Investitorii sunt uşuraţi de faptul că preşedintele american Donald Trump nu a anunţat noi tarife împotriva Chinei, în timpul conferinţei de presă de vineri, la care a prezentat reacţia sa la o lege pentru securitatea naţională care sporeşte controlul Beijingului în Hong Kong.
Aceştia sunt încurajaţi şi de indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI) calculat de Caixin/Markit, care arată o îmbunătăţire mică, dar neaşteptată a activităţilor fabricilor chineze, în luna mai.
Dolarul australian, sensibil la comerţ, a urcat cu 1,3%, la 0,6765 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.
Faţă de un coş de valute, dolarul a scăzut cu 0,3%, la 97,954.
Euro s-a apreciat cu 0,4%, la 1,1154 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins din 17 martie.
Potrivit analiştilor ING, a fost deschisă uşa pentru deprecierea dolarului, pe fondul măsurilor americane impuse Hong Kongului care sunt sub aşteptările analiştilor şi a probabilităţii ridicate ca OPEC+ să extindă acordul de reducere a livrărilor.
„Marea întrebare este dacă dolarul va traversa o perioadă scurtă de scădere, sau dacă declinul va fi mai considerabil”, au spus analiştii ING.
Potrivit analiştilor, protestele care au loc în oraşe americane mari împotriva brutalităţii poliţiei sunt îngrijorătoare şi pot indica o cursă mai strânsă în alegerile prezidenţiale din noiembrie, dar este improbabil să modifice optimismul pe termen scurt referitor la economia americană.
Lira sterlină a urcat cu 0,5%, la 1,2414 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, susţinută de măsurile de ridicare treptată a restricţiilor.