Alin Petrache: „Ne pregătim pentru Cupa Mondială prin mall-uri”

Scandalul din jurul stadionului Arcul de Triumf continuă. Preşedintele Federaţiei Române de Rugby acuză MTS.
Alina Costache
02 feb. 2021, 10:10
Alin Petrache:

Alin Petrache, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, a răbufnit în scandalul legat de utilizarea stadionului Arcul de Triumf, unde se joacă acest sport din 1913.

Deși Federația Română de Rugby a obținut avizele de construcție, a făcut proiectul și a demolat vechea arenă din fonduri proprii, acum trebuie să se mulțumească cu statutul de invitat sau de “și altele” pe această arenă pe care a primit-o cu drept de folosință gratuit la stadiul de două terenuri de antrenament și unul de joc.

Asta, în condițiile în care Ministerul Tineretului și Sportului și-a asumat printr-un protocol și ordin de ministru că stadionul va reveni FRR. Între timp, MTS s-a răzgândit și a pus in dezbatere publică o hotărâre prin care se înființează Complexul Sportiv Național Arcul de Triumf care va include Stadionul Național de Rugby, va avea 20 de angajați și un director, scrie Prosport.ro.

Federația Română de Rugby: Ne vom bate până la final pentru stadionul nostru

“Suntem intr-o situație ciudata. Am semnat acte și am fost asigurați ca vom primi stadionul înapoi. Acum totul s-a schimbat, trebuia să ni se spună de la început și nu mai făceam niciun stadion, rămâneam la ceea ce aveam. Sunt consternat, pur și simplu nu știu care sunt interesele pentru a face acest lucru, mizez însă pe sprijinul ministrului Eduard Novak care este om de sport și înțelege aceste lucruri, pe sprijinul Guvernului României și al domnului Prim-ministru, Florin Cîțu.

Nu se poate arunca la gunoi istoria de 108 ani a stadionului, funcționarii din minister nu pot fi peste Regele Carol și primarul Grigore Gheorghe Cantacuzino care a dat acest stadion către rugby. Citesc uimit ce scrie presa că MTS dorește să își facă birouri în stadion și de aceea vrea această arenă.

Trăim într-o țară în care nimic nu mai este respectat, ce pot să comentez la așa ceva?! Tot auzim de proiecte și strategii, dar de fapt noi vrem să avem birouri lângă sala de forță, lângă saună sau piscină. Am ajuns în România anului 2021 ca fiecare să facă cum dorește. Actele semnate de miniștrii de dinainte nu mai contează. În ce țară trăim? Am anunțat că vom picheta Guvernul și MTS și o vom face, ne vom lupta pentru casa noastră.

Să fie foarte clar. Noi am predat un stadion pe care îl aveam și în care am investit 2,5 milioane euro din venituri proprii. Dacă ni se spunea de la început ce vor să facă, sigur nu eram interesați de proiect”, a declarat pentru ProSport Alin Petrache.

Situația este una cel puțin bizară, Federația Română de Rugby investind 2,5 milioane de euro de-a lungul timpului din venituri proprii, de când a primit dreptul de folosință în 2002 până în 2015 când s-a revocat.

Mai mult, tot ce a ținut de etapele preliminare ale lucrărilor la noul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf, de la obținerea avizelor și autorizațiilor pentru obținerea Autorizației de Construire, la realizarea proiectului și demolarea vechii arene, incluzând desființarea construcțiilor existente și defrișarea vegetației ce intra în incidență cu noua construcție, FRR a făcut-o din fonduri proprii.

“Anul acesta am ajuns să ne rugăm de toată lumea să ne lase să jucăm un meci internațional. Am făcut adrese spre cei care administrează stadioanele acestea noi, făcute din bani publici, și au refuzat rând pe rând ca rugbyul să joace acolo: Cluj, Arad, Ploiești, Sibiu, Tg. Jiu, Botoșani, Piatra Neamț. Nu am auzit pe nimeni din MTS să ia atitudine.

Am ajuns să ne pregătim pentru Cupa Mondială prin mall-uri și pe terenuri sintetice, în timp ce trei terenuri stau goale pentru că pe nimeni nu interesează sportul. De rezultatele din sport mereu au fost de vina miniștrii sau conducătorii din sport. Dar de ce nu au fost niciodată întrebați de rezultate cei care conduc, din umbră, MTS de ani de zile?”, a continuat Petrache.

