UPDATE: Armata SUA poate fi mobilizată rapid în oraşul Minneapolis, pentru restabilirea ordinii publice în contextul protestelor violente izbucnite după moartea unui bărbat de culoare în timp ce era imobilizat de poliţie. „Putem trimite armata acolo foarte rapid” dacă se va solicita ajutorul, a declarat preşedintele Donald Trump, citat de agenţia de presă Reuters.
UPDATE: Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a declarat sâmbătă că va „mobiliza în totalitate” Garda Naţională din acest stat american din cauza revoltelor ce continuă, o decizie fără precedent în istoria de 164 de ani a acestei forţe.
„Situaţia din Minneapolis nu mai are legătură în niciun fel cu omorârea lui George Floyd, ci cu atacarea societăţii civile, inocularea fricii şi perturbarea marilor noastre oraşe”, a spus Walz într-un briefing de presă, potrivit Agerpres, care citează DPA.
Jon Jensen, comandantul Gărzii Naţionale din Minnesota, a indicat că vor fi desfăşuraţi aproximativ 2.500 de soldaţi.
UPDATE. A fost înregistrat primul deces. Un tânăr de 19 ani, care participa la o demonstrație în Detroit, a fost ucis după ce persoane necunoscute au deschis focul dintr-o mașină. Suspecții s-au făcut nevăzuți.
În plus, soția lui a anunțat presa că a intentat divorț și se solidarizează cu familia bărbatului ucis.
Sute de persoane s-au adunat în mai multe oraşe din ţară, ca şi în faţa Casei Albe de la Washington, dar şi la New York, Dallas, Houston, oraşul natal al victimei, sau în Las Vegas, Des Moines, Memphis şi Portland. În Atlanta, vehicule ale patrulei de poliţişti au fost incendiate.
Starea de asediu este în vigoare de vineri la Minneapolis. Manifestanţii au fost îndepărtaţi cu gaze lacrimogene.
Familia lui George Floyd, 46 de ani, cu care preşedintele Donald Trump a anunţat că a vorbit, a salutat arestarea poliţistului drept un prim pas către „calea spre justiţie”, dar a spus că este „tardivă” şi insuficientă.
The last moments of @CNNValencia‘s live shot from the entrance of the CNN Center in Atlanta before he moved to another location. pic.twitter.com/B7ZlYyt6xz
— Oliver Darcy (@oliverdarcy) May 30, 2020
„Noi vrem să fie acuzat de omucidere voluntară cu premeditare. Şi vrem ca şi ceilalţi agenţi implicaţi să fie arestaţi”, a transmis familia într-un comunicat.
Deocamdată, doar poliţistul Derek Chauvin ” a fost arestat”, a declarat comisarul John Harrington, de la Departamentul de Securitate civilă din Minnesota.
Chipul acestul agent a făcut înconjurul lumii, după ce un videoclip în care el îl aresta în mod violent pe Floyd pentru un delict minor a devenit viral. El i-a apăsat gâtul cu genunchiul în ciuda faptului că George Floyd spunea că nu poate să respire.
Derek Chauvin şi cei trei agenţi implicaţi au fost concediaţi şi anchete federale şi locale au fost deschise pentru a stabili responsabilităţile lor.
Chauvin este acuzat că a comis un act crud şi periculos care i-a cauzat moartea şi de omor prin imprudenţă, a precizat procurorul din comitatul Hennepin, unde se află Minneapolis.
În a treia noapte de revolte din Minnesota, în nordul ţării, manifestanţii cer sancţiuni penale în conformitate cu gravitatea faptei.
Garda naţională a fost trimisă pentru a restabili liniştea şi starea de asediu a fost decretată vineri seară, la ora locală 20.00, până a doua zi, la ora 6.00, în contextul în care un comisariat a fost incendiat în noaptea precedentă şi mai multe magazine jefuite.
În faţa Casei Albe, manifestanţii cu pancarte pe care scria „Stop Killing Us” (Nu ne mai ucideţi) şi „Black Lives Counts” (Vieţile negrilor contează), cerând să se facă „dreptate pentru George Floyd”.
Donald Trump, care a denunţat de mai multe ori o crimă „tragică”, i-a atacat pe cei care au jefuit magazinele. „Tâlhăriile vor fi imediat primite cu gloanţe”, a scris el într-un mesaj pe Twitter, pe care reţeaua de socializare a decis să-l semnaleze drept o „apologie la violenţă”.
Predecesorul său, Barack Obama, a spus că împărtăşeşte „suferinţa” a milioane de afro-americani, pentru care „a fi tratat în mod diferit pe criterii rasiste este tragic, dureros”.