Premierul Ludovic Orban a anunțat că România trebuie să renunțe la energia electrică obținută prin arderea cărbunelui și să treacă la noile tipuri de energie, respectiv cea pe gaz și cea nucleară.
„Reactoarele 3 și 4 sunt fundamentale, trecerea pe gaz a Complexului Energetic Oltenia, trebuie să trecem la noile tipuri de energie”, a afirmat șeful Guvernului, luni, la Digi 24.
Orban a spus că, pentru realizarea acestui obiectiv, România va primi bani de la Comisia Europeană în cadrul Fondului de tranziție echitabilă.
„Principala noastră direcție de utilizare a banilor va fi în investiții publice, o spun de acum, investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura energetică. Gândiți-vă că vine Green Deal-ul peste noi, noi va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune, va trebui să creștem eficiența energetică, randamentele și pe capacitățile actuale care lucrează pe gaz. E nevoie de proiecte ample de investiții în domeniul energiei, pentru că riscăm să alunecăm dintr-o țară net exportatoare de energie electrică, să ajungem să depindem de importuri în materie de energie electrică”, a explicat premierul Ludovic Orban, la Digi 24.
Acesta este anunțul care i-a înfuriat pe mineri. Aceştia ameninţă că vor veni la Bucureşti pentru a protesta. Sindicaliştii le cer guvernaților să vină cu măsuri clare, pentru a atenua impactul social din următorii ani.
„Oamenii nu știu ce se va întâmpla mâine, peste o lună, peste șase luni, peste un an cu viața lor. De aceea suntem îngrijorați, vin, fac declarații și spun că renunță la energia electrică pe bază de cărbune, dar nu vin cu o alternativă pe plan, cu soluții social. Asta cerem, asta incercam sa fortam o decizie politia la Guvern, Parlament, prin care să-și aplece atenția și din punct de vedere social nu numai gândindu-se la angajamentele pe care le au în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Manu Tomescu, lider de sindicat la Complexul Energetic Oltenia.
Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie al țării, are în subordine peste 10.000 de angajați, restructurarea acestuia putând afecta puternic întreaga regiune prin desființarea a mii de locuri de muncă.