Probleme la distribuţia vaccinurilor Moderna în România. Avionul a rămas blocat la Timişoara

Probleme la distribuția vaccinurilor produse de Moderna în România. Avionul plecat de la București a rămas blocat la Timișoara din cauza vremii.
Alina Costache
03 feb. 2021, 10:49
Probleme la distribuţia vaccinurilor Moderna în România. Avionul a rămas blocat la Timişoara
Probleme la distribuţia vaccinurilor Moderna în România. Avionul a rămas blocat la Timişoara

România începe vaccinarea cu Moderna. Primele peste 21.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 de la Moderna au plecat miercuri dimineaţă de la Bucureşti spre mai multe centre regionale din ţară. Vor ajunge însă cu întârziere. Potrivit România TV, avionul plecat de la București pentru a distribui mii de doze la spitalele din țară a fost blocat pe Aeroportul din Timișoara. Aeronava nu a mai putut decola din cauza ceții.

Oficiali din MAI spun că dozele vor fi distribuite în restul de centre de vaccinare pe cale terestră.

Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, cu respectarea lanțului de frig, la temperatura de 2 – 8 grade celsius. Astfel, din Centrul Național de Distribuție București, dozele vor fi distribuite, după cum
urmează:

– Centrul Regional de Distribuție Brașov: 4.810 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Cluj: 5.290 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Constanța: 4.360 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Craiova: 4.220 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Iași: 5.210 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 2.320 doze.

Centrului Național de Distribuție București îi vor rămâne alocate 9.790 doze În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.

Citeşte şi: Vaccinul anticovid Moderna ar combate mai bine noile tulpini. UE, în conflict cu AstraZeneca: nu poate livra dozele de vaccin promise

În prezent în Uniunea Europeană, inclusiv în România, sunt disponibile două vaccinuri anti-COVID-19, cel livrat de Pfizer BioNTech şi cel produs de americanii de la Moderna. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Ambele vaccinuri se administrează în două doze, cel de la Pfizer BioNTech la 21 de zile pentru persoanele peste 16 ani, vaccinul Moderna la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.

În curând va ajunge în România şi vaccinul AstraZeneca.

România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheroghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval de cuprins între 4 şi 12 săptămâni.

Citeşte şi: Vaccinul anticovid Moderna ar combate mai bine noile tulpini. UE, în conflict cu AstraZeneca: nu poate livra dozele de vaccin promise

” AstraZeneca este al treilea vaccin anti-covid autoritzat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat menbru pentru a fi utilizat în Campania de vaccinare. Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani. Datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval de cuprins între 4 şi 12 săptămâni.

În studiile clinice care au stat la baza acestui tip de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la Comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului, privind intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România.

Sunt tări precum Italia care a limitat grupa de vârstă până la 55 de ani şi ţărin precum Germania, care a limitat grupa de vârstă până la 65 de ani.

Pentru data de 15 februarie sunt prevăzute 180 de centre de vaccinare noi, pe care urmează să le deschidem”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

„Pentru februarie şi martie România va primi undeva la 1,3 milioane de doze. Pentru luna februarie vom primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranşe”, a precizat Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea.

Citeşte şi AstraZeneca a ascuns adevărul despre dozajul vaccinului din testele clinice. Ce li s-a întâmplat voluntarilor

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea lumea la picioare până pe 15 aprilie. Vor fi în al nouălea cer
Capital.ro
Șoferii care nu mai trebuie să dea examen. Reguli noi pentru obținerea permisului de conducere
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Cele trei combinații periculoase de vitamine. Medic: Trebuie luate separat
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Zi neagră pentru nouă milioane de români. Scumpire semnificativă a unor taxe
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Ce publicase pe Facebook românca Andreea Mottram, înainte să fie omorâtă de fiica ei adoptivă. „Problema este că...”
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Elena Udrea. Vestea dată chiar de avocatul său: Întrunește toate celelalte condiții
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Pensiile, alocațiile și indemnizațiile se dau mai devreme. Data anunțată de Ministerul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să ieși la pensie fără dureri de cap: ghid complet și actualizat pentru românii care se apropie de vârsta pensionării