De altfel, în aceste zile a fost dat publicității Raportul Curții de Conturi care reflectă o imagine dezastruoasă a felului în care Ministerul Tineretului și Sportului manageriază bazele aflate în subordine: zeci dintre acestea parasite, umplute de bălării, fără a mai putea fi folosite.

“Ce pot să vă spun? Am văzut acel raport, e o întrebare firească care vine, de ce nu se ocupă MTS de acele baze pe care le are deja în administrare? Această idee ca trebuie să administreze pentru a oferi șansa și altor sporturi este falsă și ni se dă exemplu cu Stadionul Steaua, administrat de Ministerul Apărării Naționale, însă acel stadion a fost întotdeauna al MApN.

Se amestecă idei pentru a crea confuzie intenționat și nu știu cine are interese ca rugbyul sa fie văduvit de stadionul său istoric.

Să nu uităm că pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf au fost competiții de tir cu arcul, de oină, am organizat ateliere multi-sport la care au participat toate sporturile, de la lupte, judo, baschet, scrimă, volei, handbal, box, fotbal, triatlon, etc.

În plus, am oferit atât sala de forță, cât și suport specializat prin preparatorii fizici pe care îi avem, pentru pregătire și altor sporturi, altor sportivii în drumul lor spre participarea la Campionate Mondiale sau Jocuri Olimpice.

Rugby-ul nu a pus niciodată monopol pe acest stadion, ci întotdeana a încercat să ajute, să susțină sportul, mișcare, am organizat competiții de copii, festivaluri de rugby-tag, unde au fost sute de copii. Acest stadion a fost întotdeauna deschis tuturor sporturilor”, a continuat Alin Petrache.

Alin Petrache: FR de Rugby a plătit și pentru noul stadion și pentru cel vechi
Cheltuielile suportate de Federația Română de Rugby pentru noul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf începând din 2013, de când s-au făcut primele demersuri pentru autorizarea executării lucrărilor de construcție stadion, până la finalizarea lucrărilor la noua arenă:

– etapele preliminare Plan Urbanistic Zonal și întocmire PUZ, obținerea aviz preliminar PUZ
– extrase plan cadastral, procurare planuri imobil, extras carte funciară
– contract proiectare plus modificare proiect initial
– situație lucrări demolare stadion și execuție lucrări
– servicii de urmărire lucrări și diriginte șantier
– lucrări de demolare instalație de iluminat

Mai mult, Planul Urbanistic Zonal a fost scos de două ori din cauza unor schimbări de arhitectură și funcționalitate. Practic toate avizele au fost scoase de două ori de către FRR.

La acestea s-au adăugat cheltuielile cu avize, taxe judiciare, taxe de timbre, astfel:

– taxe emitere avize tehnice pentru construcție,
– taxă studiu,
– taxă aviz amplasament complex,
– tarif emitere aviz pentru construcție,
– aviz construcție de la Apa Nova,
– taxă emitere aviz sănătate pentru obținerea autorizației de construcție,
– taxă eliberare acord mediu,
– taxă aviz rețele edilitare Telekom,
– taxă aviz Distrigaz,
– taxă avize Enel construcție,
– taxă ANCPI – extras de carte funciară pentru informare,
– taxă emitere aviz în regim de urgență,
– taxă emitere aviz tehnic de racordare Enel,
– taxă emitere aviz E Distribuție Enel Muntenia SA,
– taxă Poliția Rutieră – serviciu circulație.

Care au fost cronologic investițiile Federației Române de  Rugby
– Certificat de Urbanism, eliberat la 27.08.2013 în scopul elaborării documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții stadion și aviz de oportunitate extindere corpuri construcții, la solicitarea Federației Române de Rugby.
– Contractul de proiectare semnat pe 01.10.2013 între FRR și firma SC URBE 2000 având ca obiect ”elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru terenul aflat în folosința gratuită a Federației Române de Rugby din Bulevardul Marasti nr.26”
– întocmirea Planului Topografic pe 10.04.2014 de către ing. Hruza Mihai Alexandru, având ca beneficiar Federația Română de Rugby în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – Bulevardul Mărăști nr.26, sector 1.
– se eliberează pe 26.04.2014, de către Direcția Urbanism din cadrul Direcției Generale Dezvoltare Urbană a Primăriei Municipiului București, Aviz preliminar nr. 14, prin care se avizează Planul Urbanistic Zonal (PUZ) conform Certificatului de Urbanism nr. 1182/1178010/2013 eliberat Federatiei Române de Rugby pentru zona din Bucuresti , Bulevardul Mărăști nr.26, sector 1.
– Biroul Individual de Arhitectură BIA Adrian Spirescu (contractat și plătit de FRR) predă în luna septembrie 2015, Studiul de prefezabilitate pentru Proiectul Stadionul Național de Rugby ”Arcul de Triumf” către Compania Națională de Investiții
* aici fiind incluse studiul geotehnic și cel topografic.
– se transmit către CNI SA, pe 29.07.2016, toate documentelor solicitate în completare pentru realizarea investiției ”Stadionul National de Rugby – Arcul de Triumf”, respectiv : Planul de amplasament și delimitare al imobilului, Extras Carte Funciară din data de 27.07.2016, Protocolul de predare – primire încheiat între Ministerul Tineretului și Sportului și Federația Română de Rugby nr.10727/2015, HG 97/2002, HG 533/2003, HG 2172/2004.


– se predă în data de pe 16.03.2017 de către BIA Adrian Spirescu – Companiei Naționale de Investiții – CNI SA, Studiul de fezabilitate pentru Proiectul Stadionul Național de Rugby ”Arcul de Triumf” din Bucuresti, Bulevardul Mărăști nr.18-20, sector 1. Studiul a fost realizat în conformitate cu prevederile Hotârării Guvernului nr.907/2016, Anexa 4 – privind Continutul – Cadru al Studiului de Fezabilitate. Studiul geotehnic – realizat de SC GEO VIP PROIECT SRL , Studiul topografic – realizat de SC ARPENT TERRA SRL, Raportul tehnic de expertiză – Structura corp vestiare, Modificarea Planului Urbanistic Zonal – Bulevardul Mărăști nr.18-20 și Studiul de prefezabilitate au fost incluse în studiul de fezabilitate realizat de BIA Adrian Spirescu.
– eliberarea Certificatului de Urbanism pe 18.10.2018 în scopul elaborării documentației pentru obținerea modificare PUZ – Bulevardul Mărăști nr.18-20, Stadionul Național de Rugby ”Arcul de Triumf”, la solicitarea FRR.

– FRR încheie, pe13.11.2018, cu E-Distributie Muntenia SA Contractul privind elaborarea studiului de soluție pentru Racordarea la Sistemul Energetic Național a investiției Stadionul Național de Rugby ”Arcul de Triumf”, în noii parametrii impusi de noua construcție.
– FRR încheie un contract de demolare construcții, prin care au fost demolate toate construcțiile care se aflau pe terenul pe care urmează a fi construit noul stadion.
– Se eliberează un nou Certificatul de urbanism, la data de 08.02.2019, de catre DGU – Directia Urbanism, în scopul executării lucrărilor de construcție la ”Stadionul National de Rugby – Arcul de Triumf”.
– La data de 05.06.2019 este eliberată, Autorizația de Construire nr.291/1723434 prin care se autorizează lucrările de construire pentru construirea ”Stadion National de Rugby – Arcul de Triumf”.
– Servicii de urmărire lucrări și diriginte șantier și lucrări de demolare instalație de iluminat.

Se poate observa cu ușurință că pe absolut toate documentele, mai ales notele de fundamentare care stau la baza emiterii Hotărârilor de Guvern, este stipulat că noua arena are drept principal scop practicarea jocului de rugby. Astfel, Hotărârile de Guvern, Planurile Urbanistice Zonale, devizele, autorizațiile de construcție, etc. sunt destinate unui scop clar: Stadion Național de Rugby.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Trupa Proconsul este în doliu. A murit marele artist: Cu profundă durere, am aflat azi...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Papa Francisc condamna atacul aerian israelian în urma morții unor copii din Gaza
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?