UPDATE. Povestea dramatică a unei familii din Râșca, care are 10 copii, și care într-o clipă a pierdut toată agoniseala, în timpul unui incendiu, publicată marți, în Monitorul de Suceava, a impresionat multă lume. În incendiu au ars grajdul și magazia din lemn în totalitate, hainele și rechizitele copiilor, dar și electrocasnice, o betonieră și bunuri alimentare.
Echipa Centrului Social Maria Ward, Tonino Rossi, Fortunata și Mihalache Alexandru, nu a rămas indiferentă la suferința unor copii nevinovați. Ei au dăruit familiei Mona şi Marian Veghenie și copiilor loralimente (pui, șuncă, salam, orez, făină, zahăr, ulei, griș, pastă de tomate, delikat, paste, zacuscă etc.), fructe (banane, mere), dulciuri, haine pentru toate vârstele, jucării și jocuri educative, farfurii și o plapumă de lână.
Mona şi Marian Veghenie sunt părinţii celor zece copii care au vârste cuprinse între şapte luni şi 18 ani. Familia trăieşte într-o casă sărăcăcioasă cu doar două încăperi, de la marginea comunei Râşca, din judeţul Suceava.
Recent, cele 12 suflete au primit o nouă lovitură de la viaţă. Anexele gospodăriei, un grajd şi o magazie, s-au făcut scrum într-un incendiu, pe 24 mai. Din fericire, focul nu a cuprins şi locuinţa. În magazie se afla însă mai toată agoniseala celor doi soţi. Hainele şi rechizitele copiilor, frigiderul, maşina de spălat, alimentele şi o betonieră.
Mona şi Marian au crescut prin orfelinate. Şi-au dorit mult să-şi întemeieze propria familie. Sunt oameni harnici, însă au avut întotdeuna dificultăţi financiare. Deşi duc o viaţă austeră, casa este mereu curată. Cele 12 suflete trăiesc dintr-un ajutor social de 400 de lei şi din alocaţii.
Marian lucrează cu ziua la pădure, iar fiul său cel mare îl ajută. Băiatul a renunţat la şcoală când era în clasa a VIII-a ca să-şi sprijine familia.
Fraţii săi mai mici sunt elevi şi au drag de carte. O dovedesc medaliile şi diplomele care stau la loc de cinste în casă.
Ana-Maria are 9 ani, este în clasa a II-a şi învaţă cel mai bine dintre copii. A pierdut în incendiu şi haine şi jucării, însă nu asta o doare cel mai mare: „Îmi pare rău după cărţile de şcoală”.
Şi Valentina are nevoie de rechizite. Micuţa are 11 ani, este în clasa a III-a şi cunoaşte cel mai bine o lecţie: dacă n-ai carte, n-ai parte. Din cauza problemelor cu care se confruntă familia, copila s-a maturizat repede. Spune că-i este greu să locuiască în doar câţiva metri pătraţi.
Sora ei, Maia, are 6 ani. Micuţa domnişoară este supărată pentru că toate rochiţele i-au ars în incendiu. „Am avut rochiteţe, dar au luat foc. Îmi doresc măcar una. Nu contează culoarea”, spus copila. .
Acum, cu cursurile online elevii se descurcă mai greu. Familia are un singur telefon mobil, pe care copiii îl folosesc pe rând.
Oamenii aceştia se străduiesc să treacă peste greutăţi, dar nu o pot face singuri şi au mare nevoie de ajutor. Le-ar trebui haine, alimente, un frigider, o maşină de spălat, pilote, perne, pături.
Mugurel Duceag, director departament securitate la Ekipa – Pază şi Protecţie, a iniţiat pe Facebook o campanie umanitară pentru a sprijini familia.
Primăria Suceava, ajutor după inceniile din Iţcani
Primăria Suceava a decis să ofere un sprijin financiar de 55.000 de lei celor două familii din Ițcani ale căror gospodării au fost distruse de un incendiu puternic. „Am votat în întrunirea Consiliului Local al municipiului Suceava, din 27.05.2020, acordarea unui ajutor de urgență familiilor Buracioc Mihai (40.000 lei) și Huțuleac Luminița Genovica (15.000 lei), a căror locuințe au fost distruse în urma incendiului din 10.05.2020, produs în cartierul Ițcani, pe strada Crinului. Am votat, de asemenea și finanțarea proiectului Alături de cei nevoiași și suferinzi al Asociației Sfântul Ion ce Nou de la Suceava, prin care 20 de persoane vârstnice din Suceava vor beneficia de servicii de asistență socială la domiciliu”, a transmis viceprimarul Marian Andronache.
La data de 10 mai 2020, un incendiu puternic a cuprins două case din cartierul sucevean Ițcani. Deflagrația a avut loc în apropierea fabricii de in.
La fața locului au intervenit pompierii militari cu patru autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.
Două femei, de 25 de ani, respectiv 45 de ani, au avut atac de panică. Acestora li s-au acordat primul ajutor medical și și-au revenit. Ambele au refuzat transportul la spital.