibilitatea foarte mare. Nu ştim încă, dar, din ce vedem, COVID-19 va rămâne cu noi, pentru totdeauna. Dar, de asemenea, se pare că avem armele necesare pentru a face din COVID-19 ceea ce e gripa sezonieră, astăzi. Ceea ce înseamnă că această boală nu ne va mai strica vieţile şi economia. Doar că avem nevoie să fim foarte vigilenţi, în privinţa noilor tulpine. Şi trebuie să fim foarte vigilenţi, în ceea ce priveşte vaccinarea oamenilor.

Recent, aţi spus că se pot obţine şase doze de vaccin din fiecare fiolă livrată de Pfizer, pe când, înainte, era vorbă de cinci doze. De unde a apărut această schimbare?

Obţinerea celor şase doze dintr-o fiolă n-a fost o surpriză pentru noi. Doar că, atunci când am făcut studiile clinice, le-am făcut pe cinci doze. Iar când am depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţiilor necesare, încă n-aveam datele validate pentru şase doze dintr-o fiolă. Am întrebat Europa: „Vreţi să mai aşteptaţi câteva săptămâni până vom obţine autorizaţia pentru şase doze şi apoi să începem livrarea vaccinului?“. „Nu. Aplicaţi pentru şase doze şi, când aveţi datele necesare, să ni le daţi şi nouă“.

Aşadar, când am obţinut datele necesare pentru şase doze, le-am oferit nu doar Europei, ci şi tuturor organizaţiilor de la care am luat aprobările. Ceea ce e foarte important pentru că, iniţial, o doză de vaccin era irosită. Rămânea în fiolă şi era aruncată. Acum, aşa ceva nu se va mai întâmpla.

Citeşte şi Ce conţin, de fapt, vaccinurile Pfizer și Moderna. Epidemiologul Doina Azoicăi pune capăt speculaţiilor

Au fost foarte multe discuţii în Uniunea Europeană despre dozele necesare de vaccin. Ministrul german al Sănătăţii chiar a vorbit despre interzicerea exportului. Practic, Pfizer şi celelalte companii farmaceutice care produc vaccinul în Europa n-ar fi avut dreptul de a-l exporta în afara UE. Cum comentaţi?

Nu cred că e o idee bună nici măcar să insinuăm că cineva poate interzice exportul unui vaccin. Să nu uităm că foarte multe materiale necesare producerii dozelor ajung în diferite ţări din afara Europei. Aşadar, dacă cineva interzice exportul, cum ar reacţiona partea cealaltă? Ar fi o situaţie în care ar pierde toată lumea şi nu una care ar ajuta Europa. Ceea ce facem, colaborând cu toată lumea, e să încercăm să ne mărim drastic capacitatea de producţie. Am şi anunţat că avem un plan foarte solid de a produce, anual, două miliarde de doze vaccin pentru COVID-19.

Înţeleg că toată lumea vrea ceva care poate redeschide economia şi poate salva vieţi. Şi recomand răbdare, astfel încât să reuşim să ne facem treaba şi să livrăm pentru toţi. Există multe tensiuni, fiindcă vorbim despre frică. Aşa că, haideţi să ne liniştim cu toţii şi să ne facem treaba.   În cât timp va apărea un vaccin Pfizer pentru care să nu fie nevoie de stocare la temperaturi extrem de scăzute? Lucrăm deja la mai multe soluţii care să uşureze stocarea dozelor. E un proiect în care am avansat foarte mult. De aceea, cred că vom trece la studiile clinice asupra oamenilor, în prima jumătate din acest an.

Vreau să vorbesc despre oamenii cărora le e frică să facă acest vaccin. Ce faceţi, concret, pentru a scăpa oamenii de această frică? Sau considerati că asta e misiunea guvernelor?

Nu. Cred că asta e misiunea tuturor. E o misiune pentru dumneavoastră, ca jurnalist, şi e o misiune pentru fiecare guvern în parte, e o misiune pentru fiecare om de ştiinţă. Ce le-aş transmite celor care le e frică să facă acest vaccin e că decizia lor, de a-l face sau nu, nu va afecta doar vieţile lor. Va afecta şi vieţile celorlalţi. Şi, cel mai probabil, va afecta vieţile oamenilor la care ţin cel mai mult, mă refer la cei cu care socializează cel mai des. Dacă nu faceţi acest vaccin, deveniţi veriga slabă care permite multiplicarea virusului.

Aşadar, vă rog să vă gândiţi de două ori, înainte de a lua o asemenea decizie. Şi nu lăsaţi ca frica să vă stea în cale.   Sunteţi îngrijorat de posibilitatea ca ţările bogate să-şi vaccineze populaţia, iar ţările mai sărace să nu fie capabile de îndeplinirea acestui obiectiv? Ar fi un eşec, nu doar din punct de vedere moral, dar o asemenea situaţie poate contribui şi la apariţia noilor tulpini. Într-o pandemie, sunteţi la fel de bine protejat, precum vecinul vostru. De aceea, e foarte important să nu lăsăm să se întâmple ceea ce aţi spus. Mai ales că vorbim despre decenţă, despre umanitate. Şi e nevoie ca toată lumea să aibă acces, în mod egal, la vaccin. În ţările sărace, Pfizer va livra acest vaccin după un sistem în care nu vom lua în calcul obţinerea unui profit.

Sursa: Adevărul.ro. 

 

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Unde trebuie să pui litiera pisicii. Acesta este locul cel mai potrivit, se va simți în deplină siguranță
Capital.ro
A murit un mare actor. E o tragedie. Ne-a părăsit mult prea devreme: Te vom păstra în amintirea noastră
Playtech.ro
Pensionare în România cu 15 ani mai devreme, Ce s-a schimbat de la 1 ianuarie, cât trebuie să cotizezi
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ninge ca în decembrie. Și asta nu-i nimic. Ce ne așteaptă în următoarele zile
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fericire pentru Elena Udrea. Vestea minunată primită direct în închisoare. Alexandrov i-a confirmat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale