Oraşul din România care e plin de maşini abandonate. Autoritățile locale le spun oamenilor că vor institui măsuri drastice. Proprietarii sunt somați să ia autoturismele de pe domeniul public, dacă nu vor ca acestea să fie duse la fier vechi.
De la început de 2021 au fost ridicate de pe străzile din Iaşi aproape 50 de maşini abandonate. Proprietarii sunt mai întâi notificaţi. Dacă nu iau măsuri, maşinile intră în proprietatea primăriei.
„Sunt câţiva dintre ei care ne mulţumesc, că radierea se face gratuit, din oficiu, iar noi, cu maşinile astea, nu putem să spunem că facem bani, dar facem curăţenie, facem locuri de parcare. Pentru o astfel de maşină se obţin cel mult 200 de lei, la fier vechi. Prin urmare, mulți le abandonează. Și asta pentru că ar cheltui mai mult cu transportul, radierea şi taxele.
„Un prim pas este eliberarea locuilor de parcare care sunt blocate de maşini de ani de zile. E o mare problemă în fiecare zi în a găsi un loc de parcare. Erau nişte maşini abandonate de foarte mult timp. Noi suntem aici de doi ani de zile şi erau aici de la început.
Doi din 10 proprietari de rable preferă să nu ia nicio măsură, chiar dacă ştiu că maşinile vor fi ridicate de echipele administraţiei locale.”, spun oameni.
Mihai Chirica, primarul Iaşiului spune că sunt 25.000 de maşini în momentul de faţă ar fi plauzibil să fie ridicate. Maşinile pot fi revendicate ulterior, dar proprietarul trebuie să achite şi o taxă de 430 de lei, cât şi suma de 45 de lei pe zi pentru depozitare, plus taxele şi impozitele restante.
De altfel, în Alba Iulia cei care nu-și plătesc locul de parcare publică pe care-l ocupă cu mașina în Alba Iulia riscă să fie amendați. Potrivit ”calendarului” anunțat de reprezentanții Primăriei, ia sfârșit ”perioada de grație” de două săptămâni în care au fost aplicate doar avertismente. Deocamdată, administrația locală nu a anunțat că ar fi prelungită această perioadă.
Tarifele de parcare sunt între 2 lei pe oră (zona zero – roșie), 1 leu pe oră (zona 1 – albastră) și 0,5 lei pe oră (zona 2- galbenă), fiind disponibile și variante de taxare la o jumătate de oră, 2 ore sau o zi. Abonamentele costă 50 lei pe lună sau 300 lei pe an pentru persoane fizice, respectiv 100 lei pe lună / 600 lei pe an pentru persoane juridice. Abonamentul transmisibil este de 75 lei pe lună pentru persoane fizice, respectiv 150 lei pe lună pentru persoane juridice. Amenzile sunt între 500 de lei și 1000 de lei, pentru staționarea fără plată sau între 100 și 300 lei pentru cei care depășesc timpul de staționare pentru care au plătit.