Singapore construieşte un smart city eco de 42.000 de locuinţe FOTO

Într-o ţară unde peste 80% din populaţia stă în locuinţe ale statului, implicarea guvernului în politici de mediu ar putea avea un impact major, mai ales când este vorba despre o ţară tropicală, unde aerul condiţionat este omniprezent.
George Russo
02 feb. 2021, 13:42
Singapore construieşte un smart city eco de 42.000 de locuinţe FOTO

Singapore promite 42.000 de locuinţe noi şi va construi al 24 oraş de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, oraşul eco Tengah, care în limba malay înseamnă „mijloc”, deşi se află în partea de vest a insulei.

Oraşul ar fi, însă, primul cu răcire centrală, colectarea gunoiului automatizată şi un centru fără circulaţie auto, măsuri prin care ecologiştii speră să reducă drastic amprenta de carbon.

Proiectul este numit „oraş împădurit”, datorită numeroaselor zone verzi şi a grădinilor publice. Aşezarea de 700 de hectare a găzduit pe vremuri mai multe fabrici de cărămidă, apoi fiind folosită ca bază de antrenament militar, iar după ce a fost abandonat a fost invadat de vegetaţie sălbatică în ultimii ani. Prin mijlocul oraşului va fi păstrat un coridor natural de 100de metri lăţime, prin care animalele vor putea trece în voie.

„Tengah este o foaie albă. Încercăm să construim modelul perfect de oraş, cu o segregare totală a traficului, cu tot traficul în subteran, iar la suprafaţă doar cel pietonal. Este un mediu foarte sigur din toate punctele de vedere. Vrem un oraş care să îmbie la plimbări, atât pe jos, cât şi cu bicicleta”, a spus Chong Fook Loong, directorul departamentului de cercetare şi planificare a Consiliului pentru Dezvoltare Imobiliară din Singapore, care a adăugat că mersul pe bicicletă a câştigat foarte mulţi adepţi în ultimii 3-5 ani în statul asiatic.

Singapore va avea temperaturi de peste 34 de grade zi de zi

Planul este să fie instalate mai multe staţii de încărcare pentru vehicule electrice, iar străzile sunt construite astfel încât să fie adaptabile la viitoare tehnologii, a mai explicat Chong.

„Când am planificat reţeaua rutieră, ne-am imaginat şi viitorul în care vom avea maşini autonome şi care se conduc singure”, a mai spus acesta, conform CNN.

Deşi este un stat relativ mic, în comparaţie cu celelalte state asiatice, cu o populaţie de doar 6 milioane de locuitori, Singapore are o amprentă de carbon pe cap de locuitor mai mare decât Marea Britanie, China şi Malaezia, conform cifrelor oferite de Secretariatul pentru Schimbări Climatice.

Acest fapt se datorează, în parte, folosirii generalizate a aerului condiţionat, care constituie mai mult de o treime din consumul de energie electrică domestică. Este un cerc vicios care trebuie întrerupt, pentru că încălzirea globală nu va face decât să crească această nevoie. Serviciul de Meteororlogie din Singapore previzionează că până la sfârşitul secolului temperatura medie din oraşul-stat va fi de 34,1 grade Celsius, timp de 8 luni pe an, cât durează perioada călduroasă.

Citeşte şi: Românca din Italia care şi-a omorât prietena de 25 de ani, tot româncă de origine, a primit închisoare pe viaţă

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii